Ένοπλες Συρράξεις

Πώς ο Πούτιν θα μπορούσε να χωρίσει την Ουκρανία σε κυβερνήσεις μαριονέτες

Ως προς την κλίμακα και το κόστος του, καθώς και τις ευρύτερες επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί νέο χαμηλό στην εξωτερική πολιτική του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά κάτω από την επιφάνεια, η Ρωσία ακολουθεί επίσης καθιερωμένες τακτικές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους τομείς που έχει αναλάβει τον έλεγχο. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πώς μπορεί να τελειώσει και πώς μπορεί να εξαπλωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή Χερσώνα στη νότια Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός δεν συνάντησε σημαντική στρατιωτική αντίσταση στις πόλεις Χερσώνα, Σκαντόβσκ, Νόβα Κάκοβκα και μπόρεσε να προχωρήσει σε στήλες μέσω της περιοχής Ζαπορόζιε- συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μελιτούπολη και Μπερντιάνσκ, καθώς και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορόζιε- στη Μαριούπολη.

Εδώ, η Ρωσία αντιμετώπισε σκληρή αντίσταση και έχει υποβάλει την πόλη σε μια βάναυση πολιορκία.

Στην περιοχή της Χερσώνας, ωστόσο, τα πράγματα έγιναν διαφορετικά. Μόλις καταλήφθηκε, ο ρωσικός στρατός κάλεσε τις τοπικές ουκρανικές αρχές να συνεργαστούν μαζί τους και ανακοίνωσε την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν «δημοψήφισμα» για την ανακήρυξη της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας».

Οι κάτοικοι των πόλεων Χερσώνα, Μελιτόπολη και Μπερντιάνσκ απάντησαν με πολιτική ανυπακοή και οργάνωσαν ειρηνικές διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων μέσω των κοινωνικών δικτύων υπό το σύνθημα «Η πόλη μου είναι ουκρανική!».

Στις 12 Μαρτίου 2022, το δημοκρατικά εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο της Χερσώνας ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει παράνομο το προγραμματισμένο δημοψήφισμα.

Σε απάντηση, ο ρωσικός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο εκλεγμένους αξιωματούχους και Ουκρανούς δημόσιους υπαλλήλους σε αυτά τα πρόσφατα κατεχόμενα εδάφη. Αυτό περιλάμβανε την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης.

Στη Μελιτόπολη, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής διόρισαν στη συνέχεια νέο δήμαρχο, την Galina Danilchenko, μια τοπική βουλευτή από το λεγόμενο «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης», που αποτελείτο από τα απομεινάρια του Κόμματος των Περιφερειών του πρώην φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Βοηθούμενοι από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής και τους τοπικούς αντιπροσώπους τους που τρομοκρατούν τον άμαχο πληθυσμό, η Danilchenko και άλλοι με παρόμοιες φιλορωσικές τάσεις έχουν τώρα ολοένα και πιο έντονες απαιτήσεις να συνεργαστούν οι τοπικές αρχές είτε να αντικατασταθούν από άτομα που είναι πρόθυμα να το κάνουν.

Αυτή είναι μια σχεδόν ακριβής αναπαράσταση αυτού που συνέβη στην περιοχή του Ντονμπάς το 2014. Εδώ, τα πράσινα ανδράκια της Ρωσίας χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό εκφοβισμού και βίας για να εκδιώξουν τους κατεστημένους τοπικούς αξιωματούχους και να τους αντικαταστήσουν με εκπροσώπους περιθωριακών ομάδων που ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με την εξουσία.

Το εγχειρίδιο αποσταθεροποίησης της Ρωσίας

Αυτή η στρατηγική κοινωνικής αποσταθεροποίησης στοχεύει αρχικά στη φυσική απομάκρυνση από την εξουσία των εκλεγμένων τοπικών ελίτ. Στη συνέχεια στοχεύει δημόσιους υπαλλήλους, φιλελεύθερους διανοούμενους, δημοσιογράφους και άλλους ηγέτες της κοινής γνώμης και τη μεσαία τάξη γενικότερα.

Η Ρωσία έχει τρομακτικό ιστορικό αποτελεσματικότητας από αυτή την άποψη, χρησιμοποιώντας ευρεία δημοσιότητα εκφοβισμού, βασανιστηρίων και εκτελέσεων τοπικών ηγετών μεταξύ των εργαλείων της.

Στο πλαίσιο του Ντονμπάς το 2014, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Παρίσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι τακτικές «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το Άρθρο 7 του Καταστατικού της Ρώμης».

Σε μεγάλο βαθμό, στο ίδιο πλαίσιο κινείται ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν φαντάζεται την «αποναζικοποίηση» της Ουκρανίας – δηλαδή την αντικατάσταση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας με τις δικές του μαριονέτες.

Αν και αυτό δεν προμηνύεται καλό για τους αμάχους στα ουκρανικά εδάφη που καταλήφθηκαν πρόσφατα από τη Ρωσία, έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την περαιτέρω πορεία του πολέμου – τόσο στην Ουκρανία όσο και πέραν αυτής.

Τουλάχιστον ένα μέρος της ρωσικής στρατηγικής φαίνεται να είναι η ίδρυση περισσότερων de facto κρατών σύμφωνα με το Ντονμπάς το 2014.

Αυτό θα δώσει στη Ρωσία αυξημένη μόχλευση σε αυτά τα κατεχόμενα εδάφη μέσω των πληρεξουσίων της. Θα επιτρέψει ταυτόχρονα στο Κρεμλίνο να αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του ως κατοχικής δύναμης έναντι του άμαχου πληθυσμού αυτών των περιοχών και για τυχόν εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εκεί.

Καθώς η Ρωσία επεκτείνει τον έλεγχο της επικράτειάς της, τα παράνομα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας είναι πιθανό να μοιάζουν με ένα συνονθύλευμα μη αναγνωρισμένων αυτοαποκαλούμενων κρατιδίων. Αυτά θα είναι από μόνα τους ασταθή ενώ θα δημιουργούν αστάθεια στις γραμμές επαφής με εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Όπως οι αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ μετά το 2014, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά χαρτιά σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Πέρα από την Ουκρανία;

Το εγχειρίδιο κοινωνικής αποσταθεροποίησης της Ρωσίας προσφέρει επίσης ένα πιθανό σχέδιο για το πώς και πού μπορεί να εξαπλωθεί ο πόλεμος. Έχει γίνει πολλή συζήτηση για τις απειλές για τη Μολδαβία.

Ένα σενάριο εδώ μπορεί να είναι η θέσπιση των παραπάνω στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας στη νότια Μολδαβία, όπου η Μόσχα ασκεί κάποια επιρροή.

Στον Νότιο Καύκασο, η περιοχή Adjara της Γεωργίας, όπου η Ρωσία είχε μια στρατιωτική βάση στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μπατούμι, μπορεί να είναι ένας άλλος στόχος. Αλλά οποιαδήποτε ρωσική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι επικίνδυνη και δεν είναι εγγυημένη ότι θα πετύχει, δεδομένου, για παράδειγμα, των σημαντικών δεσμών της Τουρκίας και με τις δύο περιοχές.

Ωστόσο, η επιτυχία μπορεί να μετρηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Από τη σκοπιά της Ρωσίας, η δημιουργία περισσότερης αστάθειας σε άλλα μέρη της μετασοβιετικής περιοχής μπορεί να είναι αρκετή, προς το παρόν.

Θα ήταν ένα μήνυμα προς τη Μολδαβία και τη Γεωργία και τους εταίρους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να αναστατώνει και μπορεί να κλιμακώσει όπως και όταν θέλει.

Αυτός είναι επίσης ο κύριος κίνδυνος για τα κράτη της Βαλτικής – ιδιαίτερα τη Λετονία και την Εσθονία, που έχουν μεγάλες, συγκεντρωμένες εθνοτικές ρωσικές και ρωσόφωνες μειονότητες.

Η Ρωσία μπορεί να μην διακινδυνεύει μια άμεση επέμβαση εκεί, αλλά το είδος των αμφισβητούμενων ανατρεπτικών δραστηριοτήτων που αποτελούν τουλάχιστον μέρος του πρώιμου ρωσικού εγχειριδίου είναι σημαντικό να το προσέξουμε, να το επικαλεστούμε και να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...