Ένοπλες Συρράξεις

Επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία: Καθώς το πετρέλαιο προωθεί και επηρεάζει τις μάχες, τελειώνουν οι «ημέρες του» ως όπλο πολέμου;

Στον τομέα της άμυνας, η ενέργεια, όταν είναι άμεσα και άφθονα διαθέσιμη, έχει τη δυνατότητα να είναι ένας παράγοντας ενεργοποίησης της σκληρής δύναμης. Αλλά, όταν πρόκειται να αγοραστεί σε υψηλή τιμή ή να την αρνηθούν άμεσα ή έμμεσα οι αντίπαλοι, η ενέργεια αποδεικνύεται ότι είναι πολεμικό όπλο.

Ως εκ τούτου, οι ενεργειακές εκτιμήσεις ήταν πάντα ουσιαστικές για την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων παγκοσμίως. Είτε πρόκειται για επιχειρήσεις σε θέατρα συγκρούσεων είτε για μεταφορά των στρατών, των αεροπορικών δυνάμεων ή των ναυτικών είτε για τη διαχείριση των αμυντικών εγκαταστάσεων και προώθησης, η διαχείριση ενέργειας είναι το κλειδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενέργεια επιτρέπει σχεδόν ότι κάνει ο στρατός. Και η «ασφάλεια» προέρχεται από «μεγάλα οπλικά συστήματα και επικοινωνιακές υποδομές ικανά να τροφοδοτούν την ενέργεια στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης, εμβέλειας και ετοιμότητας».

Κάθε χώρα, επομένως, χρειάζεται να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό πετρελαίου και προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου. Και πάντα υπήρχε μια συσχέτιση, μεταξύ των στρατιωτικών δαπανών και της τιμής του πετρελαίου.

Εάν κάποιος τυχαίνει να είναι εξαγωγέας πετρελαίου και η τιμή του πετρελαίου είναι υψηλή, οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών εξελιγμένων όπλων, είναι συνήθως υψηλότερες. Το αντίστροφο συμβαίνει εάν το εισόδημα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειωθεί.

Στις χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, μια σταθερή και προσιτή τιμή πετρελαίου είναι η πρωταρχική απαίτηση για τους στρατούς τους. Εάν η αγορά πετρελαίου είναι ασταθής και το κόστος αυξάνεται πολύ ψηλά, η αμυντική διαχείριση γίνεται προτεραιότητα.

Κρίσιμα Θέματα Αμυντικής Διαχείρισης

Η διαχείριση της άμυνας υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί να έχει πολλά χαρακτηριστικά, τέσσερα από τα οποία είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα:

Πρώτον, οι χώρες εισαγωγής πετρελαίου ενδέχεται να περιορίσουν τις αγορές όπλων από τις διεθνείς αγορές. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές όπλων για την υγιή οικονομία και τα μέτωπα απασχόλησης τους.

Δεύτερον, οι χώρες μπορούν να προχωρήσουν σε μέτρα λιτότητας στις αμυντικές τους προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εκπαίδευσης και προετοιμασίας. Για παράδειγμα, το 2013, όταν οι τιμές του πετρελαίου με τους τότε επικρατούντες ρυθμούς έφτασαν στα ύψη, το ινδικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να μειώσουν τη χρήση καυσίμων κατά 20-40%.

Αυτό έκανε στρατιώτες, διοικητές και αναλυτές να μπερδευτούν και να ανησυχήσουν για τη συνολική αμυντική ετοιμότητα της χώρας.

Οι πιλότοι αναρωτιόντουσαν αν έπρεπε να πετούν μαχητικά αεροσκάφη με μισογεμάτες δεξαμενές καυσίμων, ενώ ο στρατός προσπαθούσε να βρει τρόπους να εξοικονομήσει την κρίσιμη μετακίνηση ανδρών και υλικού σε ανώμαλο έδαφος ή να μειώσει τη χρήση ντίζελ για το φωτισμό στρατοπέδων και στρατώνων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου πολλά τμήματα δεν ήταν συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Κάρτες στόλου της IAF

Ενώ Ινδοί αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τα τρέχοντα σχέδιά τους, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επικαλούμενοι «στρατηγικούς λόγους», γίνεται κατανοητό ότι το υπουργείο Άμυνας έχει επινοήσει τρόπους για αδιάλειπτη διαθεσιμότητα πετρελαίου.

Μπορεί να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) έκανε μια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση της εφοδιαστικής «προμήθειας καυσίμων», συνεργαζόμενη με την Indian Oil Corporation Limited (IOCL).

Εισήγαγε την «Κάρτα Στόλου – Καύσιμα εν κινήσει» για τον ποικίλο στόλο οχημάτων της. Αυτό το βήμα θεωρείται ότι, ενισχύει την ταχεία κινητικότητα των απαιτούμενων δυνάμεων και βελτιώνει επίσης τα επιχειρησιακά καθήκοντα.

Επί του παρόντος, η IAF προμηθεύεται καύσιμα από διάφορα πρακτορεία και καταστήματα, καθώς και τα διανέμει στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε οδική κινητικότητα περιορίζεται από τις αυτοκινητοπομπές που πρέπει απαραίτητα να σταματήσουν σε σταθμούς AF για ανεφοδιασμό.

Όλα αυτά είναι κατά προσέγγιση στοιχεία που περιλαμβάνουν τις δαπάνες για βενζίνη, ντίζελ, υγραέριο (εκτός από την περίπτωση της Πολεμικής Αεροπορίας), ανώτερη κηροζίνη και άλλα είδη, και εξαιρούν τον άνθρακα, τα καυσόξυλα, τα λιπαντικά και το γράσο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Υπουργείο Άμυνας (DoD) είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι ενώ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανάλωναν περίπου ένα γαλόνι καυσίμου ανά στρατιώτη την ημέρα, στον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1990-91, καταναλώνονταν περίπου 4 γαλόνια καυσίμου ανά στρατιώτη την ημέρα.

Το 2006, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έκαιγαν περίπου 16 γαλόνια καυσίμων ανά στρατιώτη κατά μέσο όρο την ημέρα, σχεδόν διπλάσια από ότι το προηγούμενο έτος.

Στην πραγματικότητα, σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο , ειπώθηκε ότι «κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, μια σύγχρονη «βαριά» μεραρχία του αμερικανικού στρατού, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε περισσότερο από το διπλάσιο πετρέλαιο καθημερινά από έναν ολόκληρο στρατό πεδίου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Πράγματι, οι 582.000 άνθρωποι που έστειλαν οι ΗΠΑ στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου χρησιμοποιούσαν περισσότερο από το διπλάσιο πετρέλαιο κάθε μέρα από το σύνολο των Συμμαχικών Εκστρατευτικών Δυνάμεων των 2 εκατομμυρίων ατόμων που απελευθέρωσαν την Ευρώπη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, όσο υψηλή και αν ήταν αυτή η χρήση, είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα.

Ομοίως, το πρόβλημα της κατανάλωσης καυσίμου και της ασφάλειας των προμηθειών καυσίμων επηρέασε τη μεγαλύτερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην ιστορία του Αφγανιστάν. Έχει διαπιστωθεί ότι στα τέλη του 2012, οι δυνάμεις της ISAF (Διεθνής Δύναμη Βοήθειας Ασφαλείας) ανέρχονταν σε περισσότερους από εκατό χιλιάδες στρατιώτες που κατανάλωναν περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια γαλόνια καυσίμου (6,8 εκατομμύρια λίτρα) κάθε μέρα, το 99% των οποίων παραδόθηκε με φορτηγά από το εξωτερικό.

Τα καύσιμα ταξίδεψαν μέσω του Πακιστάν, αλλά, μετά από αεροπορική επίθεση που σκότωσε κατά λάθος 24 Πακιστανούς στρατιώτες το 2011, τα σύνορα έκλεισαν από την κυβέρνηση του Πακιστάν και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναγκάστηκαν να μεταφέρουν όλη την παροχή ενέργειας στον Βορρά, μέσω της Βόρειας Διανομής Δίκτυο (NDN), μια σιδηροδρομική σύνδεση άνω των 5.000 χιλιομέτρων που ξεκινά από τη Λετονία, διασχίζει τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν μέχρι την πόλη Termez, όπου ξεφορτώθηκαν τα τρένα και τα καύσιμα μεταφέρθηκαν σε φορτηγά που διέσχισαν τα σύνορα με το Αφγανιστάν. Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο θα κόστιζε όλο αυτό.

Τρίτον, και είναι μια λογική συνέπεια του παραπάνω σημείου, κορυφαίοι στρατοί του κόσμου προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση πετρελαίου (υγρά καύσιμα), χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως μείγματα βιοκαυσίμων και ηλιακή ενέργεια. Όπως επισημάνθηκε κάποτε από τους EurAsian Times , τώρα σχεδιάζονται οδικοί χάρτες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα χρησιμοποιώντας περισσότερη πράσινη ενέργεια και προστατεύοντας τις στρατιωτικές βάσεις από ζημιές από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εργασία στο Bio-Jet Fuel

Στην Ινδία επίσης, γίνονται εργασίες για την παραγωγή καυσίμου βιοαεριωθουμένων. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ένα ερευνητικό εργαστήριο με έδρα το Dehradun έλαβε προσωρινή κυβερνητική έγκριση για την παραγωγή καυσίμου βιοαεριωθουμένων, για χρήση σε στρατιωτικά αεροσκάφη της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF).

Η τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από το Ινδικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (CSIR-IIP), ένα συστατικό εργαστήριο του Συμβουλίου Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας, έχει υποβληθεί σε δοκιμές αξιολόγησης και δοκιμές τα τελευταία τρία χρόνια.

Τέταρτον, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι περισσότερες από τις σύγχρονες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, προέρχονται από αμυντικές ανάγκες. Κατά μία έννοια, αυτά είναι υποπροϊόντα αυτού που λέγεται ότι είναι η Επανάσταση στη Στρατιωτική τεχνολογία (RMA).

Η σύγχρονη πολιτική αεροπορία, έχει χτιστεί πάνω σε μια σειρά στρατιωτικών καινοτομιών του εικοστού αιώνα και πολλές σφυρηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αεριοστρόβιλοι (κινητήρες αεριωθούμενων αεροσκαφών), σκελετό αεροσκαφών, ραντάρ, συμπίεση καμπίνας, αποπάγωση και πολλά άλλα.

Στο διάστημα, είναι το RMA που έφερε στο φως τεχνολογίες που βασίζονται σε δορυφόρους στις επικοινωνίες, τη γεωγραφική τοποθέτηση και την παρατήρηση της γης (π.χ. πρόβλεψη καιρού).

Το θέμα εδώ είναι ότι, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας, η οξεία εξάρτηση από το πετρέλαιο θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη όπλων και των πλατφορμών τους που εξαρτώνται λιγότερο από το πετρέλαιο. Η ραγδαία αύξηση της χρήσης τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) στα θέατρα πολέμου, είναι μια εκδήλωση τέτοιων ασκήσεων.

Συνολικά, ο σύγχρονος πόλεμος συνειδητοποίησε τη σημασία του πετρελαίου στους πολέμους, όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, τότε Πρώτος Άρχοντας του Ναυαρχείου, μετέτρεψε τον βρετανικό στόλο από άνθρακα της Ουαλίας σε ξένο πετρέλαιο.

Η προκύπτουσα αύξηση της ταχύτητας και η μείωση του υλικοτεχνικού φόρτου, έδωσαν στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ένα κρίσιμο πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του Άξονα. Η δράση αποδείχθηκε αποφασιστική και έδωσε τη δυνατότητα στη συμμαχική δύναμη να «επιπλέει στη νίκη σε μια θάλασσα από πετρέλαιο».

Καθώς το πετρέλαιο αντικατέστησε τον άνθρακα τότε, κάτι μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο για νίκες σε πολέμους αύριο. Άλλωστε, το RMA είναι μια διαδικασία σε συνέχεια.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ