Ένοπλες Συρράξεις

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος; ''Ζήσε Μάη μου...'' λέει ο σύμβουλος του Ζελένκσι

Ένας εμπειρογνώμονας στη ρωσική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, είπε στο Sky News ότι είναι «πρώιμα» σχετικά με οποιαδήποτε σημαντική ανακάλυψη για πιθανότητες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, για τον τερματισμό της σύγκρουσης αλλά υπήρξαν αισιόδοξες εκτιμήσεις για μια πιθανή συμφωνία από Ουκρανούς και Ρώσους αντιπροσώπους.

Έχουν αυξηθεί οι ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ορισμένες προτάσεις να δείχνουν για «αποτελέσματα σε λίγες μέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη το σημείο για να γίνει πιθανή η διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας.

Σύμφωνα με το turkiyegazetesi, ο σύμβουλος του Ζελένσκι έκανε μια πρόβλεψη για την ημερομηνία λήξης της σύγκρουσής τους με τη Ρωσία. Ο Oleksiy Arestovic, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Vladimir Zelensky, μοιράστηκε την άποψή του για το πότε θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Αρέστοβιτς είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει στις αρχές Μαΐου, αφού εξαντληθούν οι επιθετικοί πόροι της Ρωσίας.

Δηλώνοντας ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετίζεται με τους πόρους που διαθέτει η διοίκηση της Μόσχας για τον πόλεμο, ο Αρέστοβιτς είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να συνάψουμε μια ειρηνευτική συμφωνία τον Μάιο, αρχές Μαΐου το αργότερο. Ίσως πολύ νωρίτερα. Μιλάω για τις πιο κοντινές πιθανές ημερομηνίες» είπε.

Δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή, ο Αρέστοβιτς επέστησε επίσης την προσοχή στο ενδεχόμενο η Ρωσία, να στείλει νέους στρατιώτες στο μέτωπο μετά από ένα μήνα εκπαίδευσης.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς, για να κάνει προβλέψεις  για μια πιθανή  έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται, είναι πιθανόν θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα».
Η Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ, είναι απογοητευμένη που δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση από αξιωματούχους της Δύσης, για το γεγονός ότι σκοτώθηκαν 20 και πλέον άνθρωποι στην ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση με πύραυλο εναντίον της πόλης. Η Ουκρανία το αρνήθηκε και δήλωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ρωσικός.

Ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έρχεται, αφού Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι, είχαν δώσει τις πιο αισιόδοξες αξιολογήσεις τους εν μέσω υποδείξεων ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός των ημερών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, είπε ότι η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι .

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1503312641896370178?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1503312641896370178%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnews.sky.com%2Fstory%2Fukraine-war-what-are-the-chances-of-a-peace-deal-with-russia-to-end-the-conflict-12566164

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Σύμφωνα με το news.sky, η  Ουκρανία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί ή να δεχθεί οποιαδήποτε τελεσίγραφα.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Mykhailo Podolyak, δήλωσε: «Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες».

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλέστηκε έναν Ρώσο εκπρόσωπο, τον Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος είπε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί για ένα πιθανό τέλος της σύγκρουσης;

Η Δρ Domitilla Sagramoso είναι ειδικός στη ρωσική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας στο Kings College του Λονδίνου και είπε στο Sky News, ότι είναι «πρώιμα» για οποιαδήποτε σημαντική ανακάλυψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσθεσε ότι το σημείο του "πληγωμένου αδιεξόδου", δεν έχει ακόμη επιτευχθεί - καθιστώντας μια ειρηνευτική συμφωνία λιγότερο πιθανή αυτή τη στιγμή.

Η Δρ Sagramoso είπε: "Οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να πολεμούν. Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει δείξει την προθυμία να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τεράστια δύναμη. Είναι καλό που γίνονται συζητήσεις - είναι νωρίς. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη σύντομα» και συνέχισε

«Ωστόσο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν πρέπει να επιδοκιμάζουμε την κατάληψη ξένου εδάφους με τη βία στην Ευρώπη. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να επιμείνει στα μέρη που καταλαμβάνουν, όπως ο διάδρομος από την περιοχή του Ντονμπάς προς την Κριμαία».

Αλλά η Δρ Sagramoso πρόσθεσε: «Ο Πούτιν μπορεί να προσπαθήσει να βρει μια λύση για να σώσει τον εαυτό του, επειδή θα χρειαστεί να δείξει ένα είδος επιτεύγματος».

Είπε ότι η Ρωσία δεν έχει ολοκληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, όπως τον έλεγχο του Κιέβου.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτός ο πόλεμος είναι τόσο δημοφιλής με τις ελίτ και τον πληθυσμό. Το κόστος του πολέμου είναι υψηλό», πρόσθεσε η Δρ Sagramoso.

Ποια είναι μερικά από τα εμπόδια κατά τη διάρκεια των συνομιλιών;

Εκτός από τις συνεχιζόμενες συνθήκες για οποιαδήποτε συμφωνία, τα πολιτικά συστήματα κάθε έθνους έχουν επισημανθεί ως «αιτία της διχόνοιας».

Ο κ. Podolyak χρησιμοποίησε το Twitter για να δηλώσει ότι «η επικοινωνία γίνεται, αλλά είναι δύσκολη».

Παρά το γεγονός αυτό, και οι δύο πλευρές είχαν προτείνει κάποια αποτελέσματα να είναι κοντά, αφού οι προηγούμενες συνομιλίες είχαν ως επί το πλείστον επικεντρωθεί στην κατάπαυση του πυρός.

Τι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ειρηνευτική συμφωνία;

Καμία πλευρά δεν έχει αναφέρει ποιο θα μπορούσε να είναι το εύρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Όμως ο κ. Podolyak είπε, ότι η Ρωσία άκουγε προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας.

«Τα αιτήματά μας είναι - το τέλος του πολέμου και η αποχώρηση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, «σε μια στιγμή» εάν το Κίεβο πληρούσε έναν κατάλογο προϋποθέσεων.

Μεταξύ των αιτημάτων ήταν η Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία, ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

Πόσο επιτυχημένες ήταν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις;

Τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε ανθρωπιστικά ζητήματα και οδήγησαν στο περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων διαδρόμων για τους αμάχους να ξεφύγουν από τις μάχες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι υπήρξαν ορισμένες «θετικές αλλαγές» στις συνομιλίες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δεν προκάλεσαν καμία προφανή πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός την περασμένη Πέμπτη, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι το γεγονός ότι συναντήθηκαν συνέχιζε να αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για τον τερματισμό του πολέμου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ