Ένοπλες Συρράξεις

Διχασμός στη Ρωσία! Εθνοφύλακες αγνοούν τις εντολές να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία- Σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη

Αφού ο Mikhail Benyash, ένας Ρώσος δικηγόρος, είπε ότι θα υπερασπιζόταν μια ομάδα εθνοφρουρών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, πλημμύρισε από κλήσεις από όλη τη χώρα.

«Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν», είπε ο Benyash τηλεφωνικά από τη νότια πόλη Κρασνοντάρ, προσθέτοντας ότι περίπου 1.000 άτομα είχαν έρθει σε επαφή με την ομάδα του, καθώς συνεχίζει την πρώτη δικαστική υπόθεση που αποκαλύπτει επίσημα τη διαφωνία μέσα στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας για την εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι 12 εθνοφύλακες που απολύθηκαν αφού αρνήθηκαν να πάνε στην Ουκρανία ήταν μέλη της Rosgvardia, μιας στρατιωτικοποιημένης δύναμης ξεχωριστής από τον στρατό που ιδρύθηκε το 2016 για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Οι φρουροί είχαν αναπτυχθεί πριν από την εισβολή στην κατεχόμενη Κριμαία για στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τον Πάβελ Τσίκοφ, επικεφαλής της Agora, της ρωσικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την επομένη της έναρξης του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, έλαβαν εντολές να περάσουν στην Ουκρανία αλλά αρνήθηκαν, έγραψε ο Τσίκοφ στο κανάλι του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Οι άνδρες υποστήριξαν ότι η διαταγή ήταν παράνομη: δεν ήταν στρατιώτες, αλλά μέλη μιας εγχώριας δύναμης των οποίων τα καθήκοντα δεν εκτείνονταν πέρα ​​από τη Ρωσία. «Η άρνηση εκτέλεσης της εντολής εξηγήθηκε από την παρανομία της», έγραψε ο Τσίκοφ, προσθέτοντας ότι «τα άμεσα καθήκοντά τους περιορίζονταν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Κανείς δεν ενημερώθηκε ότι στάλθηκε στο «έδαφος της Ουκρανίας για να συμμετάσχει σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση, για τα καθήκοντα και τις συνθήκες αυτής της επιχείρησης και, ως εκ τούτου, δεν συναίνεσε σε αυτήν», πρόσθεσε, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η υπόθεση προσθέτει στις αναφορές για αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις ρωσικές δυνάμεις, με δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να επισημαίνουν χαμηλό ηθικό και υποτιθέμενες πράξεις δολιοφθοράς. Ο ναύαρχος Tony Radakin, ο πιο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματικός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει «ανησυχία σε όλα τα επίπεδα στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας» σχετικά με τη σύγκρουση.

Η Rosgvardia συχνά θεωρείται διεθνώς ως ο «ιδιωτικός στρατός» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά στο εσωτερικό ο κύριος ρόλος του είναι οι αστυνομικές διαμαρτυρίες. Η δύναμη έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί σκληρές τακτικές εναντίον ακτιβιστών της αντιπολίτευσης. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται επίσης η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, στις πέντε εβδομάδες από την εισβολή, τα οχήματα και οι στολές τους έχουν εντοπιστεί σε βίντεο που τραβήχτηκαν στην Ουκρανία. Τουλάχιστον ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο έδειξε μια σειρά από εγκαταλελειμμένα οχήματα Rosgvardia, κράνη και ασπίδες ταραχών διάσπαρτα στο χιόνι.

Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι φρουροί πιθανότατα στάλθηκαν στην Ουκρανία όχι για να ενεργήσουν ως στρατεύματα πρώτης γραμμής, αλλά για να βοηθήσουν στην κατάληψη και την καταστολή των διαδηλώσεων σε ουκρανικές πόλεις που η Ρωσία ανέμενε να λάβει εντός των ημερών.

Αλλά οι αρχές υποτίμησαν την ουκρανική αντίσταση και πολλές πόλεις παρέμειναν πεδία μάχης αντί να πέσουν γρήγορα υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εθνοφρουρούς.

Μπορεί επίσης να είχαν αναπτυχθεί εν μέσω ώθησης για ανθρώπινο δυναμικό στην αρχή του πολέμου. Τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης εμφανίστηκαν αναφορές ότι ορισμένοι στρατεύσιμοι είχαν αναγκαστεί να αναλάβουν συμβάσεις εργασίας ώστε να μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ελλείψεις σε διαθέσιμα στρατεύματα με σύμβαση. Ο Πούτιν αναγνώρισε το ζήτημα στις 9 Μαρτίου, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για περιπτώσεις που αναφέρθηκαν.

Ο Πούτιν την Τετάρτη έδωσε τιμητικούς τίτλους σε πολλά μέλη της Rosgvardia που τραυματίστηκαν σε σφοδρές μάχες γύρω από το Κίεβο - μια παραδοχή ότι οι φρουροί είχαν πράγματι παγιδευτεί στην πρώτη γραμμή.

Όμως ο Benyash είπε ότι οι υπάλληλοι της Rosgvardia δεν είχαν εκπαιδευτεί για πλήρεις πολεμικές επιχειρήσεις. «Έχουν μάθει [τους] να σκάβουν χαρακώματα; Να χτίζουν αμυντικές δομές;» ρώτησε. «Στη γραμμή εργασίας τους χειρίζονται μικρά όπλα. Το πολύ έχουν αυτοματοποιημένα όπλα, αλλά βασικά δεν τα χρησιμοποιούν ποτέ», πρόσθεσε.

Κάποιοι φρουροί έχουν σκοτωθεί. Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν κηδείες στη ρωσική πόλη Βλαντιμίρ για αρκετούς διοικητές της τοπικής μεραρχίας της μονάδας ταχείας αντίδρασης που είναι πιο ικανή για στρατιωτικούς σκοπούς, γνωστή ως SOBR, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης επικαλούμενα περιφερειακούς αξιωματούχους.

«Το τμήμα Vladimir SOBR ιδρύθηκε το 1993 και στα 29 χρόνια της ύπαρξής του, δεν υπήρξαν θύματα», είπε ο Ilya Kosygin, ένας ακτιβιστής που μιλούσε από τοποθεσία εκτός Ρωσίας. «Στη συνέχεια, στις 18 Μαρτίου έγινε μια κηδεία για ολόκληρη σχεδόν την ηγεσία του». Αφού ο Kosygin έγραψε για το περιστατικό στον ιστότοπό του, έλαβε μηνύματα που απειλούσαν την ασφάλειά του και υποσχέθηκαν να τον αναφέρουν στις υπηρεσίες ασφαλείας. Έκτοτε, ο ιστότοπος έχει αποκλειστεί από τη ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης μέσων και επικοινωνιών.

Ο ακτιβιστής είπε ότι ένιωσε περήφανος όταν άκουσε ότι μια ομάδα στρατιωτών της Rosgvardia έδινε μια δικαστική μάχη για την εντολή να πάει να υπηρετήσει στην Ουκρανία. «Ίσως η δημοσίευσή μου έπαιξε κάποιο ρόλο», είπε. «Πολλοί άνθρωποι το διάβασαν και ίσως κάποιοι πήραν αυτή τη γενναία απόφαση και ίσως τους έσωσε τη ζωή».

Πριν από την επόμενη συνεδρίαση για την υπόθεση την Παρασκευή, ο δικηγόρος Benyash είπε ότι εννέα από τους 12 φρουρούς που κατέθεσαν την υπόθεση παράνομης απόλυσης είχαν αποσύρει τις αξιώσεις υπό τεράστια πίεση. Υπήρχαν απειλές για ποινικές υποθέσεις εκτός και αν υποχωρήσουν, είπε. «Κάποιοι βλέπουν τους συγγενείς τους να τους απομακρύνουν», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ