Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Άμα μπλέξουν και οι Τσετσένοι! Μεγάλης κλίμακας ασκήσεις της Ρωσίας ενώ ο Καντίροφ θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Το  ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να ενισχύει την «αποτρεπτική» παρουσία της Ρωσίας  στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι θέτει επιπλέον δυνάμεις σε ετοιμότητα και στέλνει περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.

Λεπτομέρειες αναφέραμε και στο πρωινό μας άρθρο

Το Σαββατοκύριακο, ορισμένες από τις χώρες μέλη που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, επιβεβαίωσαν ότι σχεδιάζουν να στείλουν αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία, μια κίνηση που επικυρώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα ορισμένοι από την Ανατολική Ευρώπη, συμμετέχοντες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), αμφισβήτησαν τις εξουσίες της ρωσικής αντιπροσωπείας στον οργανισμό. 

Σύμφωνα με το tass, συνολικά υποβλήθηκαν δύο ενστάσεις. Η πρωτοβουλία, που εισήγαγε ο Λιθουανός νομοθέτης Ζίνγκερις υποστηρίχθηκε από 49 συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, ενώ η πρωτοβουλία, που εισήγαγε ο Ουκρανός βουλευτής Γεβγκένι Κράβτσουκ υποστηρίχθηκε από 47. Σύμφωνα με τους κανόνες της PACE, απαιτούνταν τουλάχιστον 30 ψήφοι από πέντε διαφορετικές εθνικές αντιπροσωπείες.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι ο Ζίνγκερις και οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, υποβάλλουν τακτικά διαμαρτυρίες κατά της ισχύος της ρωσικής αντιπροσωπείας κατά την έναρξη κάθε χειμερινής συνόδου. 

Επί του παρόντος, η Επιτροπή Παρακολούθησης της PACE θα πρέπει να προετοιμάσει έκθεση και σχέδιο ψηφίσματος εντός 24 ωρών. Μέχρι να δημοσιευτεί η έκθεση και να εγκριθεί το ψήφισμα, η ρωσική αντιπροσωπεία έχει όλες τις εξουσίες (μπορεί να συμμετέχει σε συνεδριάσεις, να μιλήσει και να ψηφίσει). Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν θα επιτρέπεται να ψηφίσει. Η συζήτηση για τις εξουσίες της ρωσικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

 Από την μεριά της η Ρωσία,  ανακοίνωσε ότι είκοσι πολεμικά πλοία και πλοία του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, αναχώρησαν από τις ναυτικές τους βάσεις και αναπτύχθηκαν σε καθορισμένες περιοχές στη Βαλτική Θάλασσα για αποστολές μαχητικής εκπαίδευσης.

«Είκοσι μαχητικά πλοία και πλοία υποστήριξης του Στόλου της Βαλτικής αναχώρησαν από τις μόνιμες βάσεις τους και αναπτύχθηκαν σε καθορισμένες περιοχές στη Βαλτική Θάλασσα, για την ολοκλήρωση προγραμματισμένων μέτρων μαχητικής εκπαίδευσης», ανέφερε το γραφείο Τύπου σε δήλωση.

Τα πολεμικά πλοία, ενσωματωμένα σε πολλές τακτικές ομάδες, θα εκτελούν καθήκοντα ανθυποβρυχίων και αεράμυνας που έχουν ανατεθεί και αντιμέτρα ναρκών, για την υποστήριξη των ναυτικών ομάδων με άσκηση με πραγματικά πυρά, αναφέρει η δήλωση.

«Ναρκαλιευτικά και μικρά πλοία ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και πυραυλικές κορβέτες και πυραυλικά σκάφη θα λειτουργούν ως μέρος των ναυτικών ομάδων κατά τη διάρκεια των ναυτικών ελιγμών», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Στόλου της Βαλτικής.

Ασκήσεις στον Παγκόσμιο Ωκεανό

Νωρίτερα αναφέρθηκε, ότι ένα απόσπασμα πολεμικών πλοίων του Στόλου της Βαλτικής θα κάνει ένα «μακρύ ταξίδι» . Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα πληρώματα των κορβετών Stoikiy και Soobrazitelny, θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής άμυνας. Τα ελικόπτερα καταστρώματος Ka-27 θα εργαστούν για την αναζήτηση υποβρυχίων ενός εικονικού εχθρού, τον εντοπισμό στόχων επιφάνειας και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Βασικός στόχος είναι η συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας ναυτικούς ελιγμούς.

Σε συμμόρφωση με το σχέδιο εκπαίδευσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων για το 2022, μια σειρά ναυτικών ασκήσεων θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σε όλους τους τομείς ευθύνης των στόλων του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη γενική διοίκηση του Ανώτατου Διοικητή του Ρωσικού Ναυτικού Ναύαρχος Nikolay Yevmenov.

Οι ναυτικοί ελιγμοί θα επικεντρωθούν σε μέτρα του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορικής Δύναμης, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Ωκεανό και την αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών για τη Ρωσία, από την κατεύθυνση των θαλασσών και των ωκεανών.

Οι ασκήσεις θα καλύψουν τις θάλασσες που γειτνιάζουν με το ρωσικό έδαφος και επίσης σημαντικές επιχειρησιακές περιοχές του Παγκόσμιου Ωκεανού. Θα πραγματοποιηθούν χωριστές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τη Βόρεια και τη Θάλασσα Οχότσκ, στον βορειοανατολικό Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Συνολικά, οι σαρωτικές ασκήσεις θα συγκεντρώσουν πάνω από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 τεμάχια στρατιωτικού υλικού και περίπου 10.000 στρατιώτες.

Ο Καντίροφ θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το strana.news, ο επικεφαλής της Τσετσενίας , Ραμζάν Καντίροφ , είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν τίποτα καλό για την Ουκρανία, αλλά απλώς προσπαθούν να υπαγορεύσουν τους όρους τους στη Ρωσία. Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία θα πρέπει να «λάβει μέτρα» σε μια τέτοια κατάσταση. Ο Καντίροφ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ενεργήσει προληπτικά.

«Τώρα έχουν καταλήξει στην Ουκρανία. Και τι, η Ρωσία πρέπει να δώσει τη θέση της σε δυτικές χώρες που βρίσκονται 9 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά; Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι η Αμερική δεν θέλει τίποτα καλό για την Ουκρανία; Αν υπάρχουν άνθρωποι στην Ουκρανία, θα πρέπει να αντιταχθούν σε αυτό, και αν όχι, τότε η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβει δράση», είπε ο Καντίροφ.

«Αν ήμουν αντί του προέδρου, θα είχα πάρει την Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό, θα είχα στείλει στρατεύματα εκεί και θα έβαζα τα πράγματα σε τάξη. Αν στην κεφαλή του κράτους βρίσκονται τρελοί, διεφθαρμένοι άνθρωποι και απειλούν την ασφάλειά μας, πρέπει να σιωπήσουμε ή τι; Αν δεν είχαν σταματήσει στη Συρία, θα είχαν περάσει όλα σε εμάς στη Ρωσία. Με τον ίδιο τρόπο, όλα από την Ουκρανία θα περάσουν σε εμάς, πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα», είπε.

Θυμηθείτε ότι νωρίτερα, ο Καντίροφ, είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να συγκεντρώσει προσωπικά 100.000 μαχητές για να καταλάβει την Ουκρανία . Είχε προηγηθεί η δήλωσή του ότι εάν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, συνεχίσει την αντιρωσική πολιτική του, τότε η  Ουκρανία θα πρέπει να προσαρτηθεί στη Ρωσία.

https://www.youtube.com/watch?v=QO1KF2FB74Y

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ