Ένοπλες Συρράξεις

Γεωπολιτικό πόκερ στον Καύκασο! Επικίνδυνη όξυνση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πώς θα επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση στο μακροχρόνιο hot spot Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου, μετά από 44 ημέρες μάχης στο τέλος του προηγούμενου έτους, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έφεραν Ρώσους ειρηνευτές, κλιμακώθηκε ξανά.

O στρατός του Αζερμπαϊτζάν διέσχισε τη γραμμή επαφής που καθορίστηκε από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2020 και κατέλαβε το χωριό Parukh. Το χωριό καταλήφθηκε χωρίς μάχη, αλλά αργότερα ακολούθησε συμπλοκή σε κοντινή απόσταση για το γειτονικό στρατηγικά σημαντικό ύψος Καραγκλούχ. Σύμφωνα με την αρμενική πλευρά, τρεις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δέκα τραυματίστηκαν. Από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Ερεβάν, πέντε σκοτώθηκαν.

https://twitter.com/tinso_ww/status/1508184762493583365

Το Μπακού αρνείται τις απώλειες και την ίδια τη συμπλοκή, αλλά επιβεβαιώνει την όξυνση στη γραμμή επαφής. «Οι θέσεις και οι τόποι ανάπτυξης διευκρινίζονται στα σημεία ελέγχου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Εν τω μεταξύ, γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν από ένα άλλο συνοριακό χωριό στην ίδια περιοχή, το Khramort (Pirler).

Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στο Καραμπάχ και ζητήθηκε από τη Ρωσία να στείλει περισσότερα στρατεύματα. Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι αναμένει πιο δραστικές ενέργειες από τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα. «Αναμένουμε ότι τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα, στη ζώνη ευθύνης των οποίων λαμβάνει χώρα η πρόκληση, θα λάβουν μέτρα ώστε τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψουν αμέσως στις αρχικές τους θέσεις», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση και «λαμβάνει μέτρα για την επίλυσή της ειρηνικά». Την ίδια ώρα, μια μάλλον συγκρουσιακή δήλωση κάνει το Αζερμπαϊτζάν ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Μόσχας.

Έτσι, μετά την πρώτη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που απαιτούσε από το Μπακού να συμμορφωθεί με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2020 και να αποσύρει τα στρατεύματα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι δεν παραβίασε καμία συμφωνία και το ίδιο δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν τη συμφωνία συμμαχίας που οι δύο χώρες που υπέγραψαν στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Στην Ουκρανία, υπάρχουν ελπίδες για το ξέσπασμα στην περιοχή ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από την Ουκρανία.

«Αφού το Ναγκόρνο Καραμπάχ εισήγαγε στρατιωτικό νόμο στο έδαφός του σήμερα, μπορώ να πω ότι πραγματικά συμβαίνουν εκεί γεγονότα. Και η Αρμενία στρέφεται σήμερα στη Ρωσική Ομοσπονδία για να βοηθήσει τα στρατεύματά της. Αλλά απομάκρυναν στρατεύματα από εκεί και τα έστειλαν στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα "Παρακολουθήσαμε αυτές τις στήλες που κινούνταν. Και καταλαβαίνουμε ότι η βοήθεια που υποσχέθηκε η Ρωσική Ομοσπονδία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αρμενία είναι απίθανο να εμφανιστεί εκεί», δήλωσε ο γραμματέας της NSDC Αλεξέι Ντανίλοφ.

Έκοψαν τις ροές του φυσικού αερίου

Όπως είπε ο Αρμένιος δημοσιογράφος Artur Manukyan στο Strana, η κλιμάκωση ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου με προβλήματα με το φυσικό αέριο.

«Γεγονός είναι ότι μέσω της πόλης Shusha, που ελέγχεται από το Αζερμπαϊτζάν, ένας αγωγός φυσικού αερίου περνά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την Αρμενία. Στις 8 Μαρτίου έγινε έκρηξη εκεί. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν, με διάφορα προσχήματα, δεν επέτρεψαν να επισκευαστεί, και μετά έβαλαν μια βαλβίδα εκεί, και το Καραμπάχ έμεινε χωρίς αέριο, 120.000 ντόπιοι έχουν παγώσει. Και επειδή τα περισσότερα αυτοκίνητα λειτουργούν με βενζίνη, η κατάσταση στο Καραμπάχ είναι κρίσιμη, στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», είπε ο Manukyan.

«Συστήνουμε στην Αρμενία να διασφαλίσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της βάσει των τριμερών δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των υπολειμμάτων των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή, και ως εκ τούτου να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και να μην κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς», δήλωσε η Leyla Abdullayeva, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το Αζερμπαϊτζάν, με τη βοήθεια του ζητήματος του φυσικού αερίου και την πρόοδο του στρατού, θέλει να κάνει την Αρμενία να αναγνωρίσει το Καραμπάχ ως Αζερμπαϊτζάν.

«Στο Μπακού τέτοια περιστατικά όπως η κατάληψη του χωριού Parukh διερευνούν τις κόκκινες γραμμές της Αρμενίας. Τα διπλωματικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ρωσία στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι αρκετά», είπε στο Strana ο Αλεξάντερ Ισκανταριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Καυκάσου.

Οι ειδικοί του Αζερμπαϊτζάν κατηγορούν το Ερεβάν.

«Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση από την αρμενική πλευρά για να ελέγξει εάν η Ρωσία θα υπερασπιστεί ενεργά την Αρμενία», δήλωσε ο Αζέρος πολιτικός επιστήμονας Farhad Mammadov.

«Δημιουργήστε ένα νέο ενωσιακό κράτος και στείλτε στρατεύματα στην Ουκρανία»

Υπάρχει επίσης η άποψη ότι η τρέχουσα κλιμάκωση είναι ένας τρόπος για να ασκήσει πίεση η Ρωσία στην Αρμενία όσον αφορά την αλλαγή της διεθνούς της θέσης. Το Ερεβάν δεν υποστήριξε τρεις φορές τις προτάσεις της Ρωσίας στον ΟΗΕ, λαμβάνοντας ουδέτερη θέση, σε αντίθεση με άλλες χώρες κοντά στη Μόσχα.

Επιπλέον, οι Αρμένιοι αρνούνται να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, τόσο ως «εθελοντές» όσο και στο πλαίσιο του CSTO. Στις 10 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γαλλία, και η Armenia Airline ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς τη Μόσχα λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ίσως, αυτή είναι μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην Αρμενία σχετικά με το σχηματισμό ενός νέου ενωσιακού κράτους, για το οποίο μιλούν ενεργά πρόσφατα η Ρωσία, η Λευκορωσία, η μη αναγνωρισμένη Αμπχαζία, η Νότια Οσετία, το LDNR, το οποίο μπορεί να γίνει ο πυρήνας αυτής της κρατικής ένωσης.

Δεν αποκλείεται επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν μίλησε έντονα για τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι το Μπακού παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες, η σημερινή κατάσταση μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν ή Ρωσίας και Τουρκίας.

Η Άγκυρα προσπαθεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη Μόσχα μέσω του Μπακού. Η τρέχουσα κλιμάκωση θέτει υπό αμφισβήτηση την πρόσφατα υπογραφείσα, την παραμονή του πολέμου στην Ουκρανία, στις 22 Φεβρουαρίου, μια εκτεταμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν.

Μπορεί να είναι ένα ενοποιημένο παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να αναγκαστεί η Αρμενία να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, να αλλάξει τη διεθνή της θέση έναντι της Ρωσίας και να συμφωνήσει να ενταχθεί σε ένα νέο ενωσιακό κράτος, ή στοιχείο μιας πιο παγκόσμιας αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. μέσω των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν, που προκαλούν κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Καραμπάχ, με τη σειρά του, απαιτεί στρατιωτικές απαντήσεις και πόρους από τη Ρωσία, που ήδη λείπουν λόγω της κατάστασης στο ουκρανικό μέτωπο.

«Μια ελαφρά επιδείνωση στο Καραμπάχ ταιριάζει στο Κρεμλίνο»

Ο ειδικός στις χώρες του Καυκάσου, ο Ilya Kusa, δεν πιστεύει ότι η όξυνση στο Καραμπάχ είναι ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Πρώτον, το Αζερμπαϊτζάν έκανε πραγματικά μια προσπάθεια να κλιμακωθεί κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης. Μια ελαφρά επιδείνωση σημειώθηκε κοντά σε δύο χωριά στην περιοχή Ασκεράν. Αλλά κανείς δεν κατέλαβε τίποτα, δεν υπήρξαν σημαντικές εδαφικές αλλαγές. Δεύτερον, αυτό δεν συνδέεται με την επιθυμία του οι Αζερμπαϊτζάν να "σπρώξει το μέτωπο", αφού οι Ρώσοι ειρηνευτικοί έφυγαν για την Ουκρανία. Μόνο μερικές εκατοντάδες από αυτούς έφυγαν, κι άλλοι πάρθηκαν από τη στρατιωτική βάση στο Gyumri. Άρα, όχι, αυτή δεν είναι προσπάθεια των Αζερμπαϊτζάν να εκδιώξει τη Ρωσική Ομοσπονδία «υπό το πρόσχημα» του πολέμου στην Ουκρανία», έγραψε ο Κούσα στη σελίδα του στο Facebook.

Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η επιδείνωση από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν δεν πρέπει να εκληφθεί ως ενέργεια κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά, αντίθετα, ως προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Αρμενία, η οποία είναι αρκετά επωφελής για τη Μόσχα, και αρνείται να ακολουθήσει τη θέση της Ρωσίας για την Ουκρανία.

«Είτε οι ενέργειες του Μπακού συντονίζονται με τη Μόσχα είτε όχι, δεν έχει σημασία. Αυτή τη στιγμή, μια ελαφρά όξυνση στο Καραμπάχ, που δεν απειλεί τις θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ταιριάζει πολύ καλά στο Κρεμλίνο ως μέρος της εκστρατείας του να ασκήσει πίεση για το Ερεβάν. Τα περιστασιακά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Καραμπάχ συμπίπτουν, πώς τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας συνέπεσαν κατά τον πόλεμο του 2020, την έκβαση του οποίου καθόρισαν οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό για τον εαυτό τους», είπε ο Κούσα.

Ταυτόχρονα, όπως είπαν στο Strana πηγές σε διπλωματικούς κύκλους, εάν η Αρμενία συνεχίσει να διατηρεί «ουδέτερη» θέση έναντι της Ρωσίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των αρμενικών αρχών και της Μόσχας. Και αυτό, με τη σειρά του, θα είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το Αζερμπαϊτζάν και μπορεί να ωθήσει το Μπακού να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...