Ένοπλες Συρράξεις

Πολεμικοί "καλοθελητές"! Ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία: 10 μεγάλες χώρες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την Ρωσία

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «ειλικρινείς» συνομιλίες, καθώς εντείνονται οι φόβοι για ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απειλήσει με νέες κυρώσεις, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνομιλούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεράστια βοήθεια φτάνει στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ, εν μέσω επικείμενης απειλής ρωσικής εισβολής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει περιγράψει οποιαδήποτε πιθανή επίθεση ως ένα γεγονός που θα άλλαζε τον κόσμο για πάντα και ένα που θα ήταν το μεγαλύτερο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, μια μικρή αλλά σημαντική συμφωνίας επιτεύχθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων. Η Μόσχα και το Κίεβο, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, μετά από περισσότερες από οκτώ ώρες συζήτησης στο Παρίσι που διεξήχθη μεταξύ της μορφής της Νορμανδίας που περιλαμβάνει Γαλλία και Γερμανία εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ως χώρα με πεδινές εκτάσεις και χωρίς φυσικά εμπόδια για την υπεράσπιση της από εχθρική επίθεση, η Ρωσία θεωρεί την πορεία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ως επιζήμια για την ασφάλειά της. Παρά τις διαβεβαιώσεις εναντίον του, το ΝΑΤΟ συνέχισε να χορηγεί ένταξη σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουκρανία  και την Γεωργία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το eurasiantimes, μέχρι τώρα υπάρχει αρκετή σαφήνεια σχετικά με το ποιοι είναι όλοι στα όπλα εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να εντοπιστούν οι χώρες που είναι πιθανό να υποστηρίξουν τη Μόσχα, εάν ξεσπούσε πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ. Παρόλο που οι ειδικοί έχουν αποκλείσει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένης της κλίμακας της συσσώρευσης.

Ποιος θα υποστήριζε τη Ρωσία;

Η Μόσχα έχει φιλορωσικές ομάδες, ακόμη και στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, που εδώ και καιρό κατηγορούνται ότι προκαλούν αστάθεια στην περιοχή. Αυτοί είναι, οι περισσότεροι, Ρωσόφωνοι. Σε περίπτωση πολέμου, αυτή η περιοχή θα είναι πιθανώς η πρώτη που θα ρίξει το βάρος της πίσω από τη Ρωσία.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ένα στρατιωτικό μπλοκ παρόμοιο με το ΝΑΤΟ. Είναι ουσιαστικά μια συμμαχία ασφαλείας, που αποτελείται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Σε περίπτωση επίθεσης, οι έξι χώρες που απαρτίζουν τον CSTO (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν) είναι πιο πιθανό να αμυνθούν μεταξύ τους.

Λόγω της απότομης αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και της εξαγοράς από τους Ταλιμπάν, οι ανησυχίες για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ασίας έχουν αυξηθεί, προκαλώντας μια φυσική στροφή προς τη Ρωσία.

Ο Πούτιν, χρησιμοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε όταν ξέσπασαν εκτεταμένες διαδηλώσεις στην πιο ευημερούσα χώρα της περιοχής, το Καζακστάν. Κινητοποίησε στρατεύματα για να βοηθήσει την κυβέρνηση. Αυτό έχει αποκαταστήσει την πίστη των χωρών του CSTO στη Ρωσία και τη συμμαχία συνολικά.

Μια άλλη χώρα στην περιοχή του Καυκάσου, το Αζερμπαϊτζάν (μη CSTO), αναμένεται επίσης να αγνοήσει τυχόν εκκλήσεις για εξέγερση κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση σύγκρουσης. Το 2020, ο Ρώσος Πρόεδρος μεσολάβησε για μια εκεχειρία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν που μάχονται για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Προχωρώντας περαιτέρω προς τη Μέση Ανατολή , το Ιράν είναι μια χώρα που θα υποστήριζε τη Ρωσία με όποια ιδιότητα μπορούσε. Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας, η Ρωσία φλερτάρει με συνέπεια το Ιράν στο πλευρό της.

Το πιο σημαντικό, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο «Ασιατικός Δράκος» η Κίνα, είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Πεκίνο όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται.

Στην πραγματικότητα, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, έχουν μια πολυδιάστατη εταιρική σχέση με συνεργασία που εκτείνεται από το εμπόριο έως το στρατιωτικό και το διάστημα.

Κοντά στην Κίνα, βρίσκεται μια άλλη απομονωμένη αλλά στρατηγικά σημαντική χώρα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ή η Βόρεια Κορέα. Όντας κομμουνιστικό κράτος, είναι ο κατεξοχήν σύμμαχος του Πεκίνου και εταίρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ινδία είναι μια από τις πιο σημαντικές γεωπολιτικά χώρες της Ασίας και είναι συνήθως γνωστή για την ουδετερότητά της και ότι είναι ένα αδέσμευτο κράτος, παρά το γεγονός ότι έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και τη Δύση.

Η εταιρική σχέση Ινδίας-Ρωσίας, χαρακτηρίζεται από αμυντική συνεργασία, ενώ η γειτνίασή της με τις ΗΠΑ επιβάλλεται από τον παράγοντα Κίνα. Αλλά το Νέο Δελχί, έχει υιοθετήσει μια πολύ διαφοροποιημένη προσέγγιση για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με οποιαδήποτε χώρα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ απίθανο η Ινδία να υποστηρίξει οποιαδήποτε σύγκρουση κατά της Ρωσίας, ανεξάρτητα από την πίεση του Westen.

Ανεβαίνοντας προς την Αμερική, υπάρχει η Κούβα, ένας από τους παλαιότερους εταίρους της Ρωσίας. Η στενή συνεργασία του κομμουνιστικού έθνους της Κούβας με την πρώην Σοβιετική Ένωση είναι γνωστή.

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράψαμε σχετικά - Ρωσία: Το «γαϊτανάκι» βάσεών της στην Λατινική Αμερική καλά κρατεί-Νέα παρέμβαση Μεντβέντεφ.

Η λίστα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ότι αναφέρθηκε παραπάνω, επειδή οι πιστώσεις και οι ευθυγραμμίσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Παρόλο που όλες οι χώρες έχουν καταγγείλει δημόσια την επιθετικότητα, μια πλήρης εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, όπως έχουν προβλέψει πολλοί αναλυτές.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...