Ένοπλες Συρράξεις

Ντόμινο! Τρεις μεγάλες τάσεις και προεκτάσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το παγκόσμιο χάος που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επισημαίνει Ισραηλινός ειδικός, προειδοποιώντας με περισσότερους πολέμους, αποσταθεροποίηση, αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών και εμβάθυνση της ενεργειακής κρίσης.

Ο πόλεμος που εξαπολύθηκε την Πέμπτη κατά της Ουκρανίας θα εξαπολύσει και θα επιταχύνει πολλές παγκόσμιες τάσεις, αναφέρει ο αναλυτής Seth Frantzman στην Jerusalem Post. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα και επιτιθέμενη στην Ουκρανία, δεν επιτίθεται μόνο σε μια χώρα σαράντα εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά αυξάνει επίσης τις μεγάλες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Αυτός είναι ο σχεδόν όμοιος ανταγωνισμός για τον οποίο η εθνική αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει και είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν.

Ένα από τα πρώτα σημαντικά ζητήματα που θα επηρεαστούν από τον πόλεμο είναι η παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent ανεβαίνουν ήδη ... 

Τώρα το πετρέλαιο επέστρεψε και οι τιμές ανεβαίνουν. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές πιθανότατα θα χτυπηθούν από αυτή τη σύγκρουση. Το παγκόσμιο χάος και η αβεβαιότητα θα οδηγήσουν την αστάθεια στις αγορές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ενώ το πετρέλαιο και ορισμένα άλλα αγαθά, όπως ο χρυσός, μπορεί να γίνουν πιο ακριβά, θα υπήρχαν πρόσθετοι κυματισμοί. Ένας κυματισμός είναι ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός αυξάνεται ήδη παγκοσμίως εν μέρει λόγω της πανδημίας και των επικών δαπανών. Το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει επίσης οδηγήσει σε άνοδο των τιμών. Οι τιμές των αυτοκινήτων εκτοξεύονται σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω αναφορών για ελλείψεις chip και άλλων ζητημάτων που επηρεάζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξάνεται επίσης σε τιμές. Η στέγαση είναι επίσης πολύ πιο ακριβή από τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Με τον πληθωρισμό θα έρθουν και άλλες πιέσεις εάν οι μισθοί δεν συμβαδίσουν με τις αυξήσεις των τιμών. Οι χρεοκοπίες μπορεί να αυξηθούν και θα υπάρξουν άλλα ζητήματα.

Για την Κίνα και τη Ρωσία το οικονομικό χάος που τροφοδοτείται από την κρίση της Ουκρανίας είναι πιο καλά νέα. Οι αδύναμες δυτικές οικονομίες δεν θα είναι σε θέση να επιβάλουν αποτελεσματικές κυρώσεις. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ή ένα ασθενέστερο δολάριο θα αμφισβητηθούν καθώς η Κίνα και η Ρωσία εκμεταλλεύονται αυτό το χάος. Η Κίνα εκμεταλλεύτηκε ήδη το πανδημικό χάος για να βάλει τις βίδες στις δυτικές χώρες και να επεκτείνει το αποτύπωμα της Κίνας στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Πρόσφατα η Αυστραλία είπε ότι η Κίνα στόχευσε ακόμη και ένα από τα αεροπλάνα της με λέιζερ.

Ο πόλεμος που εξαπολύεται στην Ουκρανία θα οδηγήσει επίσης σε άλλους πολέμους σε άλλα μέρη. Καθώς η Ρωσία φαίνεται να είναι επιτυχημένη στις αεροπορικές της επιδρομές, θα δούμε άλλες χώρες να αμφισβητούν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Εάν η Ρωσία χαίρει ατιμωρησίας επειδή επιτίθεται στην Ουκρανία σε μια απρόκλητη επίθεση, τότε πολλές άλλες χώρες μπορεί να αισθάνονται ότι μπορούν να προχωρήσουν με επιθέσεις. Το Ιράν έχει ήδη πραγματοποιήσει αυτού του είδους τις επιθέσεις. Ωστόσο, το Ιράν μπορεί να γίνει ακόμη πιο τολμηρό. Η Κίνα μπορεί επίσης να ενθαρρυνθεί. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια λίστα με περισσότερους πολέμους και χάος.

Με την αύξηση του πολέμου θα δούμε μια πτώση στο παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτή τη λεγόμενη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων ή «νέα παγκόσμια τάξη» που οι ΗΠΑ βοήθησαν να οικοδομηθεί το 1990 και το 1991. Οι ΗΠΑ εκείνη την εποχή στέκονταν μέχρι την επιθετικότητα του Σαντάμ Χουσεΐν. Τώρα οι ειδικοί προβλέπουν έναν νέο κόσμο. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Κίνα θα αμφισβητήσει περισσότερο την Αυστραλία και θα δημιουργήσει ένα παρόμοιο τέχνασμα με την εισβολή στην Ταϊβάν που χρησιμοποίησε η Ρωσία στην Ουκρανία. Η Τουρκία μπορεί επίσης να αυξήσει τις επιθέσεις της στη Συρία και το Ιράν μπορεί να ενθαρρύνει πληρεξούσιους να επιτεθούν στις ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία. Για το Ισραήλ αυτό είναι ανησυχητικό γιατί η Χεζμπολάχ μπορεί να ενθαρρυνθεί. Έχουμε ήδη δει πόσο η ατιμωρησία ενθάρρυνε το Ιράν στη Συρία και το συριακό καθεστώς, τώρα μπορεί να υπάρχει αυξημένη αίσθηση ότι το Ιράν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη Συρία. Η Συρία λέει ότι σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό το πρωί της Πέμπτης που οδήγησε στο θάνατο τριών στρατιωτών της. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι οι εντάσεις στη Συρία μπορεί να αυξηθούν.

Η κρίση στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τις δυτικές δυνάμεις. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να αντηχεί σε όλη τη Δύση και εάν το ΝΑΤΟ θα σταθεί ισχυρό και θα δείξει ότι είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τους εταίρους και τους φίλους. Ωστόσο, εάν υπάρχουν μεγάλες διαιρέσεις στην Ευρώπη και οι χώρες δεν συμφωνήσουν να αντισταθούν στη Ρωσία, τότε η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι σύμβολο της περαιτέρω παρακμής της δυτικής δημοκρατικής ενότητας.

Η εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα σημαντικό περιστατικό επειδή η Ρωσία συγκέντρωσε ανοιχτά δυνάμεις και επιτέθηκε. Η Ρωσία αναγνώρισε δύο τμήματα της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες χώρες και στη συνέχεια έστειλε «ειρηνευτές» σε αυτά τα νέα κράτη. Μια μέρα αργότερα η Ρωσία άρχισε τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας. Δεν είχε καμία προσποίηση γιατί άρχισε να επιτίθεται και το έκανε με απρόκλητο τρόπο. Αυτό είναι ένα μεγάλο τεστ για την Ευρώπη. Θα προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Θα σταλεί οποιαδήποτε αεράμυνα ή όπλα. Ή οι δυτικές χώρες δεν θα κάνουν τίποτα.

Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο θα φέρει μαζί του αυξανόμενο παγκόσμιο οικονομικό χάος, αλλά και δυνατότητες για περισσότερους πολέμους και αυξανόμενη παρακμή των εναπομεινάντων δημοκρατιών του κόσμου. Αυτό εξαρτάται από τις απαντήσεις της Δύσης και των ΗΠΑ. Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις μόνο στη Ρωσία και η Ρωσία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις κυρώσεις ή να τις αποτρέψει και αν η Δύση δεν είναι ενωμένη στο ζήτημα της Ουκρανίας, θα σταλεί το μήνυμα ότι θα μπορούσαν να συμβούν περισσότερες από αυτού του είδους τις εισβολές και επαναχάραξη των συνόρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ