Ένοπλες Συρράξεις

Το 'χουν δεδομένο! Ετοιμάζονται για υποδοχή προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία

 Ο κόσμος το΄χει τούμπανο... Η Ρουμανία ετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια σε πρόσφυγες σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της χώρας Βασίλε Ντίντσου στον αέρα του ρουμανικού τηλεοπτικού καναλιού Digi24.

"Σε κάθε στρατιωτική σύγκρουση, μπορεί να συμβεί μαζική μετανάστευση του πληθυσμού. Και το περιμένουμε, φυσικά, ακόμα κι αν με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι δεν προετοιμαζόμαστε για τις πιθανές παρενέργειες του πολέμου... Είμαστε τώρα σε προετοιμασία για παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες (από την Ουκρανία). Αυτή είναι μια ανθρωπιστική υποχρέωση", είπε. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν πρέπει να αναμένεται ανοιχτή στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία.  «Μπορεί να προκύψει οικονομικός πόλεμος, οικονομικός αποκλεισμός σε συνθήκες σύγκρουσης, αλλά δεν περιμένουμε «καυτό» πόλεμο, ας το πούμε». Ο Ντίντσου πρόσθεσε ότι η Ρουμανία δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπενθύμισε ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως η Συμμαχία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στην El Mundo σήμερα  Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

Βαλτική

Τα κράτη της Βαλτικής έλαβαν έγκριση από την Ουάσιγκτον να στείλουν όπλα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν τη χώρα να αποκρούσει μια πιθανή ρωσική εισβολή , σύμφωνα με κοινή δήλωση στις 21 Ιανουαρίου των υπουργών Άμυνας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Καθώς, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να προσθέτει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, ως προετοιμασία για μια πιθανή μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να εξετάζει εάν θα παράσχει επιπλέον αμυντικά όπλα στην Ουκρανία . 

Σύμφωνα με το defensenews, «αυτή δεν θα πρέπει να είναι μια δύσκολη απόφαση για τον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινήσει τον ουρανό και τη γη, για να παράσχει επειγόντως στην Ουκρανία -μια πολιορκημένη δημοκρατία που ζητά αμερικανική βοήθεια- τα όπλα και την άλλη υποστήριξη που χρειάζεται για να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση, αυξάνοντας το κόστος της επιθετικότητας για το Κρεμλίνο».

Αυτή η βοήθεια, θα μπορούσε να περιλαμβάνει υποστήριξη για μια πιθανή ουκρανική εξέγερση κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.

Ο Πούτιν, πιθανότατα αναμένει ότι οι δυτικές χώρες θα εγκαταλείψουν τις πιο σκληρές επιλογές κυρώσεων εάν υπάρξει ώθηση, φοβούμενος πλήγμα στις δικές τους οικονομίες και η Μόσχα σίγουρα θα επιδιώξει να παίξει με τις διαιρέσεις εντός της υπερατλαντικής συμμαχίας, για να αποδυναμώσει τη δυτική απάντηση. 

Ο Πούτιν, μπορεί επίσης να στοιχηματίσει ότι η εκφρασμένη επιθυμία του Μπάιντεν να επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα, όπως η Κίνα και το κλίμα , θα ωθήσει τελικά την κυβέρνηση να επιδιώξει μια συμφωνία με τη Ρωσία.

Εν ολίγοις, ο Πούτιν μπορεί να συμπεράνει ότι τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη υπερτερούν του κόστους και των κινδύνων και ότι είναι ώριμη η ώρα για δράση.

Γιατί οι Αμερικανοί πρέπει να νοιάζονται

 Για να είμαστε σαφείς, μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση θα σήμαινε καταστροφή όχι μόνο για την Ουκρανία και την Ευρώπη αλλά και για τα συμφέροντα και την αξιοπιστία των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική ενέργεια στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώνοντας ενδεχομένως χιλιάδες Ουκρανούς, αποσταθεροποιώντας την Ευρώπη, στέλνοντας εκατομμύρια ακόμη μετανάστες προς τα δυτικά και βλάπτοντας την παγκόσμια οικονομία καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και οι αγορές αντιδρούν σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη.

Μια ασταθής Ευρώπη που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μια επιθετική και ρεβιζιονιστική Ρωσία, θα είναι λιγότερο ικανή να συμμετάσχει στις Ηνωμένες Πολιτείες στην αντιμετώπιση άλλων μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Κίνας.

Γενικότερα, η υποστήριξη της Ουκρανίας έχει να κάνει με την υπεράσπιση της μεταπολεμικής τάξης που βασίζεται σε κανόνες στην Ευρώπη, η οποία ήταν τόσο επωφελής για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Ο Πούτιν συνδύασε τη συσσώρευση στρατευμάτων του, με τις απαιτήσεις να προσχωρήσουν η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, σε μια ρωσική σφαίρα επιρροής στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της αποδοκιμασίας της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. 

«Οι προσπάθειες της Μόσχας αντιπροσωπεύουν μια άμεση αμφισβήτηση των βασικών αρχών που διέπουν την υπάρχουσα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη, την οποία ο Πούτιν, επιδιώκει να αντικαταστήσει με ένα σωστό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία είναι ελεύθερη να εκφοβίζει τους μικρότερους γείτονές της» αναφέρει το defensenews.

Ο χρόνος και οι πόροι που θα αναγκάζονταν να δαπανήσουν οι ΗΠΑ για τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, είναι μια σημαντική υπενθύμιση, ότι είναι φθηνότερο να αποτρέψουμε την επιθετικότητα παρά να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία γίνεται όλο και πιο τρομερή. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ρέουν προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Λευκορωσίας, προσθέτοντας στους περίπου 125.000 στρατιώτες που έχουν ήδη σκαρφαλώσει στα σύνορα της Ουκρανίας και στην παράνομα κατεχόμενη Κριμαία και Ντονμπάς. 

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει αρχίσει να αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους από την Ουκρανία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, προειδοποιούν ότι η Ρωσία θέτει τις βάσεις, για πιθανές επιθέσεις με ψευδείς σημαίες που η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λευκός Οίκος, προειδοποιεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πλέον έτοιμες να επιτεθούν «ανά πάσα στιγμή» και ότι η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου .

 Σύμφωνα με το defensenews,  «η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να κάνει τώρα ότι θα έπρεπε να είχε κάνει τον Νοέμβριο, όταν εμφανίστηκαν ενδείξεις εισβολής: Να κινηθεί με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για να παράσχει στο Κίεβο επιπλέον αμυντικά όπλα και άλλη υποστήριξη. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να βοηθηθούν οι ουκρανικές δυνάμεις να επιβιώσουν από την αρχική αεροπορική και πυραυλική επίθεση της Ρωσίας και να γίνει σαφές στον Πούτιν, ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα υποστούν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια μιας εισβολής και πιθανής επακόλουθης κατοχής».

Μετά από πίεση από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να εξουσιοδότησε τους συμμάχους της Αμερικής στη Βαλτική, να μεταφέρουν όπλα αμερικανικής κατασκευής, όπως αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και φορητά συστήματα αεράμυνας Stinger στην Ουκρανία. Η ίδια η διοίκηση θα αρχίσει να αποστέλλει Javelins, πυρομαχικά, ιατρικές προμήθειες και άλλο υλικό αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Όπως και με την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014 , ο δισταγμός του Μπάιντεν πηγάζει από την επιθυμία να αποφύγει την πρόκληση του Πούτιν, με βάση μια λανθασμένη διάγνωση για το πώς ο ηγέτης του Κρεμλίνου βλέπει τις παραχωρήσεις. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να απορρίψει πλήρως αυτή την εσφαλμένη προσέγγιση και να λάβει επείγοντα μέτρα για να εξοπλίσει καλύτερα την Ουκρανία τώρα, πριν συμβεί την πιθανή εισβολή. Ομολογουμένως, ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες θα χρειαστούν χρόνο, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες για επίσπευση της παράδοσης.

Για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να αμυνθούν από τα ρωσικά αεροσκάφη που πετούν χαμηλά, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναζητήσει στο Κίεβο, πρόσθετα φορητά από τον άνθρωπο συστήματα αεράμυνας  αμερικανικής κατασκευής Stingers ή ίσως συστήματα Grom από την Πολωνία, καθώς και δυνατότητες αντι-UAV.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να παράσχουν αυτές τις δυνατότητες, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να σηματοδοτήσει αναμφίβολα την υποστήριξη προς τους συμμάχους να το πράξουν και θα πρέπει να διευκολύνει τις προσπάθειές τους. 

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, θα πρέπει να βοηθήσουν να διασφαλίσουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν επαρκή πυρομαχικά, μεταξύ άλλων παρέχοντας πρόσβαση στα αποθέματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, όπως απαιτείται. Και όλος ο εξοπλισμός που προοριζόταν αρχικά για τις αφγανικές δυνάμεις, θα πρέπει να εκτραπεί αμέσως στον ουκρανικό στρατό.

Πέρα από τα όπλα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να παράσχει στην Ουκρανία αξιόπιστες πληροφορίες πεδίου μάχης, κάτι που δεν έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίθεση της Ρωσίας το 2014 κατά της Ουκρανίας. Εκτός από το να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να ανταποκριθούν ταχύτερα σε μια ρωσική επίθεση, τέτοιες πληροφορίες, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να διασκορπιστούν εν όψει επερχόμενων αεροπορικών ή πυραύλων, όπως σημείωσε ο Dara Massicot του Think tank Rand .

Ένας αυταρχικός.... νταής( Πούτιν ) απειλεί μια πολιορκημένη δημοκρατία

Σύμφωνα με το defensenews, «οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας βρίσκονται στο επίκεντρο. Σε ένα κοινό άρθρο το 2014, ο κορυφαίος Δημοκρατικός και Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα, να παράσχει «όπλα για να βοηθήσει τα στρατεύματα της Ουκρανίας να υπερασπιστούν το έθνος τους». Αυτή ήταν η σωστή δικομματική πολιτική τότε, και είναι η σωστή δικομματική πολιτική τώρα.

Η τελευταία προσπάθεια εκλεκτών συμμάχων του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων, είναι διότι φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει εισβολή, κάτι που όμως οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ