Ένοπλες Συρράξεις

«Κοινό μυστικό»: Τουρκικό εξάρτημα σε πυραύλους ιρανικής κατασκευής

Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη το 2015, εναντίον του κινήματος ανταρτών Σιιτών Χούθι που είχε ξεσηκωθεί στο κατώφλι της Σαουδικής Αραβίας, το έδαφος του βασιλείου έγινε όλο και περισσότερο στόχος αεροπορικών επιθέσεων αντιποίνων που πραγματοποιούσαν οι Χούτι, χρησιμοποιώντας ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους  που παρείχε η Τεχεράνη (η οποία είδε μια ευκαιρία στη σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας-Χούτι να εμβαθύνει την επιρροή της στην Υεμένη).

Σύμφωνα με το nordicmonitor, ένα μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους κρουζ εναντίον στόχων στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία, από πυραύλους που κατασκευάζονται στο Ιράν κατέστη δυνατός με εξαρτήματα που προμηθεύτηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με πορίσματα που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι αποκαλύψεις έγιναν, όταν οι ερευνητές του ΟΗΕ εξέτασαν την αλυσίδα φύλαξης πολλών εξαρτημάτων, που ανακτήθηκαν από τα συντρίμμια των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία καθώς και από αυτούς, που κατασχέθηκαν στον Κόλπο του Άντεν. Τα στοιχεία οδήγησαν στην ανακάλυψη, ότι ένα βασικό εξάρτημα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των πυραύλων εισήχθη από τη Γερμανία από τουρκική εταιρεία το 2016.

Τα έγγραφα του ΟΗΕ τονίζουν, ότι οι κρίσιμοι πομποί βρέθηκαν στους πυραύλους που κατασχέθηκαν από ένα dhow με το όνομα Al-Raheeb στον Κόλπο του Άντεν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 25 Νοεμβρίου 2019. Οι πομποί ήταν μέρος των πυραύλων κρουζ τύπου Quds, που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του 2019 και του 2020 σε πολλούς στόχους στη Σαουδική Αραβία.

Η τουρκική εταιρεία δεν απάντησε σε επιστολή του ΟΗΕ, που ρωτούσε για την παράδοση των πομπών αφού τους εισήγαγε από τη Γερμανία.

Η ανακάλυψη δεν προκαλεί έκπληξη στους παρατηρητές της συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν, σε τεχνικές άρσης κυρώσεων. Αντιμέτωπο με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν χρησιμοποιεί εκτενώς τη γειτονική Τουρκία για να προμηθευτεί κρίσιμα εξαρτήματα, ειδικά για αγαθά διπλής χρήσης, για να υποστηρίξει την αμυντική βιομηχανία του και να παράγει όπλα  και εξαρτήματα, μερικά από τα οποία εξήγαγε για να τροφοδοτήσει περιφερειακές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική . 

Η Τεχεράνη έχει βοηθηθεί σημαντικά από τον Τούρκο Πρόεδρο  Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί το Ιράν δεύτερο σπίτι του και εργάζεται ενεργά για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του Ιράν, στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. 

Το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν, γεμάτο με πολλούς φιλοϊρανούς ισλαμιστές σε ανώτερες θέσεις στην κυβέρνηση, έχει δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή του στις κυρώσεις στο Ιράν και δεσμεύτηκε να νικήσει τα τιμωρητικά μέτρα, σε συνεργασία με το καθεστώς μουλά στην Τεχεράνη. Η στενή δέσμευση με το Ιράν προκάλεσε προβλήματα στον Ερντογάν με τον μακροχρόνιο σύμμαχο της Τουρκίας, τις ΗΠΑ. 

Δύο ομοσπονδιακές υποθέσεις στις ΗΠΑ, αποκάλυψαν πώς Τούρκοι υπήκοοι ιρανικής καταγωγής παραβίασαν τους νόμους των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το τουρκικό έδαφος, ως κόμβο επιχειρήσεων με πλήρη γνώση τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Τουρκο-ιρανός υπήκοος Reza Zarrab, ο οποίος δωροδοκούσε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένων υπουργών του υπουργικού συμβουλίου, καλλιέργησε προσωπικούς δεσμούς με τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ενοχοποιήθηκε στην έρευνα, παρενέβη για να εκτροχιάσει τη δίωξη και βοήθησε στην απελευθέρωση όλων των υπόπτων, αφού ενορχήστρωσε την απομάκρυνση των επικεφαλής εισαγγελέων και ανακριτών της υπόθεσης. Όλοι οι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του Zarrab, αθωώθηκαν αργότερα από νέους δικαστές που προσήχθησαν για να ακούσουν την υπόθεση από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ωστόσο, ο Zarrab συνελήφθη από το FBI στο Μαϊάμι το 2016 και κατηγορήθηκε από τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, για συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης, ξέπλυμα χρήματος και τραπεζική απάτη. 

Έκλεισε συμφωνία με τους εισαγγελείς και αποφάσισε να συνεργαστεί σε μια ομοσπονδιακή υπόθεση των ΗΠΑ, που αποκάλυψε τον ρόλο του Ερντογάν, ο οποίος είχε δώσει εντολή στις τουρκικές κρατικές τράπεζες να συμμετάσχουν στο σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα μίζες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ