Ένοπλες Συρράξεις

Μπαρούφες! Άνθρακας ο θησαυρός για τους Τούρκους στην επιχείρηση κατά των Κούρδων

Τουρκικό δημοσίευμα κάνει λόγο  σε άρθρο του για "Σημαντική εξέλιξη στην επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία "Claw-Lock"  που λαμβάνει χώρα τώρα στο Βόρειο Ιράκ, με την εξασφάλιση ελέγχου σε στρατηγικής σημασίας  λόφους", το οποίο στη συνέχεια αναφέρει τα εξής:

"Στην επιχείρηση Claw-Lock, την πιο ολοκληρωμένη διασυνοριακή επιχείρηση των τελευταίων ετών που ξεκίνησε από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ, οι Brodo Berelli (ειδικές δυνάμεις του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ) και ειδικά εκπαιδευμένοι κομάντος απέκτησαν τον έλεγχο των στρατηγικών λόφων στο Zap.

Σύμφωνα με την έκθεση της Sabah, οι στρατιώτες συνέχισαν την προέλασή τους  και δημιούργησαν  προσωρινές βάσεις στους λόφους Rubar, Hell, Karker, Küçük Cilo, Koordine, Şahin και Petrut στο Zap, τους οποίους εκκαθάρισαν από τους τρομοκράτες.

Στη χερσαία επιχείρηση που διεξήχθη  με  βοήθεια από  αέρος, διεξήχθη  έρευνα από τους καταδρομείς στις περιοχές που εγκατέλειψαν οι τρομοκράτες που χρειάστηκε να διαφύγουν από το Ζαπ προς το Χαφτανίν και το Καντίλ.

Καταστράφηκαν υπόγειες σήραγγες

Κατά τις έρευνες που έγιναν με εκπαιδευμένους ειδικούς σκύλους ανίχνευσης βομβών και υπερσύγχρονες συσκευές κατασκευής της ASELSAN, βρέθηκαν και καταστράφηκαν ελεγχόμενα πολλά παγιδευμένα αυτοσχέδια εκρηκτικά και αντιαρματικές νάρκες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών εξερεύνησης πεδίου, οι καταδρομείς εντόπισαν σήραγγες με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Οι σήραγγες που είχαν τη  μορφή καταφυγίου καταστράφηκαν από τους καταδρομείς μετά τις έρευνες.

Εξουδετερώθηκαν 30 τρομοκράτες

Ο αριθμός των τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν από τους καταδρομείς στο πλαίσιο της επιχείρησης ανήλθε στους 30. Στο Ζαπ βρέθηκαν δύο ξεχωριστές σπηλιές μήκους 200-300 μέτρων.

Διαπιστώθηκε ότι το σπήλαιο μήκους 200 μέτρων, ανάμεσα στα σπήλαια που εντοπίστηκαν σε σημείο κοντά στα τουρκικά σύνορα, διέθετε 4 δωμάτια.

Κατά τις έρευνες που έγιναν στα σπήλαια, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν  11 τυφέκια πεζικού AK-47, 3 πολυβόλα PKMS των 7,62 mm, 1 πολυβόλο Docka, 2 τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή dragunov, 69 χειροβομβίδες, 2.500 πυρομαχικά ελαφρών όπλων, 1 μεγάλος ασύρματος, 1 μικρός ασύρματος και πολλές αυτοσχέδιες  εκρηκτικές ύλες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταστράφηκαν 49 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Με την Τουρκία να αντιμετωπίζει  μεγάλη οικονομική κρίση και τις προεδρικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είδε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να του προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες, προκειμένου να ανακάμψει δημοσκοπικά

Έτσι ο  πάντα καιροσκόπος  Ερντογάν εκμεταλλευόμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία προέβη σε μερική αποκατάσταση των σχέσεών του με τη Δύση, ενώ γνωρίζοντας ότι ΗΠΑ-ΕΕ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις στην Ουκρανία, προσπαθεί εκ του ασφαλούς να αναβαθμίσει τη θέση του και στο εσωτερικό της χώρας του

Προς τούτο προσφέρονται ποιοί άλλοι, οι Κούρδοι για να το πετύχει αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος

Έτσι ξεκίνησε ένα πογκρόμ νέων διώξεων στο εσωτερικό της χώρας του κατά Κούρδων πολιτικών, συνδυάζοντας αυτό με την πολυδιαφημισμένη από τα Ερντογανικά ΜΜΕ στρατιωτική  επιχείρηση "Claw-Lock" στο Βόρειο Ιράκ, όπου τόσο οι  Κούρδοι Pesmerga του Κουρδικού μορφώματος στο Β. Ιράκ, όσο και η κεντρική Διοίκηση του Ιράκ, παρά τις διαμαρτυρίες τους δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ισχύ να εμποδίσουν την νέα παράνομη τουρκική επιχείρηση

Ωστόσο και σε αυτή την επιχείρηση που τόσο διαφημίζουν οι Τούρκοι, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν και εξηγώ

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία διατηρεί τουλάχιστον 14 στρατιωτικές βάσεις στο Βόρειο Ιράκ, εκ των οποίων οι 11 εντός της περιοχής Zap (Παραμεθόριος περιοχή του Β. Ιράκ με την Τουρκία) και συγκεκριμένα οι βάσεις Zakho, Seramis, Begova, Batufa,Dohuk, Simele, Bamerni,Amediya, Kanimasi, Deraluk, Seladize

Οι εν λόγω τουρκικές στρατιωτικές βάσεις φιλοξενούν εκτός από στρατιωτικά τμήματα και βαρύ οπλισμό όπως άρματα και  πυροβόλα και χρησιμεύουν ως προπύργια και βάσεις ανεφοδιασμού, των λοιπών τμημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του PKK, οι οποίοι έχουν ως κύριο ορμητήριο τους, την οροσειρά του Kandil στα σύνορα με το Ιράν.

Από πλευράς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η υποτιθέμενη μεθόριος με το Β. Ιράκ είναι τομέας ευθύνης 2 μεραρχιών πεζικού, της 7ης ΜΠΖ και της 23ης ΜΠΖ οι οποίες υπάγονται στη 2η Στρατιά με έδρα την Malatya.

Επίσης στην περιοχή δραστηριοποιούνται μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ (Bordo Berelli) σε σχεδόν μόνιμη βάση και drones.

Τα παραπάνω τα αναφέρουμε για να γίνει αντιληπτό ότι η πολυδιαφημισμένη  τουρκική  επιχείρηση ... που κάνει λόγο το δημοσίευμα, πραγματοποιείται χωρίς αντίπαλο, κοινώς οι Τούρκοι ψάχνουν σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά σε ήδη υπάρχουσες βάσεις τους στο Βόρειο Ιράκ  για αντάρτες του ΡΚΚ και για κρυσφήγετά τους..

Συνεπώς όταν οι Τούρκοι κάνουν λόγο για σημαντική εξέλιξη της στρατιωτικής τους επιχείρησης με την εξασφάλιση λόφων στρατηγικής σημασίας στο Βόρειο Ιράκ, ουσιαστικά μιλάνε για υψώματα που είναι πολύ κοντά στις ήδη υπάρχουσες βάσεις τους στο Β. Ιράκ

Αυτά είναι απλά για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να ανεβεί δημοσκοπικά ο Ερντογάν και τίποτε παραπάνω

Η Τουρκία είναι γνωστό τέλος ότι επιδιώκει τη διακοπή της εδαφικής συνέχειας κουρδικών πληθυσμών μεταξύ ΝΑ Τουρκίας, Β. Συρίας και Β. Ιράκ, φοβούμενη αποσχιστικές τάσεις από τις Ανατολικές της επαρχίες στις οποίες διαβιούν σε συντριπτική πλειοψηφία Κούρδοι  και την δημιουργία Κουρδικού κράτους με την συνένωση των Κούρδων της Συρίας και του Β. Ιράκ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ