Ένοπλες Συρράξεις

Τρεις εύλογες εξηγήσεις για τη χρήση απαρχαιωμένων drones από την Ουκρανία

Ο Jesus Roman, ένας ενθουσιώδης αμυντικός αναλυτής που μίλησε με τους EurAsian Times, είπε ότι υπάρχουν τρεις εύλογες εξηγήσεις για τη χρήση απαρχαιωμένων drones από την Ουκρανία. Αρχικά, πρότεινε ότι αυτά τα drones μπορεί να είναι μεταμφιεσμένα σε αεροπλάνα για να υπονομεύσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Δεύτερον, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να σταλούν ενώ παρουσιάζονται ως TB-2, και πιστεύει ότι το ατύχημα με drone στην Κροατία ήταν αποτέλεσμα αυτού. Τέλος, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και στη συνέχεια να συντριβούν πάνω τους μετά, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Drones χαμηλού κόστους ή COTS

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης πλάνα από drone με φονικές επιθέσεις σε ουκρανικά στρατιωτικά μέσα. Πέρα από αυτό, διάφοροι λογαριασμοί πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, τεκμηρίωσαν τις αποστολές της Μόσχας που σχετίζονται με τα drone στον συνεχιζόμενο πόλεμο. 

Το Κρεμλίνο, από την άλλη, δεν φαίνεται να υστερεί σε σχέση με το Κίεβο και χρησιμοποιεί επίσης drones, για ένα ευρύ φάσμα αποστολών. Τον περασμένο μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχο Eniksan E95M, το οποίο φέρεται να προοριζόταν να αντλήσει την ουκρανική αεράμυνα για στόχευση.

Επιπλέον, τα εμπορικά drones χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο στον τρέχοντα πόλεμο. Αυτοί οι τύποι drones χρησιμοποιούνται και στις δύο πλευρές λόγω του κόστους, της διάρκειας πτήσης και της εμβέλειάς τους.

Ο Ρόμαν σημείωσε, «Πρώτα απ' όλα, γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλού κόστους ή COTS (εμπορικά off-the-shelf) από ουκρανικές μονάδες για τον εντοπισμό θέσεων και τη συντριβή τους με πυροβολικό. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν είναι καινούργιο από τους Ουκρανούς ούτε και από τους Ρώσους».

Η αποτυχία της Ρωσίας;

Πολλοί αμυντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι, τα drones θα μπορούσαν να σταματήσουν να επιτίθενται σε έναν εξελιγμένο στρατό με δύο τρόπους. Η πρώτη επιλογή είναι να τα καταρρίψετε με συστήματα SAM ή μαχητικά αεροσκάφη.

Η δεύτερη στρατηγική είναι η χρήση ηλεκτρονικού πολέμου, για τη διακοπή ή την απενεργοποίηση των ραδιοφωνικών δεδομένων του πληρώματος του drone, από έναν κινητό σταθμό ελέγχου εδάφους. 

Τα ρωσικά στρατεύματα είναι γνωστά για το ότι διαθέτουν μεγάλο αριθμό πολυστρωματικών όπλων SAM μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και ισχυρές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει πολλές θεμελιώδεις ελλείψεις στα συστήματα και τις δυνάμεις της. 

Ο Ταγματάρχης Τζον Σπένσερ (Η.Π.Α.), Πρόεδρος Μελετών Αστικού Πολέμου στο Φόρουμ Πολιτικής του Μάντισον, είπε στους EurAsian Times: «Η Ρωσία φαίνεται να μην διαθέτει βασικές τεχνολογίες αντιμετώπισης drones. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βασικές μεθόδους για να μπλοκάρουν αυτά τα drones επειδή θα παρέμβει στις επικοινωνίες τους».

Ο Σπένσερ, ο οποίος θεωρείται επίσης ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον αστικό πόλεμο στον κόσμο, είπε περαιτέρω: «Φαίνεται ότι οι Ρώσοι δεν εκσυγχρόνισαν την αρχιτεκτονική δικτύων/επικοινωνιών τους. Τους αναγκάζει να μιλούν σε ανασφαλή κανάλια (που υποκλέπτονται συχνά) και να μην μπορούν να μπλοκάρουν ακόμη και εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Εν τω μεταξύ, ο Roman ανέφερε ένα διαφορετικό σημείο: «Οι Ρώσοι έχουν τα όπλα τους, αλλά το δόγμα τους είναι πιο άκαμπτο… δεν προσαρμόζονται τόσο γρήγορα και τόσο καλά… δεν είναι στο στρατιωτικό τους υπόβαθρο να το κάνουν… οι Ουκρανοί, από την άλλη πλευρά , έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ τα τελευταία 6-8 χρόνια».

Παρατήρησε επίσης ότι, λόγω του αλγορίθμου του Twitter, τα ρωσικά πλήγματα UAV δεν δημοσιοποιούνται ευρέως και ότι «υπάρχει κάποιου είδους θάλαμος ηχούς στο Twitter αυτή τη στιγμή… Νομίζω ότι οι Ρώσοι (όσον αφορά τα UAV) δεν τα πάνε καλά, αλλά δεν τα πάνε και άσχημα… απλά εντάξει».

Ωστόσο, η μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα του TB-2 θα μπορούσε επίσης, να αποδοθεί στην τεχνογνωσία των Ουκρανών χειριστών του παρά στην απειρία και τα επιχειρησιακά λάθη των ρωσικών στρατευμάτων, παρά σε οποιαδήποτε ιδιαίτερα διακριτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του drone.

Ωστόσο, ο αντίκτυπός του αναμένεται να περιοριστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η ρωσική αεροπορική κάλυψη βελτιώνεται και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός πολέμου αρχίζει να εμφανίζεται κοντά στις γραμμές του μετώπου.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ