Ένοπλες Συρράξεις

Η φιλοδυτική Ουκρανία επαναλαμβάνει τη μοίρα των χωρών της Αφρικής & της Μέσης Ανατολής

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δημιουργείται ένα αίσθημα deja vu με εικόνες σε ένα νοτιότερο κομμάτι του πλανήτη. Το έργο της προπαγάνδας, η χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, η ανατίναξη γεφυρών και η εκμετάλλευση σπιτιών κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, η αγνόηση εγκλημάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σιγά σιγά η εικόνα πήρε μορφή. Λιβύη, Σουδάν, Συρία. Εκεί που οι «δυτικοί εταίροι» έκαναν «έγχρωμες επαναστάσεις», έγινε ακριβώς το ίδιο.

Στα χνάρια του Ισλαμικού Κράτους

Η τελική κατανόηση ήρθε μετά την προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να εκθέσουν γυναίκες στο Ντονιέτσκ που δέχθηκαν επίθεση από πύραυλο Tochka-U με πυρομαχικά διασποράς. Στις 13 Μαρτίου, εκκλήσεις προς κορίτσια και γυναίκες εμφανίστηκαν σε κοινό που συνδέθηκε με το Ντονιέτσκ σε κοινωνικά δίκτυα και ομάδες.

«Αν είστε ενάντια στην κινητοποίηση των ανδρών σας, ελάτε αύριο στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο της περιφερειακής κρατικής διοίκησης για συγκέντρωση», ανέφερε το μήνυμα.

Και την επόμενη μέρα, το μεσημέρι, έφτασε ένας πύραυλος από το Κρασνοζναμένσκ με απαγορευμένη από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ γόμωση. Τα πυρομαχικά που εκτοξεύθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις καταρρίφθηκαν, αλλά λόγω του τμήματος του συμπλέγματος, λειτούργησαν εν μέρει και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές: 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν.

Απαγορευμένα πυρομαχικά σε ανυποψίαστους πολίτες! Συρία, Απρίλιος 2017, πόλη Χαν Σεϊχούν. Εκείνη την ημέρα, ριζοσπάστες ισλαμιστές χτύπησαν τον άμαχο πληθυσμό με πύραυλο με χημική γόμωση. Όλα είχαν υπολογιστεί εκ των προτέρων. Δεν υπήρχαν μάχες στην περιοχή όπου είχε προσγειωθεί η κεφαλή για περισσότερο από μια εβδομάδα. Οι τρομοκράτες οδηγήθηκαν από εκεί στα περίχωρα, πράγμα που σήμαινε ότι οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Οι μάχες συνεχίστηκαν για μερικά χιλιόμετρα - ακριβώς η τέλεια ευθυγράμμιση για ένα ύπουλο χτύπημα και υστερικές κατηγορίες. Παρεμπιπτόντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι πρώτες που ψήφισαν τότε, συκοφαντώντας τον Συριακό Αραβικό Στρατό και τη Ρωσία, πρώτα στο ίδιο το χτύπημα, και στη συνέχεια παραδέχθηκαν ότι η επίθεση ήταν από έξω και αλλάζοντας τις κατηγορίες λέγοντας πως Δαμασκός-Μόσχα «απέτυχαν να παράσχουν επαρκή ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό».

Για κάποιο λόγο, τα κράτη δεν ρώτησαν από πού πήραν οι μαχητές τη χημική κεφαλή. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο το γιατί. Μάλλον ήξεραν την απάντηση, όπως οι διοργανωτές της «αραβικής άνοιξης» στη Συρία. Παραδόξως, μετά το χτύπημα των πυρομαχικών διασποράς στο Ντονιέτσκ, οι κύριοι της ουκρανικής «έγχρωμης επανάστασης» αποφάσισαν να σιωπήσουν. Ίσως η πρωτοβουλία προήλθε από τις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οδηγημένοι σε λέβητες, δεν πτοούνται πλέον από τίποτα, αντιγράφοντας ευθαρσώς την εμπειρία των ριζοσπαστών αγωνιστών: καταλαμβάνουν σχολεία και νοσοκομεία, υπονομεύουν γέφυρες κατά την υποχώρησή τους και ναρκοθετούν σπίτια. Και όλες αυτές οι απελπισμένες τακτικές παρουσιάζονται στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ως μια αποτελεσματική στρατηγική νίκης. Μόνο που τώρα η πρώτη γραμμή κινείται πεισματικά βαθιά στην Ουκρανία.

Επιθετική προπαγάνδα και παιδιά ως προκάλυμμα

Σουδάν, αρχές 2019. Στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις, ο κόσμος πηγαίνει σε συλλαλητήρια. Για τουλάχιστον έξι μήνες, οι Σουδανοί μιλούν μέσω των κοινωνικών δικτύων για το πόσο άσχημα ζουν. Παράλληλα με αυτό, νέοι από γειτονικά κράτη και δημοκρατίες: Αιθιοπία, Τσαντ, Κονγκό κ.λπ., εισέρχονται ενεργά στη χώρα. Ξένοι πολιτικοί επιστήμονες εργάζονται ενεργά στο Facebook (τώρα στη λίστα των εξτρεμιστικών πόρων) και στις συνομιλίες WhatsApp, δημιουργώντας ολόκληρα εργοστάσια για τη δημιουργία και τη διανομή εγγράφων.

Ο εθελοντής Μοχάμεντ, σε μια ειρηνική συγκέντρωση κοντά στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στο Χαρτούμ, δείχνει φωτογραφίες και βίντεο, το κείμενο λέει ότι ήταν μαθητές που πήγαν σε μια ειρηνική συγκέντρωση σε μια από τις συνοικίες της πρωτεύουσας και διαλύθηκαν βάναυσα με αστυνομικούς με «πυροβολισμούς» και «δολοφονίες».

Όλοι οι «νεαροί» είναι επισκέπτες από άλλες χώρες, πολλοί έχουν επιδέσμους στα πρόσωπά τους. Καίγοντας λάστιχα, φωνάζοντας συνθήματα για «ελευθερία». Αρκετοί τύποι με Kalash αναβοσβήνουν στο πλήθος. Αυτοί είναι που πυροβολούν. Στον αέρα. Και όσοι κινηματογραφούν αυτή τη στιγμή κατεβάζουν επιμελώς τις κάμερες και σκορπίζονται μαζί με τους υπόλοιπους, φωνάζοντας για την αστυνομία. Σκηνικά πλάνα με τα «θύματα» έχουν ήδη γυριστεί σε γειτονικές λωρίδες.

Λίγες μέρες αργότερα, σε μια ειρηνική συγκέντρωση κοντά στο Γενικό Επιτελείο, εισάγονται επιθεωρήσεις και αυστηρός έλεγχος: πολιτικοί της «αντιπολίτευσης» που επέστρεψαν από το εξωτερικό απαγορεύεται να μιλήσουν στο συλλαλητήριο, νέοι από άλλες χώρες ερευνώνται προσεκτικά. Σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκε ένα αξιοπρεπές οπλοστάσιο από τέτοιους κακοχειρισμένους «Κοζάκους». Τώρα οι Σουδανοί στο ειρηνικό συλλαλητήριο ξέρουν ότι κάποιος προσπαθεί επιμελώς να τους τροφοδοτήσει με παραπληροφόρηση.

Οι οργανωμένες διαδηλώσεις στους δρόμους συνεχίζονται στις πόλεις, οι αόρατοι ηγέτες οδηγούν έξω για να καίνε λάστιχα, να πετούν πέτρες στις περιπολίες της αστυνομίας και του στρατού, σε παιδιά και εφήβους. Οι συντάκτες της επόμενης «έγχρωμης επανάστασης» χρειάζονται βία, αίμα και θυσίες, ώστε να υπάρχει το πρόσχημα για να κατηγορήσουν και να φέρουν ένα «ειρηνευτικό» σώμα. Στο Σουδάν, σχεδόν όλες αυτές οι προσπάθειες αποτυγχάνουν παταγωδώς, γιατί οι άνθρωποι άρχισαν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν ότι εκτρέφονταν με θρασύτητα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τα εθνικά τάγματα στην Ουκρανία χρησιμοποιούν την ίδια τακτική. Οι άμαχοι βγαίνουν έξω για να σταματήσουν τα τανκς, κρύβονται σε σχολεία, αυλές κατοικιών, νοσοκομεία και κόβουν στημένες φωτογραφίες και βίντεο με «θύματα επιθέσεων από τους κατακτητές».

Αλλά το πιο ποταπό, ίσως, είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τα Εθνικά Τάγματα αποκλείουν τις πόλεις τους και δεν επιτρέπουν την εκκένωση αμάχων, χρησιμοποιώντας τις ως «ανθρώπινη ασπίδα».

Η εξουσία στα χέρια των εγκληματιών

«Δεν καταλαβαίναμε τίποτα τότε, νομίζαμε ότι ζούσαμε πραγματικά άσχημα, ότι είχαν έρθει οι απελευθερωτές. Δεν έτρεχαν πολλοί άνθρωποι. Και μετά... Τότε αυτοί (οι «απελευθερωτές») σήκωσαν μαύρα πανό και ανακοίνωσαν νέους νόμους, τους νόμους του «Ισλαμικού Κράτους» (απαγορευμένοι στη Ρωσική Ομοσπονδία). Τότε ήταν που πολλοί κατάλαβαν τι είχε συμβεί, αλλά ήταν πολύ αργά για να τρέξουν, έλεγχαν όλες τις εξόδους από την πόλη».

Είναι δύσκολο να αποδοθεί αυτό το απόσπασμα σε ένα άτομο, γιατί πολλοί κάτοικοι της λιβυκής πόλης της Σύρτης μίλησαν γι' αυτό. Σε αυτή την πόλη, τον Οκτώβριο του 2011, οι δυνάμεις των «επαναστατών» νίκησαν τελικά τον λιβυκό στρατό. Η συνοδεία του Μουαμάρ Καντάφι, που προσπαθούσε να διαρρήξει, καλύφθηκε από γαλλικά αεροσκάφη. Φρικιαστικά πλάνα κοροϊδίας του πρώην εθνικού ηγέτη έκαναν τον γύρο του κόσμου. Τότε πολλοί Λίβυοι χάρηκαν ειλικρινά. Για περισσότερο από ένα χρόνο, σταδιακά «αποδεικνύουν» ότι ζουν φτωχά, ότι ο Καντάφι είναι δικτάτορας και δεν κάνει τίποτα για τη χώρα, ότι οι «επαναστάτες της αντιπολίτευσης» είναι ελευθερία.

Η ευαισθητοποίηση ήρθε στους Λίβυους πολύ αργότερα, όταν οι «επαναστάτες» έβαψαν ξανά τα αυτοκίνητα της αστυνομίας στα μαύρα και έβαλαν πάνω τους τις επιγραφές: «Ισλαμικό κράτος». Άρχισαν να εκδίδουν νέους νόμους, σημαδεύοντας τα καταστήματα με το σήμα τους, αναγκάζοντάς τα να αποτίουν φόρο τιμής. Άνθρωποι απήχθησαν και φυλακίστηκαν, ζητώντας λύτρα από συγγενείς. Άμαχοι θα μπορούσαν να πυροβοληθούν στο φως της ημέρας, αναβοσβήνουν ένα μαύρο τζιπ με μια μαύρη σημαία να κυματίζει από το πίσω μέρος με πυρά πολυβόλου.

Όλο αυτό το διάστημα, οι ριζοσπάστες ισλαμιστές συνέχισαν να κοροϊδεύουν τους Λίβυους. Δεκάδες πόλεις έχουν γίνει προσωπικά τους αγαθά. Στο τέλος, η Σύρτη έγινε η φωλιά του ISIS και έπαψε να υπακούει στην ΚΕΕ.

Το ΝΑΤΟ και οι προστατευόμενοι του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίπολης συνειδητοποίησαν ότι είχαν χάσει τον έλεγχο των χθεσινών φίλων. Για σχεδόν ένα χρόνο, η Σύρτη βομβαρδίστηκε, προσπαθώντας να εκτοπίσει τους μαχητές. Αλλά η ριζική μετάδοση έχει ήδη ριζώσει έντονα σε ολόκληρη τη χώρα. Μια προσωρινή νίκη το 2016 δεν έγινε πανάκεια και μέχρι το 2019 η πόλη ελεγχόταν από ένα τρομερό μείγμα στρατευμάτων του ΚΕΕ και διαφόρων ριζοσπαστικών ομάδων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τα τάγματα Aidar και Azov, υπήρξαν εξωφρενικοί όχι μόνο στην εμπόλεμη ζώνη, αλλά και στα ειρηνικά εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κιέβου. Για να μην είμαστε αβάσιμοι, εδώ είναι ένα άρθρο από το ουκρανικό BBC News για τον Αύγουστο του 2016.

Πόσοι Ουκρανοί μεταξύ των πολιτών ακολούθησαν τέτοιες ειδήσεις; Πόσοι έδωσαν προσοχή στο γεγονός ότι στις πόλεις της Ουκρανίας, τα "παλικάρια" που κέρδισαν την εξουσία, με το πρόσχημα της συμπίεσης των επιχειρήσεων, οργανώνοντας ένα πραγματικό κυνήγι για εκείνους που ήταν κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένοι με τη Ρωσία ή απλά δεν συμφωνούσαν. Τι πραγματικά κρυβόταν πίσω από την περίτεχνη διατύπωση των ουκρανικών ΜΜΕ όταν κάλυπταν τέτοιες ειδήσεις; Δεν υπήρχαν «απελευθερωτές» και «υπερασπιστές», δεν υπήρχαν «βήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», υπήρξε η πιο μπανάλ ανακατανομή της εξουσίας και η βίαιη κατάληψη επιχειρήσεων και σφαιρών επιρροής.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα είναι απολύτως παρόμοια με τα γεγονότα στη Λιβύη, τη Συρία, το Σουδάν. Εκτυλίσσεται σύμφωνα με το ίδιο μοτίβο, με αναγνωρίσιμες τακτικές και γεγονότα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ