Ένοπλες Συρράξεις

«Γεύση» της αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας – ΗΑΕ : Γαλλικά Rafales για προάσπιση του εναέριου χώρου των ΗΑΕ

Είναι γνωστό ότι μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η υπογραφή αγοράς των 80 Rafale από τα ΗΑΕ ενίσχυσε σημαντικά τον ρόλο της Γαλλίας στη Ν.Α. Μεσόγειο, η οποία κατασκευάζει μια αμυντική «ομπρέλα» η οποία αφενός της αποφέρει πολλά δισ. ευρώ τα οποία δεν έβλεπε να της έρχονται από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αφετέρου εξάγει το δόγμα της ταύτισης των ευρωπαϊκών με τα γαλλικά συμφέροντα.

Στις 2 Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτέλεσαν και πάλι αντικείμενο νέας απόπειρας επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τρία από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναχαιτίστηκαν από τοπικές δυνάμεις. Και, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, αυτή η ενέργεια διεκδικήθηκε από την ομάδα Alwiyat al-Waad al-Haq «Ταξιαρχίες Just Promise», η οποία είναι ύποπτη για δεσμούς με φιλοϊρανικές ένοπλες φατρίες στο Ιράκ.

Και σε αυτό το σημείο, παίρνουμε μια γεύση των αμυντικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΑΕ, καθώς η Γαλλία δεσμευμένη από αμυντικές συμφωνίες με το Άμπου Ντάμπι έχει αποστείλει 7 Rafales της  Provence Fighter Squadron στην αεροπορική βάση Al Dafra.

Υπενθυμίζουμε, ότι με drones και βαλλιστικούς πυραύλους, οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για τρεις απόπειρες επιθέσεων κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Ιανουάριο. Ο πρώτος σκότωσε τρία άτομα κοντά στο Άμπου Ντάμπι στις 17 Ιανουαρίου, ο δεύτερος στόχευσε την αεροπορική βάση al-Dhafra και ο τελευταίος έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη στα Εμιράτα από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Isaac Herzog, στις 30 Ιανουαρίου.

Δύο ημέρες αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα βοηθούσαν στρατιωτικά τα Εμιράτα να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή, με την αποστολή του «καταστροφέα» USS Cole και των μαχητικών αεροπλάνων 5ης γενιάς, ο τύπος των οποίων δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Επίσης, δεσμευμένη από αμυντικές συμφωνίες με το Άμπου Ντάμπι, η Γαλλία θα κάνει το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέστησαν σοβαρές επιθέσεις στο έδαφός τους τον Ιανουάριο. Προκειμένου να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτή τη φίλη χώρα, η Γαλλία αποφάσισε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της από οποιαδήποτε εισβολή», δήλωσε η Florence Parly, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω Twitter. Και για να προσθέσει: «Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέονται με μια στρατηγική εταιρική σχέση, η συνεισφορά μας είναι μέρος της εφαρμογής της συμφωνίας αμυντικής μας συνεργασίας».

https://twitter.com/florence_parly/status/1489545458519351296?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1489545465880272902%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.opex360.com%2F2022%2F02%2F04%2Flarmee-de-lair-et-de-lespace-sollicitee-pour-aider-les-emirats-arabes-unis-a-proteger-leur-espace-aerien%2F

Το Γενικό Επιτελείο (EMA) διευκρίνισε στη συνέχεια, ότι ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που «ζήτησαν την υποστήριξη της Γαλλίας στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών μας, που υπογράφηκε το 1995 και ενισχύθηκε το 2009», μετά την επίθεση της 17ης Ιανουαρίου. Και αυτό επομένως, θα μεταφραστεί σε συμμετοχή γαλλικών δυνάμεων «στην ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας της επικράτειας των Εμιράτων».

Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, πραγματοποιούν έτσι τακτικές πτήσεις επιτήρησης πάνω από το έδαφος των Εμιράτων. Σχεδιάζονται και διεξάγονται εναέριες επιχειρήσεις από την αεροπορική βάση Al Dafra (BA 104), σε στενό συντονισμό με τις δυνάμεις των ΗΑΕ, για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση επιθέσεων με drone ή πυραύλους κρουζ με στόχο τα Εμιράτα.

Σημειωτέον ότι, τον Νοέμβριο του 2019, η Γαλλία είχε αναπτύξει την «Τασκ ομάδα Τζάγκουαρ» στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές τοποθεσίες Abqaiq και Kurais, τις οποίες ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούτι. Η ύπαρξη αυτής της αποστολής, που ανατέθηκε στην Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη (AAE) και κινητοποιεί τουλάχιστον ένα ραντάρ Giraffe AMB, είχε αποκαλυφθεί από τον Πρόεδρο Μακρόν κατά τις ευχές του προς τους Στρατούς, το 2020. 

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε, ότι στην  αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, «κλειδί» για το αμυντικό δόγμα είναι  το άρθρο 2.

Η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη κι αν αυτή είναι στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (π.χ. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ).

Συγκεκριμένα το άρθρο 2 αναφέρει: «Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Μια πολιτική συμφωνία στρατηγικής σημασίας, ένα δεσμευτικό αμυντικό δόγμα που προβλέπει ρητά ότι σε περίπτωση πολεμικής απειλής κατά της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας, η Γαλλία θα προστρέξει στρατιωτικά προς ενίσχυση της Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ