Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέοι πύραυλοι - νέοι κίνδυνοι : Οι κλιμακωτές συνέπειες των όπλων ακριβείας του Ιράν

Τέσσερις ρουκέτες στόχευσαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη το βράδυ της Πέμπτης, η τελευταία από μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων εν μέσω ιρανικών απειλών και πολιτικής βίας, καθώς οι φατρίες του Ιράκ αγωνίζονται να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο πλαίσιο μιας σειράς επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ και τη Συρία, τις οποίες αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν απέδωσαν σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. 

Από το 2017, τα στοιχεία της νέας ικανότητας όπλων χτυπήματος ακριβείας του Ιράν πέφτουν «βροχή» σε όλη τη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Φρουροί της Επανάστασης χρησιμοποίησαν βαλλιστικούς πυραύλους υψηλής ακρίβειας, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσουν εύρος στόχων, όπως το ISIL στη Συρία, κουρδικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, μια αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ και Πετρελαιοφόρο συνδεδεμένο με το Ισραήλ στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν. 

Σύμφωνα με το warontherocks, το Ιράν έχει επεκτείνει τους τύπους και τις αναπτύξεις όπλων ακριβείας σε όλες τις στρατιωτικές του υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα όπλα αποτελούν έναν κρίσιμο πυλώνα της στρατιωτικής στρατηγικής του Ιράν για την αποτροπή, για την άμυνα και για την υποστήριξη των εταίρων του στον « Άξονα της Αντίστασης». Ενώ οι δυτικές ανησυχίες κάποτε επικεντρώνονταν στην πιθανή χρήση πυραύλων από το Ιράν ως πυρηνικά συστήματα παράδοσης, οι πύραυλοί του έχουν γίνει πλέον μια συμβατική απειλή από μόνα τους.

Η αυξανόμενη εξάρτηση του Ιράν στα όπλα ακριβείας

Ο σημαντικός ρόλος των όπλων ακριβείας χτυπήματος στα οπλοστάσια τόσο της Φρουράς της Επανάστασης όσο και του συμβατικού στρατού του Ιράν, του Artesh , έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τις δύο δυνάμεις να αναπτύσσουν τώρα αυτά τα όπλα σε όλες τις μεμονωμένες υπηρεσίες τους. 

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες τόσο της Φρουράς της Επανάστασης όσο και της Artesh, χρησιμοποιούν τώρα οπλισμένα και αυτοκτονικά drones, όπως έδειξαν οι δοκιμές των drones μεγάλης εμβέλειας του Artesh πέρυσι, καθώς και την ανάπτυξή τους από την επίγεια δύναμη της φρουράς. Τέλος, οι επίγειες δυνάμεις της φρουράς και του Artesh έχουν ενσωματώσει κατευθυνόμενους πυραύλους στα οπλοστάσια τους. Εν ολίγοις, όλες οι στρατιωτικές υπηρεσίες της Φρουράς της Επανάστασης και του Artesh έχουν πλέον όπλα κρούσης για επιθετική και αμυντική χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το warontherocks μας υπενθυμίζει, ότι οι δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων τονίζουν τρεις βασικές συνιστώσες της αποτροπής: ικανότητα, αποφασιστικότητα και ευπάθεια. Τα όπλα ακριβείας είναι κεντρικά και στα τρία. 

Πρώτον, το Ιράν αυξάνει τις ποιοτικές και ποσοτικές δυνατότητές του σε όλο το φάσμα των όπλων κρούσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Δεύτερον, το Ιράν έχει σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα φανερά ή κρυφά, εναντίον των μη κρατικών και κρατικών αντιπάλων του. 

Τρίτον, επιχειρεί να μειώσει τα δικά του τρωτά σημεία, ενισχύοντας τη δυνατότητα επιβίωσης των όπλων ακριβείας του. Το Ιράν, επιχειρεί επίσης να εκμεταλλευτεί τα ευάλωτα σημεία των αντιπάλων του, απειλώντας να χτυπήσει ισραηλινές πόλεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις καθώς και στρατιωτικές βάσεις και δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο κίνδυνος ταχείας κλιμάκωσης

Η εξάρτηση του Ιράν σε όπλα ακριβείας για την υποστήριξη της στρατιωτικής του στρατηγικής και των στόχων εθνικής ασφάλειας, θα συνεχίσει πιθανότατα να αυξάνεται. Δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ανησυχούν όλο και περισσότερο, και σύμφωνα με πληροφορίες βλέπουν τώρα τις συμβατικές δυνατότητες χτυπήματος του Ιράν, ως πιο άμεσο κίνδυνο από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την απόκριση, είτε επιδιώκοντας να περιορίσουν τις προόδους του Ιράν σε όπλα ακριβείας χτυπήματος είτε να αποτρέψουν τη χρήση τους από το Ιράν. 

Οι δυτικές χώρες, θα συνεχίσουν σχεδόν σίγουρα τα παραδοσιακά τους μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της ανάπτυξης όπλων κρούσης από το Ιράν, όπως εθνικούς και πολυμερείς ελέγχους εξαγωγών, κυρώσεις, διπλωματικές πιέσεις και απαγορεύσεις. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα έχουν δείξει μικρό αντίκτυπο μέχρι στιγμής, στην ικανότητα του Ιράν να αναπτύξει και να μεταφέρει όπλα.

Το warontherocks αναφέρει, ότι αν και οι Ιρανοί αξιωματούχοι πιθανότατα δεν αμφιβάλλουν για τις ικανότητες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να χτυπήσουν το Ιράν, οι δηλώσεις Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Δύσης, να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη εναντίον του Ιράν και πιστεύουν επίσης, ότι οι ισραηλινοί στόχοι και οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε ιρανικούς πυραύλους και drone.

«Όλες αυτές οι δυναμικές εντείνουν τον κίνδυνο ταχείας κλιμάκωσης κατά τη διάρκεια κρίσης ή σύγκρουσης με το Ιράν. Η αυτοπεποίθηση και η αντίληψη του πλεονεκτήματος του Ιράν, μπορεί να μην δικαιολογούνται, ωστόσο δημιουργούν τον κίνδυνο εσφαλμένης αντίληψης του Ιράν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης», αναφέρει. 

Επιπλέον, η εξάρτηση του Ιράν σε όπλα ακριβείας για να διεξάγει γρήγορες, αποφασιστικές και επιθετικές απαντήσεις  στις εχθρικές ενέργειες, θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε έναν γρήγορο, κλιμακωτό κύκλο επιθέσεων με το Ιράν χρησιμοποιώντας αυξανόμενους αριθμούς αυτών των όπλων σε κάθε βήμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν στρατιωτικούς και διπλωματικούς τρόπους, για να αμβλύνουν την απειλή των ιρανικών όπλων ακριβείας. Ωστόσο, μέχρι να επιτύχουν αυτές οι προσπάθειες, θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της στρατηγικής σταθερότητας και μείωσης του κινδύνου ακούσιας κλιμάκωσης σε περίπτωση κρίσης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι το Ιράν είναι η πηγή του τρόμου στην περιοχή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είναι πηγή τρόμου στη Μέση Ανατολή και πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

"Το Ιράν είναι ένα χταπόδι του τρόμου και της αστάθειας", δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. "Το κεφάλι τους βρίσκεται στην Τεχεράνη και στέλνουν τα όπλα τους σε όλη τη Μέση Ανατολή".

"Είναι η πηγή του τρόμου στη Μέση Ανατολή", συνέχισε.

Ο Μπένετ δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του. "Αυτοί οι τύποι προσπαθούν να αναπτύξουν ένα πυρηνικό όπλο", είπε.

Προειδοποίησε κατά της παροχής στο Ιράν πρόσβασης σε διεθνή χρηματοδότηση.

"Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε με αυτό το χταπόδι είναι να ρίξετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον μηχανισμό", είπε. "Γιατί τι θα πάρετε; Θα πάρετε την τρομοκρατία με στεροειδή".

Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι στέκεται πίσω από τους Χούτι στην Υεμένη, τους χρηματοδοτεί, τους προμηθεύει με όπλα και τους κατευθύνει τι να κάνουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ