Ένοπλες Συρράξεις

Τι είναι τα εγκλήματα πολέμου; Θα μπορούσε να διωχθεί ο Πούτιν για αυτά;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και οι επανειλημμένες επιθέσεις της σε μη στρατιωτικούς στόχους, οδήγησαν σε εκκλήσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να λογοδοτήσουν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους υφισταμένους του. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου στις 16 Μαρτίου, καθώς κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι ένα θέατρο που φιλοξενούσε εκατοντάδες πολίτες στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη είχε ισοπεδωθεί. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάποιος θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ειδικά εάν η Ρωσία δεν χάσει τον πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι βόμβες διασποράς - πυρομαχικά που χωρίζονται σε πολλές βόμβες - έχουν πλήξει περιοχές αμάχων στο Χάρκοβο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει θερμοβαρικά εκρηκτικά, τα οποία δημιουργούν ένα τεράστιο κενό αναρροφώντας οξυγόνο . Αυτά δεν απαγορεύονται,  αλλά η σκόπιμη χρήση τους κοντά σε πολίτες σχεδόν σίγουρα θα παραβίαζε τους κανόνες του πολέμου.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η ίδια η εισβολή είναι έγκλημα υπό την έννοια του «επιθετικού πολέμου».

Τι είναι έγκλημα πολέμου;

Μπορεί να μην φαίνεται, αλλά «ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες» , όπως το θέτει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Αυτά περιέχονται σε συνθήκες που ονομάζονται Συμβάσεις της Γενεύης και σε μια σειρά από άλλους διεθνείς νόμους και συμφωνίες.

Ο ορισμός που χρησιμοποιείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι εκτενής. Περιλαμβάνει δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμό, καταναγκαστική πορνεία, σωματική τιμωρία, ομηρεία, παράνομη απέλαση, χρήση της πείνας ως όπλο και πυροβολισμό μαχητών που έχουν παραδοθεί, μεταξύ πολλών άλλων πράξεων. 

Τα εγκλήματα πολέμου μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν χρήση απαγορευμένων όπλων όπως χημικά και βιολογικά όπλα, εσκεμμένη επίθεση σε πολίτες και μη στρατιωτικούς στόχους, στόχευση νοσοκομείων και άλλων χώρων όπου συγκεντρώνονται ασθενείς και τραυματίες, λεηλασίες και επιθέσεις που θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον.  Η εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης, να θεωρηθεί ως λεγόμενο έγκλημα επιθετικότητας.

Τι είναι το έγκλημα επιθετικότητας;

Είναι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η εκτέλεση από έναν κρατικό στρατιωτικό ή πολιτικό ηγέτη «μιας επιθετικής πράξης η οποία, από τον χαρακτήρα, τη σοβαρότητα και την κλίμακά της, αποτελεί έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με το ΔΠΔ, το οποίο υιοθέτησε είναι το τέταρτο έγκλημα υπό τη δικαιοδοσία του από το 2018, μετά τα εγκλήματα πολέμου, τη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Επιθετική πράξη σημαίνει «χρήση ένοπλης δύναμης από ένα κράτος ενάντια στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα ή την πολιτική ανεξαρτησία άλλου κράτους» και μπορεί να περιλαμβάνει εισβολή, κατοχή και προσάρτηση με χρήση βίας, καθώς και αποκλεισμό λιμανιών. Το έγκλημα ισχύει μόνο για τους υψηλόβαθμους ηγέτες που «ασκούν έλεγχο» ή «κατευθύνουν την πολιτική ή στρατιωτική δράση ενός κράτους». 

Πώς διώκονται τα εγκλήματα πολέμου;

Το ΔΠΔ γεννήθηκε από μια διεθνή συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης το 2002 ως η πρώτη μόνιμη, ανεξάρτητη έδρα για την ανάληψη ευθύνης ανθρώπων για πράξεις μαζικής απανθρωπιάς. Ξεκίνησε με 60 χώρες και τα μέλη της έχουν διπλασιαστεί από τότε. 

Αξιοσημείωτες χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία. (Οι ΗΠΑ λένε ότι η υπαγωγή των πολιτών τους στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου θα παραβίαζε τα συνταγματικά τους δικαιώματα.)

Το ΔΠΔ μπορεί να επιδιώξει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, όταν φερόμενα αδικήματα διαπράχθηκαν από πολίτη κράτους μέλους ή στην επικράτεια κράτους μέλους ή κράτους μη μέλους που έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου ή όταν οι ισχυρισμοί παραπέμπονται στον εισαγγελέα του δικαστηρίου από την Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών Συμβούλιο. Η εισαγγελία του ΔΠΔ μπορεί να διώξει εγκλήματα επιθετικότητας, κατόπιν παραπομπής από το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους ή με δική του πρωτοβουλία. 

Τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία;

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, αλλά αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου για επεισόδια στην επικράτειά της που ξεκινούν τον Νοέμβριο του 2013. Αυτό επέτρεψε στο δικαστήριο να εξετάσει τα εικαζόμενα εγκλήματα, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τη ρωσική εισβολή και προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στις αρχές του 2014.

Στις 28 Φεβρουαρίου , ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου, Karim Khan, είπε ότι με βάση μια προκαταρκτική αξιολόγηση από το γραφείο του που διενεργήθηκε κυρίως το 2020, «υπάρχει εύλογη βάση να πιστεύουμε ότι τόσο φερόμενα εγκλήματα πολέμου όσο και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία». Είπε ότι η έρευνα που ανοίγει, θα περιλαμβάνει επίσης τυχόν νέα αδικήματα που διαπράχθηκαν στην επέκταση της σύγκρουσης μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Δεκάδες χώρες έχουν ζητήσει το ΔΠΔ να διερευνήσει τον απόηχο αυτής της ενέργειας. 

Αλλά υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί στη δύναμή του. Το δικαστήριο δεν έχει τη δική του αστυνομική δύναμη, επομένως βασίζεται σε μεμονωμένα κράτη για τη σύλληψη υπόπτων.

Όπως οι ΗΠΑ, έτσι και η Ρωσία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, αποσύρθηκε το 2016. Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα εκδώσει κανέναν ύποπτο.

Εάν ένας ύποπτος πήγαινε σε άλλη χώρα, θα μπορούσε να συλληφθεί  αλλά αυτό, είναι πολύ μεγάλο αν.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου; 

Είναι αρκετά εύκολο να αποδείξει κανείς ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει πολιτικούς στόχους, όπως πολυκατοικίες, νοσοκομεία, δημόσιες πλατείες, δημοτικά κτίρια και πυρηνικό εργοστάσιο. Μια πλημμύρα από εγγραφές βίντεο έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερικές φορές μέσα σε λίγα λεπτά από την εκδήλωση τέτοιων επιθέσεων. Και υπάρχει η μαρτυρία Ουκρανών που βίωσαν τη σφαγή. Αλλά τέτοια στοιχεία δεν συνδέουν συγκεκριμένα χτυπήματα  με συγκεκριμένα άτομα, τα οποία θα ήταν απαραίτητα για μια δίωξη. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι βρίσκονται ήδη στο έδαφος αναζητώντας στοιχεία για το ποιος είναι ένοχος.

Θα μπορούσε ο Πρόεδρος Πούτιν ή άλλοι ηγέτες να διωχθούν;

Είναι πολύ πιο εύκολο να κολλήσεις ένα έγκλημα πολέμου σε έναν στρατιώτη που το διαπράττει, παρά στον αρχηγό που το διέταξε.

Αλλά το ΔΠΔ μπορεί επίσης, να διώξει το αδίκημα της «διεξαγωγής επιθετικού πολέμου». Αυτό είναι το έγκλημα μιας αδικαιολόγητης εισβολής ή σύγκρουσης, πέρα ​​από τη δικαιολογημένη στρατιωτική δράση για αυτοάμυνα.

Ξεκίνησε από τη Νυρεμβέργη, αφού ο δικαστής που έστειλε η Μόσχα έπεισε τους Συμμάχους, ότι οι ηγέτες των Ναζί θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη για «εγκλήματα κατά της ειρήνης».

Ωστόσο, ο καθηγητής Philippe Sands QC, ειδικός στο διεθνές δίκαιο στο University College του Λονδίνου, λέει ότι το ΔΠΔ δεν θα  μπορούσε να διώξει τους ηγέτες της Ρωσίας για αυτό επειδή η χώρα δεν έχει υπογράψει το δικαστήριο.

Θεωρητικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να ζητήσει από το ΔΠΔ να διερευνήσει αυτό το αδίκημα. Αλλά και πάλι, η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

Υπάρχει λοιπόν κάποιος άλλος τρόπος δίωξης ατόμων;

Η αποτελεσματικότητα του ΔΠΔ - και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το διεθνές δίκαιο στην πράξη - εξαρτώνται όχι μόνο από τις συνθήκες, αλλά από την πολιτική και τη διπλωματία.

Και ο καθηγητής Sands και πολλοί άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όπως η Νυρεμβέργη, η λύση βρίσκεται για άλλη μια φορά στη διπλωματία και τη διεθνή συμφωνία.

Καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες, να συστήσουν ένα εφάπαξ δικαστήριο για τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Το ΔΠΔ μπόρεσε κυρίως να διώξει εγκλήματα πολέμου σε περιπτώσεις, όπου ο κατηγορούμενος ήταν στην ηττημένη πλευρά μιας σύγκρουσης και παραδόθηκε από τη νικήτρια πλευρά. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Πρόταση των ΗΠΑ για ATACMS-Για τo "κάψιμο" των εισβολέων από Έβρο έως Κύπρο η χρήση drones και βαλλιστικών πυραύλων είναι ο τέλειος συνδυασμός

Ο Ελληνικός Στρατός είχε συνομιλίες με τη Lockheed Martin για διαπραγματεύσεις για την απόκτηση συστημάτων μεγάλης...
έκρηξη και Μεντβέντεφ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ευθεία απειλή Μεντβέντεφ κατά Ουκρανίας: «Θα ρίξουμε την μεγαλύτερη βόμβα μας στο κέντρο του Κιέβου-Η υπομονή μας εξαντλείται»

Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος απείλησε την Ουκρανία και την Δύση με την παράταξη του «Πατέρα όλων των Βομβών», της βόμβας 7...