Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσία: Ο Πούτιν επιστρατεύει 16.000 εθελοντές από χώρες της Μέσης Ανατολής

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων στην Ουκρανία εξελίσσσονται με μεγάλη βραδύτητα. Αιτία προς τούτο είναι η πείσμονα αντίσταση των Ουκρανών και τα προβλήματα Διοικητικής Μέριμνας στον ανεφοδιασμό των εμπρός μαχομένων τμημάτων τους κυρίως σε καύσιμα-πυρομαχικά-τρόφιμα

Ωστόσο υπάρχει μια πληροφορία, η οποία εφόσον επαληθεθεί ότι ισχύει θα αλλάξει πολύ τα  όσα πιστεύαμε ως δεδομένα στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία στρατολογεί χιλιάδες "εθελοντές" από την Μ.Ανατολή για να πολεμήσουν στην Ουκρανία;

Σύμφωνα λοιπόν  με ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας, ο Ρώσος πρόεδρος  φέρεται ότι έδωσε το πράσινο φως για τη στρατολόγηση μαχητών από την περιοχή της Μ. Ανατολής, για να βοηθήσουν την εισβολή του

Συγκεκριμένα ο Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε το πράσινο φως για την στρατολόγηση 16.000 "εθελοντών μαχητών" από τη Μέση Ανατολή για να βοηθήσουν στη σύγκρουση με την Ουκρανία.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1502243888416890880

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας  σήμερα Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι υπήρχαν χιλιάδες μαχητές στη Μέση Ανατολή που ήταν έτοιμοι να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Δεν ήταν σαφές από πού θα προέρχονταν αυτοί οι υποτιθέμενοι εθελοντές ή γιατί θα πολεμούσαν για τη Ρωσία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία στρατολογούσε ανθρώπους στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις της, αν και ελάχιστα στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής

Η Ρωσία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και έχει πολεμήσει στη Συρία ενάντια σε ομάδες ανταρτών από το 2015.

Ρώσοι μισθοφόροι προσέλαβαν εκατοντάδες Σύριους, πολιτοφύλακες  που ήταν υπέρ του Άσαντ και πρώην αντάρτες, για να πολεμήσουν στον πόλεμο της Λιβύης 2019-2020 .

Ο  Ρώσος ΥΠΑΜ Σόιγκου πρότεινε επίσης να παραδοθούν στις δυνάμεις του Ντονμπάς οι δυτικής κατασκευής πύραυλοι Javelin και Stinger που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε για τους εθελοντές μαχητές κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας:

«Αν δείτε ότι υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να είναι εκεί με τη θέλησή τους, όχι για χρήματα, για να έρθουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν στο Ντονμπάς, τότε πρέπει να  τους δώσετε  αυτό που θέλουν και βοηθήστε τους να φτάσουν στη ζώνη σύγκρουσης».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την παράδοση όπλων, ειδικά δυτικής κατασκευής που έχουν πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού - φυσικά υποστηρίζω τη δυνατότητα να δοθούν στις στρατιωτικές μονάδες των λαϊκών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ».

«Σας παρακαλώ κάντε αυτό», είπε στον Σόιγκου.

Ο Πούτιν διέταξε επίσης τον Σόιγκου να ετοιμάσει μια ξεχωριστή έκθεση για την ενίσχυση των δυτικών συνόρων της Ρωσίας «σε σχέση με τις ενέργειες που αναλαμβάνουν οι χώρες του ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε επισήμως τα αποσχισμένα ουκρανικά εδάφη ως ανεξάρτητα κράτη.

Ξένοι μαχητές σπεύδουν στο πλευρό των Ουκρανών

 Είναι γνωστό ευρέως ότι Ξένοι μαχητές από διάφορες χώρες έχουν  φθάσει ή κατευθύνονται προς την Ουκρανία ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Κιέβου για βοήθεια στην καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής

Αρκετοί Σύροι μαχητές στη βόρεια Συρία και την Τουρκία είπαν στο Middle East Eye ότι προσπαθούσαν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία και να πάρουν τα όπλα εναντίον της Ρωσίας.

Για τους Σύρους αντάρτες που αναζητούν πέρασμα στην Ανατολική Ευρώπη, η μάχη είναι έντονα προσωπική.

Από το 2015, η Μόσχα διεξάγει πόλεμο στη Συρία για λογαριασμό του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και ενώ τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιστασιακά αεροπορικές επιδρομές, το μέτωπο μεταξύ εδαφών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση και εδάφους που ελέγχονται από τη Δαμασκό έχει οριοθετηθεί άτυπα τα τελευταία χρόνια.

Η ευκαιρία να εκδικηθούν τη Ρωσία αλλού ήταν πολύ καλή για να την χάσουν ισχυρίζονται  ορισμένοι αντάρτες ιδιαίτερα τώρα καθώς οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση ξένων, τους έχουν περιορίσει από το να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Μέχρι στιγμής, ο πιο εξέχων επαναστάτης που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πολεμήσει για την Ουκρανία είναι ο Suheil Hammoud, ένας άνθρωπος που είναι γνωστός με το τιμητικό του ψευδώνυμο Abu TOW, ένα προσωνύμιο για το  ιστορικό  του  στη χρήση των εν λόγω  αντιαρματικών πυραύλων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Hammoud κατέστρεψε 145 στόχους χρησιμοποιώντας πυραύλους TOW, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων ρωσικών αρμάτων μάχης.

Αλλά το μεγαλύτερο "έπαθλό του"  ήταν δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-23, τα οποία, όπως λέει, έπληξε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χαλεπίου.

«Είμαι σε επαφή με πολλές πλευρές για να φύγω από τη Συρία και να φτάσω στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίσω τις ρωσικές δυνάμεις μαζί με τους Ουκρανούς αδελφούς μου», είπε ο Χαμούντ στο MEE από τον βορειοδυτικό θύλακα της αντιπολίτευσης της Συρίας, την Ιντλίμπ.

«Προσπαθώ να πάω προσωπικά με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν σκοπεύω να πάω με ολόκληρη την ομάδα μου, για την ασφάλειά τους».

Η Ρωσία συγκέντρωσε σχεδόν  150.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας πριν ξεκινήσει την επίθεσή της 

Οι Ουκρανοί αμύνονται  καλά μέχρι στιγμής, ωστόσο οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν γίνει πιο άγριοι και πιο αδιάκριτοι.

«Είναι σίγουρα μια σκληρή και σκληρή μάχη, ωστόσο είμαι έτοιμος να πολεμήσω μέχρι τον τελευταίο Ρώσο στρατιώτη στην Ουκρανία ή μέχρι να επιστρέψουν οι μάχες στη Συρία», είπε ο Χαμούντ.

«Τα μέτωπα είναι ανενεργά εδώ στο Ιντλίμπ. Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία παράλληλα με την επίθεση στην Ουκρανία και οι συριακές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εξαπολύσουν επίθεση από μόνες τους».

Ο Alaa Qatarmez   ήταν λοχίας στον συριακό στρατό μέχρι το 2012, όταν αυτομόλησε στην αντιπολίτευση. Είπε στο MEE ότι και αυτός σχεδιάζει να πάει στην Ουκρανία.

«Έφυγα από τους αντάρτες πριν από δύο χρόνια και τώρα εργάζομαι ως πωλητής στην Ιντλίμπ λόγω της έλλειψης μαχών», είπε ο Qatarmez, χρησιμοποιώντας ένα ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.Έχουμε αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, επομένως η Ρωσία πρέπει να πολεμηθεί οπουδήποτε στον κόσμο».

Όπως πολλοί άλλοι αντάρτες και πρώην μαχητές, ο Qatarmez έχει ζητήσει βοήθεια ταξιδεύοντας στην Ουκρανία μέσω ομάδων στο Facebook.

«Προσπαθώ να έρθω σε επαφή με μια ουκρανική πρεσβεία για να πάω, ή τουλάχιστον με μαχητές εκεί. Θα ήθελα να τους δώσω λίγη από την εμπειρία που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια του πολέμου», είπε.

«Έχουμε παλιά εκδίκηση εναντίον της Ρωσίας, την οποία η ιστορία δεν μπορεί να διαγράψει. Περιμένω με ανυπομονησία την ημέρα που η Ρωσία θα καταρρεύσει».

Έλλειψη δράσης

Οποιεσδήποτε προσδοκίες ότι οι δυνάμεις των Σύριων ανταρτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον αντιπερισπασμό  κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και  να εξαπολύσουν επίθεση για να ανακτήσουν μέρος των εδαφών που έχασε μετά την επέμβαση της Μόσχας, θα πρέπει να αμβλυνθούν.

Η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του Κιέβου, αποδεικνύεται σθεναρός επικριτής της Ρωσίας και έχει παράσχει υλική υποστήριξη – κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2.

Αλλά ακολουθεί επίσης μια προσεκτική γραμμή, απρόθυμη να προκαλέσει μεγάλη κλιμάκωση.

Έτσι υπάρχει μικρή πιθανότητα να επιτρέψει σε ομάδες ανταρτών της Συρίας που υποστηρίζει να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις ή ακόμα και στις δυνάμεις του Άσαντ.

Εξάλλου, αυτό που έχει απομείνει από την αντιπολίτευση της Συρίας είναι μια διασπασμένη ομάδα ανταγωνιστικών δυνάμεων, οι πιο ισχυρές από τις οποίες είναι μαχητές παρίες.

Αυτό δεν εμπόδισε μερικούς από τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία από το να ελπίζουν σε μια αντεπίθεση.

«Είμαστε κουρασμένοι από το καθεστώς μας ως πρόσφυγες. Έχω συγγενείς που κρατούνται στις φυλακές του Άσαντ και άλλοι που έχουν σκοτωθεί από ρωσικές επιθέσεις », είπε κάποιος στο MEE, μιλώντας ανώνυμα για λόγους ασφαλείας.

«Ελπίζω ότι μια οργανωμένη επίθεση κατά της Ρωσίας θα ξεκινήσει στη Συρία, για να πολεμήσω στη χώρα μου», πρόσθεσε.

«Αλλά δεν έχουμε ηγέτες ή οργανωμένο στρατό, είναι απλώς σποραδικές φατρίες, μερικές από τις οποίες είναι ισλαμικές, κάτι που εγείρει τις ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και των δυτικών υποστηρικτών».

Η αντίθεση μεταξύ της ισχυρής αντίστασης της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες και της κατάρρευσης της συριακής αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια είναι τρομακτική για τους πρόσφυγες.

«Η Ουκρανία έχει έναν οργανωμένο στρατό που θέλει να πολεμήσει. Ακόμη και οι Ουκρανοί πολιτικοί έχουν πάρει τα όπλα για να πολεμήσουν τους Ρώσους, ενώ οι αναποτελεσματικοί πολιτικοί μας ήταν οι πρώτοι που έφυγαν από τη Συρία, πριν από 11 χρόνια», ανέφεραν.

Τουρκική άδεια

«Υπάρχουν εκατοντάδες μαχητές που θα ήθελαν να πάνε στην Ουκρανία, αλλά εξαρτάται από τον Τούρκο σύμμαχό μας. Θα ανοίξει τα σύνορα;» είπε ο  Αμπού Αμίν, συμπληρώνοντας

"Υπάρχουν νεαροί άνδρες που μπορεί να πάνε ως εθελοντές γιατί είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εκδικηθούν τις ρωσικές δυνάμεις όταν δεν μπορούν να εξαπολύσουν επίθεση εδώ. Ίσως μια ρωσική ήττα στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να ανατρέψει τα δεδομένα στη Συρία, αφού  θα αποσυρθούν από την χώρα και αυτό σημαίνει ότι οι αντάρτες θα φτάσουν στο παλάτι του Άσαντ εντός εβδομάδων, δίνοντας τέλος στα δεινά των Σύριων για πάντα»

Επίλογος

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τείνει να πάρει τη μορφή όλων των σύγχρονων πολέμων , όπου μαζί με τους τακτικούς στρατούς μάχονται  παραστρατιωτικοί και μισθοφόροι

Εάν όντως ο Πούτιν καταφεύγει στην "στρατολόγηση μαχητών" από την Μ.Ανατολή για να τους ρίξει στη μάχη στην Ουκρανία, αυτό  θα σηματοδοτεί μια πλήρη αναθεώρηση όλων όσων πιστεύαμε για τον ρωσικό στρατό και τις δυνατότητές του, ενώ θα τεκμηριώσει όλα όσα λέγονται περί χαμηλού ηθικού και μη περισυλλογής νεκρών από τις μάχες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...