Ένοπλες Συρράξεις

Έντονο παρασκήνιο με τους σλοβακικούς S-300! "Κλειδί" για την Ουκρανία τα συστήματα αεράμυνας- Πως κινούνται οι ΗΠΑ

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από τότε που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Ώστιν ταξίδεψε στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Σλοβακία, όπου συζήτησε τη μεταφορά του πιο προηγμένου συστήματος αεράμυνας αυτής της χώρας στην Ουκρανία. Όμως, καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι συνεχίζουν να πέφτουν βροχή σε ουκρανικά νοσοκομεία, σχολεία και πολυκατοικίες, δεν υπάρχει ορατή πρόοδος, γράφει η Washington Post. Ως αποτέλεσμα, το Κογκρέσο χάνει την υπομονή του και οι Ουκρανοί χάνουν τη ζωή τους.

Στεκόμενος δίπλα στον Όστιν στην Μπρατισλάβα στις 17 Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μεταφέρει το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-300, το οποίο οι Ουκρανοί ξέρουν πώς να χειρίζονται, «αμέσως». Σε σύγκριση με αυτό που έχουν τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις, οι S-300 θα μπορούσαν να καλύπτουν περισσότερο έδαφος και να αναχαιτίσουν πιο προηγμένα εισερχόμενα αεροσκάφη και πυραύλους, σώζοντας πιθανώς πολλούς αμάχους. Η μία προϋπόθεση του Nad ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να αντικαταστήσουν τα S-300 της Σλοβακίας με ένα άλλο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας τουλάχιστον εξίσου ικανό. Ο Όστιν δεν ανέλαβε καμία σταθερή δέσμευση, παρά μόνο να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο εβδομάδες αργότερα, Αμερικανοί νομοθέτες και Ουκρανοί αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχει κίνηση. Οι άλλες δύο χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν συστήματα S-300, η ​​Βουλγαρία και η Ελλάδα, ήταν απόμακρες στην ιδέα της αποστολής άμεσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η Σλοβακία είναι έτοιμη. Προς τι η αναμονή;

«Η Σλοβακία έχει προσφέρει S-300, τα οποία χρειάζονται απεγνωσμένα στην Ουκρανία. Αλλά το μόνο που ζήτησαν από εμάς είναι να τα αντικαταστήσουμε», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Ντ. Ρότζερς, στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής σε ακρόαση την Τετάρτη το πρωί με κορυφαία στελέχη του Πενταγώνου. «Γιατί χρειάζονται δύο εβδομάδες;»

Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί, τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα φαίνεται να ανασυντάσσονται σε ορισμένα μέρη. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει πόλεις σε όλη την Ουκρανία με υπερηχητικούς πυραύλους, ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού. Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους έχουν παραδώσει μόνο πυραυλικά αμυντικά συστήματα μικρότερου βεληνεκούς.

Βοηθοί του Κογκρέσου είπαν ότι το Πεντάγωνο προετοιμάζει μια πρόταση για τη σλοβακική κυβέρνηση σχετικά με έναν πιθανό τρόπο να ενισχύσει την ικανότητα αεράμυνας της εάν η Σλοβακία μεταφέρει το σύστημα S-300 στην Ουκρανία. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν να δοθεί στη Σλοβακία το δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, κατασκευής ΗΠΑ. Η Γερμανία και η Δανία στέλνουν ήδη συστήματα Patriot στη Σλοβακία σε προσωρινή βάση, αλλά η Μπρατισλάβα θέλει την άνεση μιας μόνιμης λύσης.

Για πολλούς στο Κογκρέσο, η καθυστέρηση ταιριάζει με ένα μοτίβο της κυβέρνησης Μπάιντεν που είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την παροχή έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο, μια παρόμοια δυναμική σημειώθηκε όταν η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε δημόσια ότι ήταν πρόθυμη να μεταφέρει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία μέσω μιας βάσης των ΗΠΑ στη Γερμανία. Μετά από μερικές εβδομάδες πέρα ​​δώθε, η ομάδα Μπάιντεν κήρυξε την ιδέα ανεφάρμοστη, υποστηρίζοντας ότι τα μαχητικά θα προκαλούσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν θα είχαν ούτως ή άλλως σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης.

«Η μεταφορά οποιουδήποτε συστήματος εξετάζεται στενά από τον Λευκό Οίκο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ως προς το εάν πληροί τη δοκιμασία τους για το τι οδηγεί σε κλιμάκωση και τι όχι», είπε ένας ανώτερος βοηθός του Κογκρέσου. «Αυτό προκαλεί δυσκολίες στο σύστημα».

Η Σελέστ Βαλάντερ, η βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, κατέθεσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται με τη Σλοβακία για να καθορίσει τι ακριβώς χρειάζεται για να αντικαταστήσει το σύστημα S-300. Είπε επίσης ότι το Πεντάγωνο προμηθεύεται ήδη μέρη του συστήματος S-300 από άλλες χώρες και έστελνε αυτά τα μέρη στους Ουκρανούς.

«Έτσι, δεν περιμέναμε απλώς την επίλυση αυτής της προσφοράς, αλλά εργαζόμαστε για να πάρουμε στους Ουκρανούς αυτό που χρειάζονται αυτή τη στιγμή», είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστελνε στην Ουκρανία τμήματα αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων της Σοβιετικής εποχής που είχαν αποκτηθεί εδώ και δεκαετίες ως μέρος ενός μυστικού προγράμματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Wallander είπε ότι θα συζητούσε μόνο τις λεπτομέρειες των τρεχουσών προσπαθειών σε ένα απόρρητο περιβάλλον.

Στην ακρόαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σμιθ (D-Wash.) είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε να «εξισορροπήσει μεταξύ της παροχής στην Ουκρανία της βοήθειας που χρειάζεται χωρίς να διαδώσει τον ευρύτερο πόλεμο».

Αλλά ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, κατέθεσε ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος σε οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια παρέχεται. Το γεγονός είναι, είπε ο Wolters, οι Ουκρανοί πιθανότατα θα αντιμετωπίζουν εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους για πολύ καιρό ακόμη.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος είναι πολύ σημαντικοί», είπε. «Ήταν αποτελεσματικοί στην εκστρατεία [κατά των Ρώσων] και προβλέπω ότι θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικοί τους επόμενους μήνες».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει πολλά για να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, τα γραφειοκρατικά και τα πολιτικά εμπόδια που καθυστερούν τη μεταφορά των S-300 κοστίζουν καθημερινά ζωές. Εάν ο Ώστιν δεν μπορεί να βρει ένα πυραυλικό σύστημα Patriot για να βάλει σε ένα αεροπλάνο και να το στείλει στη Σλοβακία, τί μήνυμα στέλνει αυτό στους Ουκρανούς —ή στον Πούτιν, εν προκειμένω— σχετικά με τη δέσμευσή των ΗΠΑ στον αγώνα;

Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσέχουν την άσκοπη κλιμάκωση της κρίσης. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η διάχυση του πολέμου είναι να δοθεί στους Ουκρανούς αυτό που χρειάζονται για να κερδίσουν. Όσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες σέρνουν τα πόδια τους σε πράγματα όπως οι S-300, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν και τόσο περισσότερο θα συνεχιστούν οι μάχες. Και αν πέσει η Ουκρανία, ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης θα αυξηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ