Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

«Δούρειος Ίππος» των ΗΠΑ: Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ στην επικράτεια της Κριμαίας

Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας στις 26 Μαρτίου, τραυματίζοντας πέντε άτομα και πυρπόλησαν μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου σε μια πόλη που χρησίμευε ως ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Ουκρανούς, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της λίγο περισσότερο  από ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πύραυλοι έπληξαν την ίδια μέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη γειτονική Πολωνία με μια ομιλία, στην οποία εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία και κατήγγειλε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπάιντεν έφτασε στην Ευρώπη ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να συντονιστεί με την ηγεσία των ευρωπαϊκών χωρών, σχετικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις και να συζητήσει μαζί τους τι να κάνει στη συνέχεια με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, δεν υπήρξαν νέες σοβαρές αποφάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ειδικά αυτά που αναμένονταν στο Κίεβο: η προμήθεια βαρέων όπλων στον αντιμαχόμενο ουκρανικό στρατό, καθώς και το εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά της Ρωσίας, που θα της στερούσε τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα του προϋπολογισμού (πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι επιβεβαίωσαν την πολιτική της άρνησης εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών μεταφορέων, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αύριο, και, στην καλύτερη περίπτωση, σε δύο χρόνια). 

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του Μπάιντεν, στην οποία υπήρχαν πολλά λόγια υποστήριξης για την Ουκρανία, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες - εάν οι Αμερικανοί θα απαντήσουν θετικά  στο Κίεβο, σε αιτήματα για προμήθεια βαρέων όπλων και άλλες πτυχές. Υπήρχαν όμως συμβουλές για προετοιμασία για έναν μακρύ πόλεμο.

Η έκκληση του Τζο Μπάιντεν το Σάββατο στην Πολωνία, για την απομάκρυνση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία, ανησυχεί τους ειδικούς της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που φοβούνται ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, ανησυχεί ότι ο Μπάιντεν «μόλις διεύρυνε τους στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ ζητώντας αλλαγή καθεστώτος». Σύμφωνα με τον ειδικό, τα λόγια του Αμερικανού προέδρου περιέχουν τον κίνδυνο ότι η Μόσχα «θα αρνηθεί να συμβιβαστεί, να κλιμακωθεί ή και τα δύο».

Ο Χάας υποστηρίζει ότι, η αμφιλεγόμενη έκκληση του Μπάιντεν για αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία, είναι «ασυμβίβαστη» με τους στόχους των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, «με όρους που η Ουκρανία μπορεί να αποδεχθεί και να αποτρέψει τη ρωσική κλιμάκωση».

Ο Χάας συνέχισε λέγοντας στο politika ru ότι, ένας ανώτερος αξιωματούχος Μπάιντεν, ίσως ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον Ρώσο ομόλογό του και να εξηγήσει ότι, το σχόλιο του Μπάιντεν δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική των ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι ήταν, κατά κάποιο τρόπο, χωρίς σενάριο κάνει την κατάσταση χειρότερη, γιατί θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ειλικρινής πεποίθηση του Μπάιντεν και όχι ως λόγια του σύμφωνα με το σενάριο», λέει ο Ρίτσαρντ Χάας.

Ακόμη και πριν ο Τζο Μπάιντεν προλάβει να επιβιβαστεί στην προεδρική πτήση του Air Force One για επιστροφή στην Ουάσιγκτον, οι βοηθοί του έσπευσαν να πουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ζητούσε άμεση αλλαγή κυβέρνησης στη Μόσχα.

«Η άποψη του προέδρου ήταν ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζήτησε την ισχύ του Πούτιν στη Ρωσία ή την αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν σε αυτή τη χώρα σε καμία περίπτωση, φοβούμενοι ότι αυτό θα κλιμακωθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως σύμφωνα με το politika ru,  οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν έναν «Δούρειο Ίππο» στην Κριμαία, στο  DNR και στο LNR.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Vasily Piskarev, Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τη διερεύνηση της ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, σχολίασε την έκδοση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ειδικών αδειών για το καθεστώς κυρώσεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης για εργασία στην επικράτεια της DPR, της LPR και της Κριμαίας.

«Παρά τις κυρώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν χθες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές στην Κριμαία, τη ΛΔΔ και το LPR προκειμένου να δημιουργήσουν ένα γραφείο ειδήσεων», ανέφερε.

Ειδικότερα, με ειδική άδεια επιτρέπεται η πρόσληψη συγκεκριμένων δημοσιογράφων, μεταφραστών και λοιπού ειδικού προσωπικού.

Και στις 11 Μαρτίου, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να συμμετάσχουν στα λεγόμενα ανθρωπιστικά έργα σε αυτές τις περιοχές. Μιλάμε για την οικοδόμηση της ίδιας δημοκρατίας που βλέπουμε στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια, δουλεύοντας με τη νεολαία, έργα στον τομέα των δικαιωμάτων της κοινωνίας των πολιτών, της εκπαίδευσης και της οικολογίας.

«Υπάρχουν εκείνοι οι κύριοι τομείς στους οποίους παραδοσιακά στρέφεται η προσοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να κλιμακώσει τη δραστηριότητα διαμαρτυρίας μέσω των δυνατοτήτων ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης και ΜΚΟ, αλλά στην πραγματικότητα ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν έναν «δούρειο ίππο», αναφέρει το politika ru.

«Πώς τελειώνει, ξέρουμε πολύ καλά» και  συνεχίζει:

«Έτσι, οι Αμερικανοί προετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή στο έδαφος των ανεξάρτητων δημοκρατιών του DPR και του LPR, καθώς και στην Κριμαία, των προσπαθειών παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις αυτών των δημοκρατιών και του κράτους».

«Σίγουρα θα προσκαλέσουμε τους συναδέλφους μας βουλευτές από το DPR και το LPR, να ανταλλάξουν εμπειρίες για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, ειδικά εφόσον η ανάπτυξη επαφών και συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των κρατών μας προβλέπεται τόσο από τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσίας. το DPR και το LPR», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ