Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανικό μέτωπο: Που σκόνταψε το ρωσικό σχέδιο-Η χρήση πυραύλων αντανακλά μια δογματική προτίμηση

Η ασχήμια του πολέμου λέει πολλά για τις τρέχουσες δυνατότητες της Ρωσίας ή την έλλειψή τους. Όταν πρόκειται για πόλεμο, οι στρατηγοί λένε ότι «η μάζα έχει σημασία».

Ωστόσο, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εισβολή του Προέδρου  Πούτιν στην Ουκρανία - τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο της Ευρώπης από το 1945 - η εικόνα ενός ρωσικού στρατού που θα έπρεπε να φοβούνται άλλες χώρες, πόσο μάλλον να μιμηθούν, έχει καταρρεύσει.

Σε δύο εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχασε το 8-10% των στρατιωτικών πόρων που προορίζονταν για την εισβολή ισχυρίζεται το CNN

Ο στρατός της Ουκρανίας, ο οποίος είναι πιεσμένος από τη ρωσική δύναμη με τους περισσότερους τρόπους, κατάφερε με κάποιο τρόπο να εμποδίσει τον αντίπαλό του. Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 3.000 Ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Αφού ο κακός σχεδιασμός και η ανικανότητα των συνδυασμένων όπλων βύθισαν το σχέδιο της Ρωσίας για γρήγορη νίκη στην Ουκρανία, η Μόσχα μεταπήδησε στο Σχέδιο Β: βομβαρδίζοντας πόλεις της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι ο ρωσικός στρατός μεταρρυθμίστηκε σε αυτό που ονομάζουμε Στρατός New Look . Οργάνωσαν τους εαυτούς τους σε μικρότερες τακτικές ομάδες τάγματος και, βασικά, αυτό δεν είναι κακό κατασκεύασμα», αναφέρει ο υποστράτηγος Scott Berrier, ο οποίος ηγείται της Άμυνας Υπηρεσίας Πληροφοριών,  στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής την Τρίτη. «Νομίζω ότι είχαν ένα κακό σχέδιο. Και νομίζω ότι η υλικοτεχνική τους υποστήριξη δεν είναι αυτή που πρέπει».

Η αποτυχία αυτού του σχεδίου οδήγησε τους Ρώσους σε ένα νέο, είπε: «Η εκ προθέσεως δολοφονία Ουκρανών αμάχων,  έγινε με σκοπό να δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα προσφύγων και να ασκήσει πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και την υπόλοιπη Ευρώπη, να κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τη δολοφονία». 

Η μεγαλύτερη ζημιά που προκαλείται είναι από αυτά τα πυρά μεγάλου βεληνεκούς, τις ρουκέτες και το πυροβολικό, όχι από αεροσκάφη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Την Τρίτη, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι οι Ρώσοι εκτόξευσαν περίπου 670 ρουκέτες. Η τρέχουσα ρωσική προσέγγιση πιθανότατα, αντανακλά μια αρχική υπόθεση ότι οι Ουκρανοί θα προέβαλαν μικρή αντίσταση. 

Στην έναρξη του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να έχουν περιοριστικούς (κανόνες εμπλοκής) και προσπάθησαν να διεξάγουν χτυπήματα με πυραύλους  χωρίς έντονη χρήση πυρών.

Ωστόσο, καθώς αυτές οι προσπάθειες ματαιώθηκαν γρήγορα, ο ρωσικός στρατός γύρισε πίσω στον βομβαρδισμό, ειδικά σε αστικό έδαφος όπου τα στρατεύματά τους δεν είναι σε θέση να σημειώσουν πρόοδο. «Αναπόφευκτα, αυτό έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες σκηνές καταστροφής σε περιοχές αμάχων και σε έναν όλο και πιο άσχημο πόλεμο», είπε ο Μάικλ Κόφμαν, ο οποίος διευθύνει τις μελέτες για τη Ρωσία στο CNA.

Ο ίδιος υποστράτηγος Scott Berrier  είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη, ότι οι Ρώσοι «δεν φαίνεται να ενσωματώνουν τις δυνατότητες συνδυασμένων όπλων τους στον βαθμό που θα νόμιζες ότι θα έκαναν για μια επιχείρηση αυτού του μεγέθους, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας. Βλέπουμε επίσης, ότι η ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων φαίνεται να λείπει».

Γεγονός είναι, ότι πολλοί εκπλήσσονται από την έλλειψη ικανότητας συνδυασμένων όπλων στον ρωσικό στρατό. Η έλλειψη ικανότητας ακόμη και να κάνουν ελιγμούς στο θέατρο των επιχειρήσεων είναι εκπληκτικό.

Από την άλλη, ίσως η χρήση πυραύλων από τη Ρωσία  να αντανακλά μια δογματική προτίμηση, όχι απαραίτητα μια αδυναμία συντονισμού σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Η σχετικά ελαφριά χρήση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, μπορεί να αντανακλά το σχετικά μικρό απόθεμα πυρομαχικών ακριβείας που πετούν στον αέρα και την απροθυμία της να εκθέσει το αεροσκάφος της, σε πυρά εδάφους μόνο και μόνο για να ρίξει μη κατευθυνόμενες βόμβες.

Αυτή η μεγάλη εξάρτηση από τους πυραύλους αυξάνει επίσης το κόστος τους, είπε ο υποστράτηγος Scott Berrier. «Σε ποιον πόλεμο έχουμε δει κανέναν εκτός από εμάς να τρέχει τέτοιου είδους αριθμούς; Το Iskander and Kalibr δεν είναι φθηνά

Το βαρύ τίμημα όμως πληρώνεται ξεκάθαρα από τους Ουκρανούς πολίτες. Πολλές αναφορές δείχνουν, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς , τα οποία περισσότερα από 100 έθνη έχουν παύσει με συνθήκη. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης νοσοκομεία και σχολεία . Οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην ανατολική πόλη Χάρκοβο.

Η Ρωσία φαίνεται να μην ανησυχεί ότι τα πυρά κατά αμάχων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, αν και αρνείται να πει ξεκάθαρα εάν έχουν γίνει πράξεις που συνιστούν σε εγκλήματα πολέμου. 

«Σίγουρα ο βομβαρδισμός σχολείων και εγκαταστάσεων που δεν σχετίζονται με τον σπουδαίο ουκρανικό στρατό, θα μου έδειχνε ότι ανεβαίνουν αμέσως στη γραμμή εγκλημάτων πολέμου, αν δεν το έχουν κάνει ήδη», είπε ο υποστράτηγος.

Η Δύση πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτών των όπλων, καθώς και να επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να μπορέσουν να τους αντεπιτεθούν. Η πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να εξουδετερωθούν και αν είναι δυνατόν, να υποβαθμιστούν οι δυνατότητες πυραύλων/πυροβολικού των ρωσικών δυνάμεων.

 Εάν οι ουκρανικές ειδικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν ρωσικούς εκτοξευτές πυραύλων, «τότε η Δύση ίσως χρειαστεί να εξετάσει μια πιο άμεση επέμβαση», αναφέρει ο υποστράτηγος.

Το ότι η Ρωσία εγκατέλειψε τόσο γρήγορα τα χειρουργικά χτυπήματα, σκοτώνοντας άμαχους που προσπαθούσαν να φύγουν, θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες του  Πούτιν να κερδίσει έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο στην Ουκρανία. 

Οι βάναυσες τακτικές μπορεί τελικά να κατακλύσουν την άμυνα της Ουκρανίας, αλλά σχεδόν σίγουρα, θα τροφοδοτήσουν μια αιματηρή εξέγερση που θα μπορούσε να βαλτώσει τη Ρωσία για χρόνια. Πάνω απ όλα, η Ρωσία έχει εκθέσει στους Ευρωπαίους γείτονές της και τους Αμερικανούς αντιπάλους της, κενά στη στρατιωτική στρατηγική της που μπορούν να εκμεταλλευτούν σε μελλοντικές μάχες.

https://twitter.com/neumerherwam/status/1501888593119387648

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ