Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αφιέρωμα Πενταπόσταγμα - Ένας μήνας πολέμου στην Ουκρανία: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, τα "θέλω" των δύο πλευρών και οι ελπίδες για ειρήνη

Της Χριστίνας Κουτσουρίδου, 

Τελικά συνέβη. Διαψεύδοντας τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τα χαράματα της 24ης Φεβρουαρίου, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ''ύπνο'' τη Δύση στο σύνολό της.

https://twitter.com/i/status/1496745129721438211

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το πρωί μετά την έναρξη της εισβολής. «Τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη σε μια κλίμακα και τέτοιου τύπου που πιστεύαμε ότι ανήκε στην ιστορία».

Έκτοτε, εικόνες χάους επικρατούν στην Ουκρανία

Εκρήξεις ακούγονται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ πλήθος κόσμου εγκαταλείπει την πρωτεύουσα. 

 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των 30 ημερών

 

  • Η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία κατά μήκος πολλών αξόνων, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες των δυτικών ηγετών να αποτρέψουν τον πόλεμο.

  • Αμφίβια επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στη Μαριούπολη- Σφοδρές μάχες γύρω από το Χάρκοβο- Εκρήξεις στο Κίεβο. 

  • Βομβαρδίστηκαν τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Χάρκοβο.

  • https://twitter.com/nexta_tv/status/1498549006322053120?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1498549006322053120%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2Fworld%2F561764896%2Foykrania-triti-evdomada-polemoy-i-rosiki-eisvoli-mesa-apo-chartes-vinteo-kai-fotografies%2F

     

  • Οι Ρώσοι κατέλαβαν το λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Χερσώνα στη Μαύρη θάλασσα. Η Χερσώνα έγινε ο πρώτος σημαντικός ουκρανικός στόχος που έπεσε υπό τον de facto έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας.

  • Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά μετά από ρωσικά χτυπήματα.

  • Ένα νοσοκομείο παίδων και μαιευτήριο στη Μαριούπολη καταστράφηκαν από αεροπορική επιδρομή. 

  • https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1501579520633102349?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501579520633102349%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2Fworld%2F561764896%2Foykrania-triti-evdomada-polemoy-i-rosiki-eisvoli-mesa-apo-chartes-vinteo-kai-fotografies%2F

     

  • Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πόλη Ζιτομίρ στα δυτικά. 

  • Η Ρωσία χτύπησε μια στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα, η οποία φιλοξενούσε στο παρελθόν εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

  • Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν εκ νέου το Κίεβο, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας είχαν ανακοινώσει οι τοπικές αρχές.

  • Ρωσική αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μερέφα, στην περιοχή του Χάρκοβο, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα σχολείο.

  • Οι βομβαρδισμοί πόλεων συνεχίζονται αδιάκοπα, ενώ η ρωσική επιχείρηση στοχεύει στον έλεγχο της Οδησσού για να πετύχει τον πλήρη θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας. Το Μικολάεφ, βόρεια της Οδησσού δέχθηκε ρουκέτες

  • Ασφυκτικός καπνός στο Κίεβο! Ρωσικά στρατεύματα & Τσετσένοι στο κέντρο της Μαριούπολης- Νέο "Στάλινγκραντ". 

  • https://twitter.com/aldin_ww/status/1505117100708450307?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1505124625818300418%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fkosmos%2Fenoples-syrraxeis%2F7077192_asfyktikos-kapnos-sto-kiebo-rosika-strateymata-tsetsenoi-sto

    Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύσαν προς τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη νότια Ουκρανία και απέκοψαν οδικές αρτηρίες. 

  • Επίθεση στο λιμάνι του Νικολάεφ, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές ζημιές.

  • Η κατάληψη της Μαριούπολης ο στόχος των Ρώσων

  • Θερμοβαρικές ρουκέτες σε Ιρπίν, Μαριούπολη, Τσερνίγκοφ

  • https://twitter.com/RALee85/status/1505457731913887746?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1505457731913887746%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fkosmos%2F7077780_bbc-filorosoi-aytonomistes-ektoxeyoyn-thermobarikes-royketes-binteo

     

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο ΟΗΕ λέει ότι αυτό έχει γίνει γρήγορα η "μεγαλύτερη προσφυγική κρίση αυτού του αιώνα"

Ο παρακάτω χάρτης αναφέρει λεπτομερώς πόσοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε κάθε περιοχή:

 

Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής 

 

 

 

Μια σύντομη περίληψη μιας μακράς ιστορίας

Στα τέλη του 1700, μεγάλο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας έγινε μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας υπό την Αικατερίνη της Μεγάλη.

Η Ουκρανία πολέμησε για την ανεξαρτησία στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά έχασε και έγινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

«Η Ουκρανία αποτελούσε μια ξεχωριστή οντότητα από την αρχή», εξήγησε η ιστορικός Ανν Απλμπάουμ στην εκπομπή του CBS «Sunday Morning». «Είχε πάντα τη δική της γλώσσα. Είχε πάντα το δικό της καθεστώς εντός της ΕΣΣΔ».

Στη δεκαετία του 1930 κάτω από την κυριαρχία του Ιωσήφ Στάλιν οι γεωργικές εκτάσεις και το σιτάρι των Ουκρανών κατασχέθηκαν και ο λιμός που προέκυψε σκότωσε περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Εκείνη την εποχή, ένα σημαντικό μέρος του σοβιετικού πυρηνικού οπλοστασίου στεγαζόταν εντός των συνόρων της Ουκρανίας η οποία και συμφώνησε να μεταφέρει αυτά τα όπλα στη Ρωσία.

Τα τελευταία χρόνια, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει πλησιάσει πιο κοντά στη Δυτική Ευρώπη, αλλά οι πολιτιστικοί δεσμοί με τη Ρωσία, ειδικά στο ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της χώρας, παραμένουν βαθείς και ισχυροί.

Οι απαιτήσεις του Πούτιν από τους Ουκρανούς

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

 

Τι θέλει ο Ζελένσκι; 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έχει αλλάξει τη θέση του ότι τα διεθνή σύνορα που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται. 

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 αλλά η περιοχή συνεχίζει να θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επίσης αναγνωρίσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο αυτές περιοχές και η Κριμαία ήταν τμήμα της Ουκρανίας όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέκσνι έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του.

Η βασική του θέση δεν έχει αλλάξει. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εξαπόλυση «της πρωτοφανούς και απρόκλητης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας». Ορισμένα από τα τιμωρητικά μέτρα δεν έχουν επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν και ορισμένα εθεωρούντο ταμπού μέχρι την ρωσική εισβολή. Στοχεύσανε τα εξής: Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, SWIFT, εναέριος χώρος, όπλα, Λευκορωσία, Μαύρη λίστα με ολιγάρχες, ενέργεια, μεταφορές, τεχνολογία αιχμής, βίζες. 

 

Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου

Δυστυχώς, παρά τους γύρους διαπραγματεύσεων, αλλά και τη διαμεσολάβηση ευρωπαίων ηγετών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Το φλέγον ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: πώς θα τελειώσει ο πόλεμος; Και, για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο ενός 3ου παγκοσμίου πολέμου, αν κι εφόσον συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η κατάσταση;

Το ευκταίο, για την Ρωσία, σενάριο της γρήγορης κατάλειψης του Κιέβου (γινόταν λόγος για 72 ώρες), με τον Ζελένσκι είτε να αποδρά εκτός χώρας είτε να συλλαμβάνεται, έχει ήδη «καεί». Αν εκπληρωνόταν με τέτοια ταχύτητα το σχέδιο της «Αρκούδας», τότε θα πηγαίναμε σχεδόν σίγουρα σε διχοτόμηση της Ουκρανίας  σε ανατολική και δυτική, με σύνορο τον ποταμό Δνείπερο.

Τώρα όμως που δεν συνέβη αυτό, συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες το σενάριο του «Νέου Αφγανιστάν», ενός σεναρίου που εξ αρχής υποστηρίζει ο πρόεδρος Μακρόν: ένας πόλεμος διαρκείας (περίπου 6-8 μηνών) που θα τσακίσει κυριολεκτικά τις υποδομές της Ουκρανίας, καθιστώντας την ουσιαστικά ένα κατεστραμμένο κράτος με ανύπαρκτη οικονομία, ενώ παράλληλα ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μία νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου, με πολλές χώρες ν’ ακροβατούν σε τεντωμένο (εν δυνάμει εμπόλεμο) σχοινί, και τον κόσμο να χωρίζεται ακόμα πιο ευκρινώς σε «στρατόπεδα».
 

Δείτε παρακάτω κάποιες εικόνες που αναμφίβολα μας έχουν στιγματίσει και θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη μας 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος