Ένοπλες Συρράξεις

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

  • Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους πρόσφυγες έχουν φτάσει στη γειτονική Πολωνία.
  • Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τα 4 εκατομμύρια τις επόμενες ημέρες.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες, ομάδες κυρίως γυναικών και παιδιών έφτασαν στα σύνορα της Ουκρανίας με την ανατολική Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία και με τη βόρεια και βορειοανατολική Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Ουρές έχουν σχηματιστεί – εκτείνονται δεκάδες χιλιόμετρα σε ορισμένες περιπτώσεις – καθώς οι άνθρωποι περιμένουν να περάσουν με ασφάλεια, με το χρόνο να κυμαίνεται από ώρες έως αρκετές ημέρες.

"Πήρα ένα τρένο από το Κίεβο στο Λβιβ σε ένα σημείο όπου μας έβαλε το ταξί. Περπάτησα τα τελευταία 50 χιλιόμετρα", είπε μια Ουκρανή στο Reuters.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 28 Φεβρουαρίου, η Ντάμ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Ως αποτέλεσμα της απόφασης του Προέδρου Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, μια χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται τώρα στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Πύραυλοι έπεσαν βροχή στο Χάρκοβο, με πυρομαχικά διασποράς να χτυπούν κατοικημένες περιοχές και να τραυματίζουν κατοίκους». 

«Η βία στο Κίεβο ανάγκασε τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο υπόγεια, με πολλές χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των αναπήρων, να μην μπορούν να εκκενώσουν».

1. Πάνω από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες και αυξάνονται

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Από τις 8 Μαρτίου, πάνω από τα μισά από αυτά τα άτομα - περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια - έχουν φτάσει στην Πολωνία, με την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία να λαμβάνουν περισσότερους από 500.000.

Υπήρχαν πρώτες αναφορές για άτομα που περίμεναν έως και 60 ώρες για να εισέλθουν στην Πολωνία, ενώ οι ουρές στα ρουμανικά σύνορα φτάνουν έως και τα 20 χιλιόμετρα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, σε ενημέρωση στη Γενεύη.

2. Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να υπάρξουν

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχεδιάζει να φιλοξενήσει έως και 4 εκατομμύρια πρόσφυγες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Έχω εργαστεί σε προσφυγικές κρίσεις για σχεδόν 40 χρόνια και σπάνια έχω δει μια τόσο απίστευτα ραγδαία αυξανόμενη έξοδο ανθρώπων. Λυπάμαι που λέω ότι αν δεν υπάρξει άμεση διακοπή της σύγκρουσης, οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να φεύγουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Οι χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει τις απαιτήσεις εισόδου

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ υποστήριξαν ομόφωνα στις 3 Μαρτίου ένα σχέδιο για τη χορήγηση προσωρινής διαμονής στους Ουκρανούς που διαφεύγουν από τη ρωσική εισβολή, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός ημερών.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin περιέγραψε ως «σημαντική και ιστορική» την υποστήριξη ενός πακέτου που θα προσφέρει στους Ουκρανούς δικαιώματα παρόμοια με εκείνα των επίσημων προσφύγων για ένα χρόνο και υπόκειται σε πιθανή ανανέωση. Τα μέλη της ΕΕ, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

Η Σλοβακία άνοιξε τα σύνορά της σε πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία άρει την απαγόρευση διέλευσης Ουκρανών χωρίς πιστοποιητικά COVID-19.

4. Τι χρειάζονται

Οι υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού έκαναν έκκληση την 1η Μαρτίου για 273 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή τροφής, νερού και στέγης σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία και σε όσους έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου – το μεγαλύτερο δίκτυο βοήθειας σε περίπτωση καταστροφών στον κόσμο – εξέδωσαν την κοινή έκκληση καθώς μια τεράστια ρωσική τεθωρακισμένη στήλη έπεσε στο Κίεβο, έξι ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας .

«Χρειαζόμαστε τα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες, οι οποίες είναι ήδη συγκλονιστικές –τροφή, νερό, στέγη, υγειονομική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη– και αυξάνονται με την ώρα», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Μάρτιν Σούεπ σε συνέντευξη Τύπου.

5. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οι δωρεές σε οργανισμούς όπως η ΔΕΕΣ και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης θα πληρώσουν για επείγουσες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων κουβέρτες και εστίες μαγειρέματος.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες λέει ότι η συγκέντρωση χρημάτων για τις εκτοπισμένες οικογένειες με τη διοργάνωση εκδηλώσεων μέσω της εργασίας ή στο σχολείο είναι ένας τρόπος για να αναληφθεί θετική δράση και να φέρει κοντά τους ανθρώπους για να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ