Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Λύθηκε το μυστήριο! Πώς οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M εξαπατούν τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας

Η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει μεγάλο αριθμό συστημάτων, βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander-M (SRBM) σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Η τελευταία αξιολόγηση πληροφοριών, η οποία κοινοποιήθηκε στο CNN, από το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας υποδηλώνει ότι η ρωσική στρατιωτική συσσώρευση έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί». Ξεχωρίζει το Iskander-M ως βασικό οπλικό σύστημα, που χρησιμοποιείται για την «καταστροφή ζωτικών αντικειμένων. 

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη Δύση, είναι ότι το Iskander μπορεί να εξοπλιστεί με τακτικές πυρηνικές κεφαλές και μπορεί να χτυπήσει βαθιά στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, υπάρχουν επί του παρόντος 36 εκτοξευτές Iskander κοντά στα σύνορα. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και πολλές άλλες βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός του εύρους κρούσης αυτών των πυραύλων.

Ενώ το Iskander-M είναι ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (SRBM), μια άλλη παραλλαγή, το Iskander-K, εκτοξεύει πυραύλους κρουζ.

Ένα θέμα περιέργειας είναι πώς οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander-M, παρακάμπτουν την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έκαναν εντυπωσιακές δηλώσεις για το πώς οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M εξαπάτησαν τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, ο πύραυλος Iskander-M εκτοξεύεται με ένα άνευ προηγουμένου δόλωμα, σχεδιασμένο να αποφεύγει τα συστήματα αεράμυνας.

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παρατήρησαν μια έκπληξη, στις επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας στην Ουκρανία: δόλωμα που εξαπάτησαν τα ραντάρ αεράμυνας και εξαπάτησαν πυραύλους που αναζητούν θερμότητα.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στους New York Times με έδρα τις ΗΠΑ, ένας αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι κάθε μία από τις συσκευές έχει μήκος περίπου ένα πόδι, έχει σχήμα βελάκι και έχει λευκό σχήμα με πορτοκαλί ουρά.

https://twitter.com/Global_Mil_Info/status/1503541496250867712?cxt=HHwWgIC90crB090pAAAA%20%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9

Ο αξιωματούχος δήλωσε, ότι ο πύραυλος στοχοποιήθηκε από συστήματα αεράμυνας και έπεσε από βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskender-M, που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία από διασυνοριακούς κινητούς εκτοξευτές.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αυτές οι παγίδες, η καθεμία εξοπλισμένη με ηλεκτρονικά, εκπέμπουν ραδιοφωνικά σήματα για να μπερδέψουν ή να παρακάμψουν τα εχθρικά ραντάρ που προσπαθούν να εντοπίσουν το Iskender-M. Εκπέμπει επίσης θερμότητα, προσελκύοντας αμυντικούς πυραύλους που αναζητούν θερμότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=T-BnqiWtC_s

Η χρήση παγίδων μπορεί να εξηγήσει, γιατί τα ουκρανικά όπλα αεράμυνας δυσκολεύτηκαν να αναχαιτίσουν τους ρωσικούς πυραύλους Iskander.

Χρησιμοποιώντας μια μηχανή πυραύλων στερεού καυσίμου, το πυραυλικό σύστημα Iskander-M μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μιλίων, σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης. Κάθε κινητός εκτοξευτής μπορεί να πυροδοτήσει 2 Alexanders χωρίς επαναφόρτιση.

Φωτογραφίες από τα πυρομαχικά σε σχήμα βελών, άρχισαν να κυκλοφορούν στα social media πριν από δύο εβδομάδες. Οι μπερδεμένοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, τους μπέρδεψαν για βόμβες από όπλα κατηγορίας διασποράς, κρίνοντας από το μέγεθος και το σχήμα τους.

Ο Ρίτσαρντ Στίβενς, ο οποίος υπηρέτησε 22 χρόνια ως στρατιώτης εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών στον βρετανικό στρατό και στη συνέχεια 10 χρόνια ως πολιτικός τεχνικός βομβών στο Ιράκ, την Αφρική και αλλού, είπε: «Έχει δει πολλά κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά πυρομαχικά, αλλά ποτέ δεν το είχα δει πριν» λέει.

Σύστημα Iskander-M

Το Iskander-M εισήχθη από τον Ρωσικό Στρατό το 2006. Το σύστημα, (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ SS-26 Stone) εξαπολύει βαλλιστικούς πυραύλους 9M723 με βεληνεκές 310 μιλίων και άνω. 

Χρησιμοποιεί ένα όχημα επανόδου με ελιγμούς (MaRV) και δολώματα για να παρακάμψει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του θεάτρου, και μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές βάρους έως 700 κιλά. Οι κεφαλές διασποράς, τα εκρηκτικά καυσίμου-αέρα, οι κεφαλές bunker-busters και οι κεφαλές ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) είναι μεταξύ των συμβατικών κεφαλών που μπορεί να μεταφέρει το Iskander. Μπορεί επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές. 

Το Iskander-M διαθέτει αυτόνομο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS), καθώς και μια οπτικά καθοδηγούμενη κεφαλή. Η οπτική κεφαλή υποδοχής μπορεί να ελεγχθεί από ένα αερομεταφερόμενο σύστημα προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) ή ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV). 

Η πρώτη πολεμική χρήση του πυραύλου ήταν στον Ρωσογεωργιανό πόλεμο του 2008,  ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε αρκετά συμβατικά οπλισμένα Iskander-M για να χτυπήσει στόχους στο Γκόρι της Γεωργίας. Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές παραλλαγή Iskander-E, έχει αυτονομία 280 χιλιομέτρων και χωρητικότητα κεφαλής 480 κιλών. Αυτή η έκδοση, όπως και το Iskander-M, διαθέτει ένα αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης που του παρέχει αποτελεσματική ακρίβεια. Το Iskander-E εξάγεται στη Συρία. 

Το σύστημα πυραύλων χρησιμοποιεί έναν εκτοξευτή ανύψωσης οδικού-κινητού μεταφορέα (TEL), που μπορεί να μεταφέρει έως και δύο πυραύλους, καθένας από τους οποίους μπορεί να εκτοξευτεί ανεξάρτητα και να αλλάξει στόχους κατά την πτήση.

Το TEL συνοδεύεται από φορτωτή-μεταφορέα, όχημα τακτικής συντήρησης, όχημα ταχυδρομείου διοίκησης, σταθμό πληροφοριών, σετ εξοπλισμού πυρομαχικών και εκπαιδευτικά βοηθήματα. Το Iskander είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία δυνατοτήτων διόρθωσης και αυτοστόχευσης κατά την πτήση, επιτρέποντάς του να αποφεύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Το Iskander-K είναι ο πιο πρόσφατος πύραυλος της σειράς. Ο πύραυλος κρουζ R-500, είναι μέρος του πυραυλικού συστήματος. Εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2007 από την κινητή πλατφόρμα Iskander. Σε υψόμετρα 100 μέτρων, έφτασε σε ταχύτητα περίπου 250 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Ένα μπαράζ πυραύλων που θα εκτοξευθούν από τα συστήματα Iskander-M, πιθανότατα θα καταστρέψει τον κρίσιμο ουκρανικό αμυντικό εξοπλισμό. Με λίγα μόνο αντιβαλλιστικά συστήματα S-300V της Σοβιετικής εποχής στη διάθεση της Ουκρανίας, τα ρωσικά Iskander θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλεθρο στη χώρα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ