Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στους δύο τρίτος χωρεί και παραχωρεί! Οι ΗΠΑ επίσημα στις διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον πράγματι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Κιέβου και της Μόσχας .

Αυτό αναφέρει το Telegram Politika Strana .

Όπως είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα συζητήσουν με εκπροσώπους της Ουκρανίας τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εάν αυτό βοηθήσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, καλώς ήρθατε".

"Δηλαδή, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ενταχθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό μήνυμα", σημείωσε το κανάλι.

Η Ψάκι είπε πάντως ότι ο Μπάιντεν δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν θα πολεμήσει με τη Ρωσία, απαντώντας στο ερώτημα με ποια σενάρια η Ουάσιγκτον μπορεί να χρησιμοποιήσει βία.

 

Οι φόβοι των πυρηνικών 

Το αν ο Πούτιν θα πατήσει το κουμπί των πυρηνικών είναι ένας φόβος που γίνεται όλο και πιο έντονος καθώς περνούν οι μέρες και βαθαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια ανάσα από το να επεκταθεί στην Ευρώπη. Οι ειδικοί λένε πως όλα εξαρτώνται από την έκβαση της ουκρανικής μάχης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, τους ανταποκριτές και τους αξιωματούχους πληροφοριών των δυτικών υπηρεσιών, η παγκόσμια ασφάλεια κρέμεται από την κλωστή της ουκρανικής σύγκρουσης, με απρόβλεπτες συνέπειες που θα αγγίξουν κάθε σπιθαμή του πλανήτη.

Διακοπή παροχής φυσικού αερίου ή πυρηνικές επιθέσεις

«Εάν ο ηγέτης του Κρεμλίνου πετύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, το μέλλον της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Εάν θεωρηθεί αποτυχημένος και υποστεί μεγάλες απώλειες, υπάρχουν φόβοι ότι αυτό μπορεί να ωθήσει το Κρεμλίνο να λάβει πιο απελπισμένα μέτρα», είπε ο ανταποκριτής του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ.

Και έρχεται στο μυαλό η ανατριχιαστική προειδοποίηση του Πούτιν την περασμένη Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε στην τηλεόραση την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για όσους μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν σε τρέχοντα γεγονότα από το εξωτερικό. Όποιος προσπαθεί να παρέμβει και ακόμη περισσότερο να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας, για τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα οδηγήσει σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε συναντήσει ποτέ στην ιστορία σας. Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων», είπε.

Οι ειδικοί θυμούνται επίσης τα λόγια του Πούτιν σε ένα ντοκιμαντέρ του 2018 ότι «... αν κάποιος αποφασίσει να καταστρέψει τη Ρωσία, έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να απαντήσουμε. Ναι, θα είναι καταστροφή για την ανθρωπότητα και τον κόσμο. Αλλά είμαι πολίτης της Ρωσίας και ο αρχηγός του κράτους. Δεν χρειαζόμαστε έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία».

Σύμφωνα με αναλυτές, οι άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Πούτιν προς έναν πυρηνικό πόλεμο, επειδή «η ίδια η ύπαρξη του συστήματος Πούτιν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Οι επιλογές καθίσταται ξεκάθαρο πως δεν είναι πολλές από την πλευρά του Ρώσου προέδρου. Ή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ή πυρηνικά χτυπήματα.

«Ο Πούτιν βρίσκεται σε δίλημμα», λέει στο BBC ο Πάβελ Φελγκενχάουερ, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα. «Δεν έχει πολλές επιλογές μόλις η Δύση παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ουσιαστικά καταρρεύσει. Αυτό θα καταστήσει το σύστημα ανεφάρμοστο. Μια επιλογή είναι να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ελπίζοντας ότι αυτό θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να κάνουν παραχωρήσεις. Μια άλλη επιλογή είναι να πυροδοτήσετε ένα πυρηνικό όπλο κάπου πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα μεταξύ Βρετανίας και Δανίας και να δούμε τι θα συμβεί».

Το ερώτημα είναι, εάν ο Πούτιν επέλεγε την πυρηνική επιλογή, κάποιος από τον στενό του κύκλο θα τον αποθάρρυνε ή θα προσπαθούσε να τον σταματήσει;

Ο δημοσιογράφος του BBC τείνει να πιστεύει ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει με τον Πούτιν, γιατί «στη Ρωσία του Πούτιν ο ηγεμόνας είναι παντοδύναμος». «Κανείς δεν είναι έτοιμος να αντισταθεί στον Πούτιν», λέει ο Πάβελ Φελγκενχάουερ. «Είμαστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση».

Το Newsweek συμφωνεί ότι μια αποτυχία στην Ουκρανία θα μπορούσε να φέρει τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου. Και μάλιστα καλούν να «θυσιαστεί» η Ουκρανία για χάρη της σωτηρίας όλης της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Economist, παρά τις κυρώσεις μεγάλης κλίμακας, η Δύση έχει ελάχιστη δυνατότητα να σταματήσει την επιχείρηση στην Ουκρανία. Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε εξουθενωτικό βαθμό από το ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Όσοι φαντάζονταν ότι οι κυρώσεις θα κατέστρεφαν αμέσως τη ρωσική οικονομία σίγουρα θα απογοητευτούν. Ο κόσμος χρειάζεται ακόμα ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», γράφει η εφημερίδα. Και προβλέπουν ακόμα και κέρδος του Κρεμλίνου από την αύξηση των τιμών της ενέργειας στο μέλλον.

Η Δύση αντιμετωπίζει μια απογοητευτική οπισθοδρόμηση, καθώς οι κυρώσεις έχουν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Ένας λόγος είναι ότι υποφέρουν και αυτοί που τις επιβάλλουν, συχνά δυσανάλογα. Οι κυρώσεις κατά μεγάλων ρωσικών τραπεζών θα τους δυσκολέψουν τη ζωή, αλλά η Ρωσία μπορεί να τις χειριστεί. Έχει συσσωρεύσει μεγάλα αποθέματα, προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο και μπορεί να στραφεί στην Κίνα για να βοηθήσει στην αποφυγή περιοριστικών μέτρων. Το οικονομικό σοκ θα αντισταθμιστεί από κέρδη ρεκόρ από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Γεράκια της Ουάσιγκτον όπως ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, αποδίδουν τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία στην «αδυναμία» του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, αυτή η αδυναμία χρονολογείται από την εποχή του Τζορτζ Μπους, ο οποίος δεν εμπόδισε τον Πούτιν να ξεκινήσει πόλεμο στη Γεωργία το 2008. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Τραμπ, για τον οποίο εργάστηκε ο Μπόλτον, και ο οποίος αυτή την εβδομάδα επαίνεσε τον Πούτιν για την «ευφυία» του. Ο Μπόλτον είπε: «Γίνονται πολλές σκληρές συζητήσεις στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή. Αλλά όλη αυτή η σκληρή συζήτηση και τα φλιτζάνια του καφέ δεν αξίζουν». Κατά την άποψή του, η Αμερική έπρεπε να είχε στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό για να συγκρατήσει τη Μόσχα. Και τώρα είναι πολύ αργά.

Θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ σε εκτεταμένη ουκρανική αντίσταση;

«Πρέπει η Δύση να βοηθήσει τους Ουκρανούς παρτιζάνους;» - ένα τέτοιο άρθρο εμφανίστηκε στο BBC από τον Γκόρντον Κορέρα, ανταποκριτή ασφαλείας.

«Η Δύση είναι πολύ επιφυλακτική σχετικά με την ιδέα της άμεσης στρατιωτικής συμμετοχής στη σύγκρουση, αλλά προμηθεύει ανοιχτά την Ουκρανία με όπλα, όπως, για παράδειγμα, φορητά συστήματα αντιαρματικών πυραύλων, τα οποία ήταν πολύ χρήσιμα τις πρώτες ώρες. Επιπλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, εκπρόσωποι των βρετανικών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μοιράζονται εμπιστευτικά τη γνώση και την εμπειρία τους με τους Ουκρανούς ομολόγους τους. Ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είπε στο BBC ότι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του λεγόμενου ανορθόδοξου πολέμου. Με άλλα λόγια, σε ανταρτοπόλεμο, παρόμοιο με αυτόν που πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του βρετανικού στρατού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφει ο Κορέρα.

«Στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, στο έδαφος μιας πιθανής εισβολής σοβιετικών αρμάτων μάχης στη Δυτική Ευρώπη, οργανώθηκαν μυστικές κρύπτες όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εχθροπραξιών. Σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την κατάσταση, αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα των ενεργειών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είναι πιθανό κάποια από αυτά τα σχέδια να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί προκειμένου να επιβραδυνθεί η ταχύτητα προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων», συνεχίζει ο Κορέρα.

Όμως τώρα, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο πρέπει να αποφασίσουν πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε για να βοηθήσουν τη μακροπρόθεσμη αντίσταση του ουκρανικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, παρόμοια με εκείνη που προέκυψε μετά τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν πριν από περισσότερα από σαράντα χρόνια.

«Στη συνέχεια, η Δύση προμήθευσε όπλα και εκπαίδευσε τους Αφγανούς Μουτζαχεντίν, οι οποίοι επιτέθηκαν σε σοβιετικούς στρατιώτες σε μικρές ομάδες από ενέδρες.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 έστειλε τους υπαλλήλους της στο Αφγανιστάν, όπου συνεργάστηκαν απευθείας με διοικητές πεδίου. Η CIA προμήθευσε τεράστια ποσότητα όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Stinger, τα οποία κατέρριψαν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ο ανταρτοπόλεμος κράτησε δέκα χρόνια, αλλά στο τέλος η Σοβιετική Ένωση έπρεπε να φύγει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών και αξιωματικών αυξανόταν συνεχώς, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της δυσαρέσκειας μεταξύ του πληθυσμού. Πολλοί πιστεύουν ότι η ήττα στο Αφγανιστάν επιτάχυνε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Ορισμένοι απόστρατοι στρατιωτικοί και πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι εάν παραστεί ανάγκη, η πολιτική αντίσταση στην Ουκρανία θα πρέπει να υποστηριχθεί.

Και όταν ο Μπόρις Τζόνσον μιλάει για την ανάγκη να αυξήσει το διακύβευμα για τη Ρωσία και να της αποδείξει ότι η εισβολή δεν ήταν επιτυχής, είναι πιθανό ότι δεν αναφέρεται μόνο στις οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων, αλλά και στο ανθρώπινο κόστος, τον αριθμό ζωών Ρώσων στρατιωτών που θα πληρώσουν τον πόλεμο», γράφει ο Κορέρα.

«Η Ρωσία θα το αντιληφθεί ως επιθετικότητα και δεν θα αργήσει να απαντήσει. Κάτι που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη επέκταση της σύγκρουσης. Φυσικά, τα γεγονότα μπορούν να εξελιχθούν με άλλους τρόπους, για παράδειγμα, εάν η Ρωσία αποφασίσει να χωρίσει την Ουκρανία σε δύο μέρη», προβλέπει το BBC.

«Άξονας της αυτοκρατορίας»

Είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρο στη Δύση ότι δεν θα πολεμήσει για την Ουκρανία, απηχούν οι Times.

«Η στρατηγική ήταν να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τη Ρωσία με οικονομικά μέτρα, αλλά για ανεξήγητους λόγους, δεν εμφανίστηκαν μέχρι την αρχή της ειδικής επιχείρησης. Οι δυτικοί ηγέτες μπορούν σίγουρα να επιβάλουν κυρώσεις που θα κάνουν τα μάτια της Ρωσίας να βουρκώνουν. Το πρόβλημα είναι ότι θα φέρνουν δάκρυα και στους ίδιους» γράφει ο συγγραφέας των Times.

Η Μόσχα φαίνεται βέβαιη ότι θα αντιμετωπίσει τυχόν περιορισμούς που της επιβάλλονται, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της Κίνας, με αποτέλεσμα ο Σι Τζινπίνγκ, ο Κινέζος ηγέτης, να γίνει πιο τολμηρός.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι μια σύγκρουση «κλίμακας και τύπου που ανήκει στην ιστορία» εκτυλίσσεται τώρα στην Ευρώπη.

Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή έντασης στην οποία πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το κόστος τόσο της μείωσης της εξάρτησής μας από αυταρχικά καθεστώτα, όσο και της προστασίας του εαυτού μας και των συμμάχων μας από αυτά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ