Ένοπλες Συρράξεις

Αυτοί είναι οι πύραυλοι Standoff που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να ανοίξει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Τα αρχικά στάδια της « ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς και έκτοτε έχει επεκταθεί σε στόχους σε ολόκληρη τη χώρα, έχει δει εκτεταμένη χρήση επιθέσεων με πυραύλους. 

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, χρησιμοποιεί μια ευρύτερη ποικιλία πιο προηγμένων πυραύλων από ότι έχουμε δει ποτέ πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 5.00 π.μ. τοπική ώρα  το πρωί, περιελάμβανε ένα αρχικό κύμα επιθέσεων με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αυτές στόχευσαν εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου, θέσεις αεράμυνας, περίπου δώδεκα αεροπορικές βάσεις, εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας και άλλους βασικούς στόχους, με στόχο να υποβαθμίσουν την ικανότητα της Ουκρανίας, να αμύνεται και να στερήσει από τους διοικητές της την επίγνωση της κατάστασης και κανάλια επικοινωνίας. 

Το ακόλουθο άρθρο, εξετάζει τους διαφορετικούς πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς, βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και άλλους πύραυλους ακινητοποίησης που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής.

3M14 Kalibr

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, η εναρκτήρια ρωσική επίθεση περιελάμβανε 30 εκτοξεύσεις του πυραύλου 3M14 Kalibr επίγειας επίθεσης κρουζ (LACM). Πρόκειται για ένα όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από το ρωσικό ναυτικό, κατά την επέμβαση της Μόσχας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και το οποίο, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας.

Γνωστό στη Δύση ως SS-N-30A Sagaris, το υποηχητικό 3M14 Kalibr πιστεύεται ότι έχει βεληνεκές μεταξύ 930 και 1.550 μιλίων, φέροντας μια ισχυρή εκρηκτική κεφαλή βάρους 990 λιβρών.

Το 3M14 είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα μέρος της μεγαλύτερης οικογένειας Kalibr, που περιλαμβάνει επίσης πυραύλους κρουζ κατά πλοίων και πυραύλους ανθυποβρυχιακού πολέμου.  Η ευελιξία τους προέρχεται από το γεγονός, ότι όλα εκτοξεύονται από ένα κοινό σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) που μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ποικιλία πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων.

Οι πύραυλοι 3M14 Kalibr που εκτοξεύτηκαν εναντίον στόχων στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, θα είχαν εκτοξευθεί από σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διαθέτει επίσης έξι επιθετικά υποβρύχια ντίζελ κατηγορίας Project 636.3 Improved Kilo που μπορούν επίσης να εκτοξεύσουν πυραύλους Kalibr, σε αυτήν την περίπτωση, την υποβρύχια εκτόξευση 3M14K.

Πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από τον αέρα

Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, είπε ότι το αρχικό κύμα επιδρομών περιελάμβανε 75 βαρέα και μεσαία βομβαρδιστικά σταθερής πτέρυγας. Τα βαριά βομβαρδιστικά αναφέρονται πιθανώς στα βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack και Tu-95MS Bear-H , και πιθανώς στα Tu-22M3 Backfire-C. Αν συμβαίνει αυτό, τα λεγόμενα μεσαία βομβαρδιστικά είναι πιθανώς αεροσκάφη κρούσης Su-24 Fencer και Su-34 Fullback . Από αυτά, τα Tu-160 και Tu-95MS είναι ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από τον αέρα, και ο προηγούμενος τύπος, τουλάχιστον, φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί.

Επί του παρόντος, οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις διαθέτουν δύο διαφορετικούς τύπους συμβατικά οπλισμένων πυραύλων κρουζ που εκτοξεύονται από αέρα.

Το Kh-101 (AS-23A Kodiak) είναι ένας σύγχρονος, stealthy, υποηχητικός πύραυλος κρουζ, με αναφερόμενη μέγιστη εμβέλεια μεταξύ περίπου 1.870 και 2.480 μίλια. Το Kh-101 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη μάχη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία , που εκτοξεύτηκε από βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95MS.

Iskander-M

Εκτός από τα πολύ πιο εύκολα αναγνωρίσιμα πλάνα πυραύλων κρουζ, ανεπιβεβαίωτα βίντεο, φέρεται να δείχνουν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων με στόχο την Ουκρανία τις πρώτες ώρες της επιχείρησης. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο είπε ότι εκτιμά ότι έως και 100 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία τις πρώτες ώρες της μάχης.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας του ρωσικού στρατού 9K720 Iskander-M , γνωστοί στη Δύση ως SS-26 Stone, ήταν μεταξύ των πολλών οπλικών συστημάτων που η Ρωσία είχε παρατάξει γύρω από την Ουκρανία, τις τελευταίες εβδομάδες.

Το σύστημα Iskander-M εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους 9M723 που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν βεληνεκές 310 μιλίων, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να πετάξουν περισσότερο από αυτό. Κάθε πύραυλος μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως και 1.500 λιβρών, που κανονικά περιλαμβάνει κεφαλή ισχυρής εκρηκτικότητας ή πυρομαχικών. 

Ο πύραυλος 9M723 μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη χρήση οιονεί βαλλιστικών τροχιών και φέρεται να είναι ικανός, να κάνει ελιγμούς κατά την πτήση, παρουσιάζοντας σημαντικές προκλήσεις ακόμη και για τους αντιπάλους με πιο ισχυρές δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας. 

Iskander-K

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι εκτοξεύσεις αυτού του όπλου μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί στην εκστρατεία, κάτι που θα ήταν απολύτως λογικό, καθώς είναι ιδανικό για πλήγμα βασικών στόχων σε μικρότερες εμβέλειες στα ανοιχτά στάδια ενός πολέμου.

Χρησιμοποιώντας έναν κοινό εκτοξευτή-μεταφορέα-εκτοξευτή (TEL) και οχήματα υποστήριξης, το σύστημα Iskander μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τον πύραυλο κρουζ 9M728, με τη μορφή του οποίου είναι επίσης γνωστός, ως Iskander-K (SSC-7 Southpaw).

Tochka

Στην πιο πρόσφατη έκδοση Tochka-U, μπορεί να μεταφέρει διάφορους τύπους κεφαλών μέχρι βάρους περίπου 1.000 λιβρών σε εμβέλεια έως και 75 μιλίων. Τα στοιχεία από τις τελευταίες μάχες υποδηλώνουν, ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το Tochka οπλισμένο με κεφαλή υποπυρομαχικού 9N123K.

Kh-31P

Ένας υπερηχητικός πύραυλος κατά της ακτινοβολίας, με βεληνεκές αντιστάθμισης, ο Kh-31P ( AS-17A Krypton ) δεν είναι οριστικά γνωστό ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε μάχη πριν από τώρα, αλλά είναι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχική φάση της τελευταίας ουκρανικής εκστρατείας, πιθανόν για  να χτυπήσουν θέσεις ραντάρ.

Ο πύραυλος χρησιμοποιείται κυρίως από τα αεροσκάφη κρούσης Su-24 και Su-34, καθώς και από προηγμένα μέλη της οικογένειας Flanker, συμπεριλαμβανομένων των Su-30SM και Su-35S . Ο πύραυλος Krypton, είναι επίσης διαθέσιμος σε παραλλαγή κατά του πλοίου .

Στην αρχική του μορφή Kh-31P, ο πύραυλος έχει μέγιστο βεληνεκές λίγο λιγότερο από 70 μίλια και πετά με ταχύτητα έως και 3,5 Mach, χάρη στην πρόωσή του με ramjet. Η πιο σύγχρονη έκδοση Kh-31PM, σε λειτουργία από το 2012, έχει το μέγιστο βεληνεκές της να αυξηθεί σε περίπου 150 μίλια όταν εκτοξεύεται από μεγάλο υψόμετρο και υψηλή ταχύτητα.

Ενώ τα παραπάνω, περιλαμβάνουν τους πυραύλους που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής ότι, χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στη μεγάλης κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο δεν πιστεύει ότι το πλήρες εύρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κρεμλίνου έχει ακόμη μπει στο παιχνίδι.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ζητωκραυγάζουν οι Ουκρανοί! ''Άχρηστος'' ο βαλλιστικός πύραυλος των Ρώσων ''Kh-47M2 Kinzhal''- Ισχυρό πλήγμα για την Μόσχα η ''πατέντα'' τους

Η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο...