Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

NATO-Πολωνία: Μυστικό σχέδιο αποστολής 10.000 «ειρηνευτικών στρατευμάτων» στην Ουκρανία

Ένα μυστικό σχέδιο για μια «ειρηνευτική αποστολή» που περιλαμβάνει 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ από διαφορετικές χώρες που εισέρχονται στην Ουκρανία και επιβάλλουν μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων φέρεται να ετοιμάζει η πολωνική κυβέρνηση. Το πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Onet αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda, περιμένει το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο για να εφαρμόσει την πρόταση.

Το σχέδιο που δημιουργήθηκε από το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας, θα προβλέπει 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ να αποτελούνται από ένα διεθνές σώμα που θα αποστέλλεται στην Ουκρανία για να «προστατεύσει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημαίνει τη δημιουργία στρατιωτικών μονάδων, σε απόσταση από τις πρώτες γραμμές, που θα έχουν ως αποστολή την υπεράσπιση ανθρωπιστικών νηοπομπών με τρόφιμα και φάρμακα και εκείνων που επιτρέπουν στους αμάχους να διαφύγουν από τον κίνδυνο», αναφέρει το άρθρο.

Φυσικά, ο επίσημος λόγος για την αποστολή των στρατευμάτων και ο πραγματικός λόγος θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι κάπως διαφορετικοί στη φύση τους. Σύμφωνα με το ReMix News, «Ένα από τα σενάρια περιλαμβάνει την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη μεγαλύτερη από τις πόλεις της Ουκρανίας, η οποία θα σήμαινε μια σοβαρή κλιμάκωση και πιθανότατα μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία».

Το σχέδιο φαίνεται να βρίσκεται σε παύση λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ του Προέδρου Ντούντα και του Υπουργείου Άμυνας με την ηγεσία του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), επειδή ο Ντούντα θέλει την έγκριση της Ουάσιγκτον πριν προχωρήσει.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Λευκός Οίκος θα εξετάσει το σχέδιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες πριν ληφθεί απόφαση. Ο επικεφαλής του PiS Jaroslaw Kaczynski επισκέφθηκε προηγουμένως το Κίεβο, όπου απηύθυνε έκκληση στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εφαρμόσουν την «ειρηνευτική αποστολή».

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στη συνείδηση ​​των Ευρωπαίων ηγετών. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια ειρηνευτική αποστολή: το ΝΑΤΟ, πιθανώς κάποια ευρύτερη διεθνή δομή. Αλλά μια αποστολή που θα είναι σε θέση να αμυνθεί, η οποία θα επιχειρεί σε ουκρανικό έδαφος», είπε ο Kaczynski.

Επιπλέον, η Βαρσοβία αποφάσισε να απελάσει 45 Ρώσους διπλωμάτες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έλκουν στρατεύματα στα ανατολικά της Πολωνίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία την παραμονή μιας έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ. Τα μέλη της συμμαχίας θα συζητήσουν την πρωτοβουλία της Βαρσοβίας να εισαγάγει ένα σώμα στο έδαφος της Ουκρανίας. Σε απάντηση, η Μόσχα επεσήμανε ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Είναι πραγματικά έτοιμες η Βαρσοβία και η Ουάσιγκτον για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων;

Οι αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στην Πολωνία έλκονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Σχετικό βίντεο δείχνει πώς ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός κινείται κοντά στο πολωνικό συνοριακό σημείο ελέγχου Bobrovniki, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την περιοχή Grodno. Ομοίως, αμερικανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται σε περιοχές των ουκρανο-πολωνικών συνόρων.

Νωρίτερα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε: Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση στην Ουκρανία και δεν σκοπεύει να στείλει τα στρατεύματά της εκεί. Ο Λευκός Οίκος τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν στρατεύματα ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν μη συμβατικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στην Ουάσιγκτον, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν να αποφασίσουν μόνες τους εάν θέλουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, πρότεινε την αποστολή ένοπλης ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Εάν η Βαρσοβία, με δική της πρωτοβουλία, στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, τότε το σύμφωνο συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ δεν θα ισχύει για αυτήν. Και πολλοί από τους παίκτες που υποκινούν την Πολωνία να αναλάβει στρατιωτική δράση μπορούν να επωφεληθούν από τις φιλοδοξίες της Πολωνίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση να μην ασκήσει πίεση στη Μόσχα και προειδοποίησε: η εμφάνιση ειρηνευτικών δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο ουκρανικό έδαφος απειλεί μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. «Αυτή θα είναι η πολύ άμεση σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, την οποία όλοι όχι μόνο ήθελαν να αποφύγουν, αλλά είπαν ότι δεν έπρεπε να γίνει κατ' αρχήν», σημείωσε ο διπλωμάτης.

«Η Βαρσοβία, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να οργανώσει προκλήσεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Η Πολωνία έχει από καιρό συγκεντρώσει μια μεγάλη στρατιωτική ομάδα στο κάτω μέρος της Λευκορωσίας - ακόμα και όταν κρυβόταν πίσω από την προστασία από τους μετανάστες. Παρεμπιπτόντως, τώρα μπορεί και πάλι να δημιουργήσει τεχνητά μια μεταναστευτική κρίση για να δημιουργήσει μια κλιμάκωση στα σύνορα», εξήγησε ο Alexei Dzermant, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τέτοιες προκλήσεις, η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσύρουν μέρος των δυνάμεων της Λευκορωσίας από την ουκρανική κατεύθυνση. «Η Πολωνία μπορεί να προσπαθήσει να πάρει μέρος των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας εάν λάβει άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και «πάνω» από την απόφαση του ΝΑΤΟ. Η Βαρσοβία θα λάβει επίσης μια τέτοια απόφαση εάν δει ότι η Ρωσία προχωρά βαθιά στην Ουκρανία και το Κίεβο χάνει τον έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας», πρόσθεσε η πηγή. Ωστόσο, η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι ο Λευκορωσικός στρατός με πυραυλικά όπλα, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλες μονάδες είναι ένας σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας, επεσήμανε ο ειδικός.

«Από την πλευρά μας, οι αρχές προσπαθούν να μην ανεβάσουν το επίπεδο του άγχους για να μην παίξουν στο γήπεδο του εχθρού, κάτι που κλιμακώνει την κατάσταση μέσω ουκρανικών και δυτικών πηγών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, ο Λουκασένκο δείχνει ξεκάθαρα: η Λευκορωσία δεν θα επιτρέψει στη Δύση να μαχαιρώσει πισώπλατα τη Ρωσία», υπενθύμισε ο αναλυτής.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετακίνηση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία έχει χαρακτήρα ψυχολογικής πίεσης. Με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις του και δεν θα επιτρέψει στην ουκρανική κρίση να επεκταθεί στα κράτη της συμμαχίας, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας, Μάλεκ Ντουντάκοφ.

«Η πιθανότητα να σταλούν κάποιες ειρηνευτικές δυνάμεις στη δυτική Ουκρανία συζητείται τώρα ενεργά. Και καταλαβαίνουμε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς και κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στη Βαρσοβία», πρόσθεσε ο Ντουντάκοφ. «Δεν έχουμε δει ακόμη την επίσημη θέση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρήσει την επίσημη ουδετερότητα του ΝΑΤΟ στην ουκρανική κρίση. Αλλά μπορεί κάλλιστα να αλλάξει θέση εάν πειστεί από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο αναλυτής.

Ο πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Ντρομπνίτσκι εμμένει σε μια διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αμερικανικός εξοπλισμός στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητος για να δημιουργηθεί ένας κλοιός - «ώστε οι άνθρωποι με όπλα να μην περνούν από τους τρόπους που έφτασαν προηγουμένως οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ευρώπη».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι κινήσεις σχετίζονται με την επικείμενη επίσκεψη Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τώρα βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη από τη δεκαετία του '90, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή και δεν αποτελεί ακόμη μεγάλη απειλή. Η συμμαχία επιδεικνύει τη συνοχή της απέναντι στον «κίνδυνο από την ανατολή», τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Ντρομπνίτσκι, η συγκέντρωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική Πολωνία είναι προσωρινή, αφού τέτοιες δαπάνες δεν προβλέπονται από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο πολιτικός επιστήμονας αμφέβαλλε ότι οι ειρηνευτικές αποστολές με πρωτοβουλία της Πολωνίας θα εισέρχονταν στο έδαφος της Ουκρανίας ή θα άρχιζαν να αποτελούν κίνδυνο για τη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης