Ένοπλες Συρράξεις

Τα F35 και Rafale αιτία τριβών Γαλλίας– Γερμανίας: Το Παρίσι δυσανασχετεί για την προτίμηση των Γερμανών

Τα επόμενα χρόνια, μια πλειάδα ευρωπαϊκών εθνών θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τα μελλοντικά μαχητικά αεροσκάφη τους, που σημαίνει πιθανό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη αμερικανική/ευρωπαϊκή αγορά μαχητικών,  και κατά πόσον οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μπορούν να κερδίσουν νίκες έναντι των σχεδόν αήττητων F-35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως πάντα, οι συνήθεις σκέψεις πόση ικανότητα μπορεί να αποκτηθεί σε ποια τιμή, ποιο είναι το μακροπρόθεσμο κόστος ιδιοκτησίας, ποιος από τους κατασκευαστές μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο εργασίας και την εγχώρια πολιτική  θα τεθούν σε εφαρμογή. 

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), έχει σχεδιάσει να αναπτύξει μόνιμα τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 Lightning II stealth στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική δυναμική της Ρωσίας. Στη νέα εξέλιξη, το πρώτο μαχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα εδρεύει μόνιμα στην Ευρώπη έφτασε πριν από λίγους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια ομάδα τεσσάρων F-35A να προσγειώνονται στη νέα βάση τους στο RAF Lakenheath στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε, ότι η  Ουκρανία φέρνει μπίζνες! Η Γερμανία πιο κοντά στην απόκτηση αμερικανικών F-35.

Σύμφωνα με το Reuters  η Γερμανία θα αγοράσει 35 μαχητικά F-35 για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη της Tornado, τα οποία είναι τα μόνα αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ, που είναι αποθηκευμένα στο GER. Είναι ένα πλήγμα στο σχέδιο ανάπτυξης ενός κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους που θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

Η επιλογή αμερικανικού μαχητικού όμως φαίνεται ότι  αναστάτωσε  τη Γαλλία. Το Παρίσι παρακολουθεί με ανησυχία τις συζητήσεις στη Γερμανία για την επιλογή F-35, καθώς θεωρεί ότι θα υπονομευθεί η ανάπτυξη γαλλογερμανικού μαχητικού επόμενης γενιάς, που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

Το ερώτημα είναι εάν η FCAS θα μπορούσε να συνυπάρξει με μια γερμανική απόκτηση F-35, ειδικά δεδομένου ότι η έκθεση της DPA υποδηλώνει ότι αυτά τα αεροσκάφη θα λειτουργούσαν κατά κύριο λόγο σε εφημερία της ημέρας της κρίσης.

 Μια άλλη παράμετρος, είναι ότι οι Γάλλοι θεωρούν επιτυχημένο μαχητικό  το καμάρι τους Rafale,και δυσανασχετούν με την προτίμηση των Γερμανών στα αμερικανικά F-35.

«Η Ινδία, που δεν είναι στην ΕΕ,  αγοράζει  με κόστος δισεκατομμύρια το Rafale, αλλά η Γερμανία, ο λεγόμενος Ευρωπαίος εταίρος μας, προτιμά να παραγγείλει αμερικανικά F35 αντί για Rafales. Η κρίση μας αποδεικνύει ότι η Ευρώπη είναι μια χίμαιρα και ότι μόνο έθνη υπάρχουν!», αναφέρουν.

Γεγονός είναι ότι η Γαλλία τα τελευταία χρόνια, έχασε κάποια Ευρωπαϊκά κράτη από πελάτες του νέου μαχητικού της. Εάν το stealth αμερικανικό τζετ βγει στην κορυφή σε αυτές τις αγορές, τότε οι ΗΠΑ  θα εδραιώσουν ένα ασφυκτικό μαχητικό ως το κορυφαίο μαχητικό δυτικής κατασκευής. 

Η Τσεχική Δημοκρατία, η  Φινλανδία, η Ελβετία,  είναι χώρες που γέρνουν προς το Αμερικανικό μαχητικό, όπως  η Σλοβακία και Βουλγαρία  έχουν ήδη προμηθευτεί F- Τζετ 16V Block 70/72.

Βέβαια ως το πιο παραγωγικό μαχητικό stealth στον κόσμο, το F-35 έχει νόημα από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και μακροζωίας. Το F-35 παραμένει στην παραγωγή για το άμεσο μέλλον. Ορισμένοι γείτονες και σύμμαχοι της Γερμανίας πετούν ή θα πετάξουν σύντομα το τζετ, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας , της Δανίας και της Πολωνίας. Αυτό είναι ένα όφελος για τη διαλειτουργικότητα.

Από άποψη δυνατοτήτων, το F-35 είναι επίσης μακράν η πιο βιώσιμη πλατφόρμα που θα μπορούσε να αποκτήσει σήμερα η Γερμανία. Και λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο του ΝΑΤΟ για αποτροπή , αυτό από μόνο του είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για την αγορά στο αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών stealth.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο στόλο των αεροσκαφών Tornado, στο πλαίσιο της συμφωνίας του NATO για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων (σ.σ. nuclear sharing agreement, μέρος του δόγματος της συμμαχίας για τη λεγόμενη «πυρηνική αποτροπή»), κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, έχει διαβεβαιώσει ότι θα αγοράσει αεροσκάφος αντικατάστασης στις αρχές της τετραετούς θητεία της. Χωρίς αυτήν την κίνηση, το Βερολίνο θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων όταν αποσυρθεί το τελευταίο Tornado, γύρω στο 2030.

Ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ, η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 20 αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα. Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία. Ως μέρος της πυρηνικής συμφωνίας του ΝΑΤΟ, είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι πιλότοι που πετούν με ευρωπαϊκά αεροσκάφη να μπορούν να παραδώσουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. 

Και, ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ, οι χώρες που φιλοξενούν τα αμερικανικά όπλα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ένα στόλο αεροσκαφών ικανό να μεταφέρει αυτά τα όπλα.

Η Γαλλία ίσως βλέπει μια χρυσή ευκαιρία την Γερμανία, καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αιφνιδίασε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους με την εξαγγελία του για ένα "ειδικό ταμείο" 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποκλειστικό σκοπό τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας.

 Η καινοτομία του "ειδικού ταμείου" των 100 δις ευρώ, συνίσταται ακριβώς στο ότι για πρώτη φορά "διαμορφώνεται ένα μακροχρόνιο πλαίσιο χρηματοδότησης για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στον τομέα της άμυνας" , και αυτό ακριβώς γίνεται πολύ ελκυστικό για τους Γάλλους.

Αν η Γερμανία είναι υπό τις διαταγές των ΗΠΑ και  δεν δίνουν δεκάρα για τη Γαλλία, αυτό μένει να φανεί. Εξάλλου το Rafale δεν μπορεί να φέρει την πυρηνική βόμβα B-61. Οι Γερμανοί θα ήταν πολύ ανόητοι να αποκτήσουν ένα αεροσκάφος που δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα για τα οποία αγοράστηκε.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ