Ένοπλες Συρράξεις

Πανίσχυρο το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ-Αυτό είναι το «Protective Dome»

Tο Ισραήλ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «τείχος λέιζερ», που θα έκανε τη χώρα να μετατοπιστεί από την επένδυση μεγάλων ποσών σε πυραύλους αναχαίτισης, στη χρήση λέιζερ με βάση τα ηλεκτρικά που είναι λιγότερο δαπανηρά.

Στο Πενταπόσταγμα,  σε άρθρο μας με τίτλο:Το Ισραήλ σχεδιάζει «τείχος λέιζερ»: Ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και το κόστος , αναφέραμε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναγνώρισε, ότι το αμυντικό του σύστημα Iron Dome είναι πολύ ακριβό και η χώρα επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογίας λέιζερ για να την προστατεύσει από επιθέσεις με πυραύλους.

Όμως το σύστημα «Protective Dome», ένα σύστημα ναυτικής άμυνας που βασίζεται στον Iron Dome, δοκιμάστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στην κορβέτα Saar-6 , INS Magen.

Σύμφωνα με το jpost, το Πολεμικό Ναυτικό, ο Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ (IMDO) του Υπουργείου Άμυνας στη Διοίκηση Ανάπτυξης Όπλων και Τεχνολογικής Υποδομής (Maf'at), Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries (IAI) ολοκλήρωσαν μια σειρά δοκιμών αναχαίτισης με το " Σύστημα Protective Dome» έναντι ποικίλων απειλών. 

Οι απειλές που δοκιμάστηκαν περιελάμβαναν πυραύλους, πυραύλους κρουζ και UAV. Το σύστημα θα ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας και είναι άλλο ένα ισχυρό χαρτί, στο σύστημα πολλαπλών στρώσεων αεράμυνας, παράλληλα με τα συστήματα Arrow και David's Sling.

Ο Rafael ανέπτυξε το σύστημα Iron Dome . Η Elta Systems της IAI ανέπτυξε το ραντάρ MF-STAR (Magen Adir) και η εταιρεία mPrest ανέπτυξε το σύστημα διοίκησης και ελέγχου του συστήματος Protective Dome.

«Η τεχνολογία που αναπτύσσουμε στο πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα του Κράτους του Ισραήλ, μας επιτρέπει ζωτική ελευθερία δράσης έναντι των Ιρανών απεσταλμένων στην περιοχή και των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους, τα οποία εξελίσσονται», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz.

«Συνεχίζουμε να είμαστε δύο βήματα μπροστά από αυτούς και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε και να αναβαθμίζουμε τις δυνατότητές μας σε άμυνα και επίθεση, προκειμένου να προστατεύσουμε την υπεροχή του Ισραήλ στην ασφάλεια στην περιοχή, τους πολίτες του Ισραήλ και την ισραηλινή οικονομία» , συνέχισε.

Ο επικεφαλής του IMDO, Moshe Fattal, χαρακτήρισε τη δοκιμή "άλλο ένα ιστορικό ορόσημο" για το σύστημα Iron Dome. Τόνισε ότι χρησιμοποιώντας το ισχυρό ραντάρ, που αναπτύχθηκε ειδικά για την αμυντική αποστολή, το σύστημα εντόπισε επιτυχώς τις απειλές που του στάλθηκαν, ρουκέτες, UAV και πυραύλους κρουζ και εκτόξευσε τους αναχαιτιστές Iron Dome από τη μέση της θάλασσας, καταστρέφοντάς τους τέλεια και με  ακρίβεια.

Ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett, συνεχάρη το αμυντικό κατεστημένο για την επιτυχή δοκιμή του συστήματος Protective Dome, λέγοντας ότι «το σύστημα θα χρησιμεύσει ως σημαντικό στρώμα στο φάκελο ασφαλείας του Ισραήλ».

«Συνεχίζουμε να οδηγούμε τη χώρα στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών που μας επιτρέπουν να προστατεύουμε τους πολίτες μας, παράλληλα με τη ζωτική ελευθερία δράσης έναντι του Ιράν και των θυγατρικών του στην περιοχή», πρόσθεσε ο Μπένετ.

Το Ισραήλ φέρεται επίσης να  έχει στραφεί στις ΗΠΑ για συνεργασία στην άμυνα με λέιζερ . Τον Απρίλιο του 2021, ο επικεφαλής του Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι ένα επίγειο λέιζερ θα ενσωματωθεί στον Iron Dome. Η Rafael Advanced Defense Systems, η οποία κατασκευάζει το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, έχει επίσης επιδείξει τη χρήση λέιζερ κατά μικρών drones ως μέρος του συστήματος Drone Dome. 

Τα δύο συστήματα λέιζερ του Ισραήλ βρίσκονται υπό ανάπτυξη, από δύο από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες του: η Rafael εργάζεται στο επίγειο σύστημα και η Elbit Systems ηγείται των εργασιών στο αερομεταφερόμενο σύστημα.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητά τους και την τελική ανάπτυξή τους: Πού θα τοποθετήσει το Ισραήλ τα όπλα; Θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τη χώρα από ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς και απειλές από τον Βορρά από άτομα όπως η Χεζμπολάχ ή το Ιράν; 

Επί του παρόντος, ο Rafael συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία Raytheon Technologies ,για την παραγωγή της μη λέιζερ έκδοσης του Iron Dome. Το Ισραήλ, έχει ήδη προμηθεύσει δύο μπαταρίες του συστήματος στον αμερικανικό στρατό και μία αναπτύχθηκε στο Γκουάμ .

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ