Ένοπλες Συρράξεις

Έτσι θα ήταν μια συμφωνία Πούτιν-Ζελένσκι! Τα 5 σημεία για τον τερματισμό του πολέμου

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας διαπραγματευτικής έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ολοένα και πιο προφανές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αποφασιστικά στο πεδίο της μάχης.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα τώρα είναι ένα αδιέξοδο. Ακόμα κι αν η Μόσχα πετύχει με κάποιο τρόπο μια νίκη, αυτή θα ήταν μια πύρρειος νίκη. Σχεδόν σίγουρα θα προκύψει μια ουκρανική εξέγερση σε έδαφος που η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει επ' αόριστον. Ο πόλεμος τότε γίνεται μια τεράστια αποστράγγιση για τον ρωσικό στρατό και την οικονομία και διαβρώνει τον ήδη αδύναμο ισχυρισμό της Ρωσίας ότι είναι μεγάλη δύναμη.

Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία είναι να σταματήσει και να φύγει. Αυτό θα σταματούσε την αιμορραγία. Ωστόσο, ο ίδιος ο Πούτιν σχεδόν σίγουρα θα προτιμούσε να διπλασιάσει. Έχει δέσει την κληρονομιά του με αυτόν τον πόλεμο και ο Κινέζος σύμμαχός του τον παρακολουθεί. Εάν το Πεκίνο πιστεύει ότι δεν μπορεί να νικήσει έναν στρατό τρίτης διαλογής στα σύνορά του, μπορεί να τον λύσει.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο Πούτιν μπορεί να κάνει κάποιου είδους συμφωνία για να σώσει την εικόνα του και του κράτους του. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο λιγότερο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα θέλει να συμβιβαστεί. Οι απώλειες του πολέμου θα σκληρύνουν τον θυμό και τη διαπραγματευτική του θέση.

Μια ευκαιρία συμφωνίας είναι πολύ πιθανή αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Robert Kelly, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Pusan στη Νότια Κορέα, στο 1945, οι τρέχοντες όροι μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αόριστη ουδετερότητα της Ουκρανίας

Ακόμη και ο Ζελένσκι φαίνεται τώρα να κατανοεί ότι κάθε είδους συμφωνία με τη Ρωσία με τον Πούτιν επικεφαλής πρέπει να περιλαμβάνει αυτό. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ίσως, για να γλυκάνει αυτή την παραχώρηση για τον Ζελένσκι, θα μπορούσε να τεθεί ένα χρονικό πλαίσιο – είκοσι ή τριάντα χρόνια (δηλαδή μετά το θάνατο του Πούτιν). Μετά από αυτό το διάστημα, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα έχουν το δικαίωμα να συζητήσουν την ένταξη, η προσχώρηση δεν θα είναι αυτόματη.

Αλλά εάν η Ρωσία λάβει μια δέσμευση χωρίς το ΝΑΤΟ, θα πρέπει με τη σειρά της να αποδεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ μπορεί να μην πάρει την Ουκρανία. Έχει απορρίψει άλλες χώρες στο παρελθόν. Αλλά η προσπάθεια της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης ήταν να κρατήσει ανοιχτούς ορισμένους διαύλους προς τη Δύση.

Μια οικονομική σχέση αφορά λιγότερο τη Μόσχα παρά μια στρατιωτική σχέση. Ο ουκρανικός ηρωισμός έχει κερδίσει αυτό το δικαίωμα. Ο Ζελένσκι θα απορρίψει σχεδόν σίγουρα μια συμφωνία που αποκλείει την ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.

Η Ρωσία παίρνει την Κριμαία ή το Ντονμπάς, αλλά όχι και τα δύο

Η πιο οδυνηρή παραχώρηση της Ουκρανίας πιθανότατα θα είναι η επίσημη αναγνώριση κάποιας ρωσικής εδαφικής κατάκτησης. Αυτό είναι επίσης βαθιά ανησυχητικό για τη διεθνή τάξη.

Μια αρκετά ισχυρή μεταπολεμική αρχή των διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ήταν η άρνηση αποδοχής της χρήσης βίας για την εκ νέου χάραξη των συνόρων. Αυτός είναι ένας λόγος που ο Πούτιν αντιμετώπισε κυρώσεις για την αρπαγή γης της Κριμαίας το 2014, την οποία η Ουκρανία και η Δύση δεν έχουν αναγνωρίσει.

Ο Πούτιν το συμπλήρωσε προκαλώντας προβλήματα στην ανατολική Ουκρανία. Θέλει ξεκάθαρα να αναγνωριστούν τόσο η Κριμαία, όσο και η αυτονομία του Ντονμπάς ως μέρος των πολεμικών του στόχων. Δεν πρέπει να του δοθούν και τα δύο.

Πράγματι, δεν θα έπρεπε να του δοθεί, φυσικά – αλλά αυτό είναι σχεδόν σίγουρα απαραίτητο για τον Πούτιν. Δεν θα σταματήσει τον πόλεμο χωρίς κάποια εδαφική κατάκτηση. Έτσι θα υπερασπιστεί τον πόλεμο στην πατρίδα και θα δικαιολογήσει τη θυσία του σε δυστυχισμένους πολίτες και ελίτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κριμαία έχει ήδη φύγει προ πολλού. Ακόμη και ένας διάδοχος του Πούτιν – ένας λιγότερο εθνικιστής – είναι απίθανο να την επιστρέψει. Ο Ζελένσκι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανταλλάξει αυτή την αποδοχή της πραγματικότητας με καλύτερους όρους αλλού. Η Ρωσία θα έπρεπε να αποσυρθεί από όλες τις κατακτήσεις της σε αυτή τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς.

Μια ρωσική αποζημίωση μετά την ελάφρυνση των κυρώσεων

Εάν ο Πούτιν πρόκειται να λάβει γη για χρήση βίας, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιου είδους αντισταθμιστικό βάρος. Ο στρατός του Πούτιν έχει κάνει ανείπωτη καταστροφή στην Ουκρανία στον πόλεμο. Θα ήταν σκανδαλώδες αν απλώς αποσυρόταν από κατεστραμμένες πόλεις χωρίς κόστος.

Η μεταπολεμική Ουκρανία θα λάβει σχεδόν σίγουρα σημαντική δυτική βοήθεια, μεταξύ άλλων από πολυμερείς χορηγούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Όμως, μια Ρωσία χωρίς έγκριση θα μπορέσει να δημιουργήσει ξανά σκληρό νόμισμα με τις εξαγωγές ενέργειας, και ο πόλεμος δεν έχει καταστρέψει φυσικά την οικονομία της. Απαιτείται μέρος της ρωσικής υποστήριξης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – ίσως από τα σημαντικά αλλά πλέον δυσπρόσιτα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας.

Μέρος αυτής της οικονομικής διευθέτησης είναι η άρση των κυρώσεων στη Ρωσία. Εάν ο ρωσικός στρατός αποσυρθεί στις προπολεμικές του γραμμές, όλες οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου θα πρέπει να αρθούν.

Καμία ενοχή Ρωσικού πολέμου ή κατάθεση του ίδιου του Πούτιν

Πολεμικές αποζημιώσεις θα είναι δύσκολο να τις αντέξει ο Πούτιν. Αυτό θα πρέπει να διευκολυνθεί με την εγκατάλειψη κάθε επιμονής στην επίσημη αναγνώριση της ενοχής ή δίωξης του Πούτιν ή της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν το άφησε να εννοηθεί αποκαλώντας τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου». Ο Ζελένσκι το υπαινίχθηκε επίσης χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο του Πούτιν «γενοκτονία». Και αυτό θα είναι δύσκολο να το αντέξουμε καθώς ο αδιάκριτος βομβαρδισμός των πόλεων της Ουκρανίας από τη Ρωσία ανταποκρίνεται σίγουρα στον ορισμό του έγκλημα πολέμου.

Αλλά η εμπειρία της Γερμανίας μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δείχνει πώς οι τιμωρητικοί όροι μπορούν να πυροδοτήσουν ρεβανσιστικές πεποιθήσεις στους ηττημένους. Ο Πούτιν φλερτάρει ήδη με τον ανοιχτό φασισμό. Εάν ο Ζελένσκι επιμείνει στις έρευνες ή εάν η Δύση επιμένει ότι ο Πούτιν πρέπει να φύγει, ο Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο.

Επανεξοπλισμός της Ουκρανίας

Ο Πούτιν θέλει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία, αλλά είναι πολύ σαφές τώρα ότι δεν μπορεί να του εμπιστευτεί κανείς ότι θα σεβαστεί την ουκρανική κυριαρχία. Η μεταπολεμική αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας θα προσκαλούσε τον Πούτιν να επιτεθεί ξανά. Εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ -κατ' απαίτηση του Πούτιν- δεν μπορεί επίσης να είναι ανυπεράσπιστη.

Αυτή η προτεινόμενη προσφορά είναι εντός ενός χαώδους, ανάμεικτου πλαισίου. Δεν ταιριάζει με την προφανή πολεμική ενοχή του Πούτιν, την απαίσια συμπεριφορά του στρατού του και την ολίσθησή του προς τον φασισμό. Αλλά βγάζει τη Ρωσία από την Ουκρανία, συνδέει την Ουκρανία με τη Δύση (μέσω της ΕΕ) και της επιτρέπει να οπλιστεί για να αποτρέψει μια επανάληψη.

Ο Ζελένσκι μπορεί να ελπίζει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια θα φτάσει τελικά ή ότι μπορεί σύντομα να αντεπιτεθεί καθώς η ρωσική οικονομία καταρρέει υπό την πίεση των κυρώσεων.

Αυτό είναι δυνατό αλλά και πάλι απίθανο. Η πιθανή πορεία του πολέμου είναι αδιέξοδο, με χιλιάδες ακόμη θύματα αμάχων. Η ράμπα που προτείνεται εδώ είναι μια ανώτερη εναλλακτική λύση και για τις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...