Ένοπλες Συρράξεις

Η Αλγερία ετοιμάζεται για πόλεμο με το Μαρόκο: Πανικός λόγω Ισραήλ

Η Αλγερία βρίσκεται σε κατάσταση έντονης ανησυχίας και επαυξημένης επαγρύπνησης, σχετικά με την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και του μαροκινού στρατού.

Η συσσώρευση παραγόντων κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, η κούρσα εξοπλισμών στην οποία εμπλέκονται και τα αντιφατικά και σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστικά συμφέροντα των δύο χωρών, εγείρουν ανησυχίες και φόβους για πιθανή μεγάλης κλίμακας ένοπλη σύγκρουση στη Βόρεια Αφρική.  

Για να κατανοήσουμε τι διακυβεύεται, αξίζει να αναλογιστούμε πολλά σημεία: 

Πρώτον, για να υπάρξει πόλεμος, πρέπει να υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα, είτε μόνα τους ως χώρες είτε σε συνασπισμό με άλλους συμμάχους. Στην περίπτωση του Μαγκρέμπ, "πηγές κοντά στην εξουσία" - η βασιλική αυλή του Μαρόκου και οι ένοπλες δυνάμεις της Αλγερίας - είπαν και στις δύο πλευρές ότι δεν θέλουν πόλεμο, "αλλά αν είναι αναπόφευκτο, λένε, είναι έτοιμοι ". Ωστόσο, οι «πηγές» είναι ανώνυμες, κάτι που αφήνει μια ορισμένη αβεβαιότητα.

Δεύτερον, για να έρθει ο πόλεμος σε αντιπαράθεση, πρέπει να περάσουν αρκετά στάδια. Μόνο το τελευταίο από αυτά οδηγεί στο ξέσπασμα των εχθροπραξιών, γιατί μόλις τεθεί σε κίνηση ο μηχανισμός του πολέμου, η επιστροφή γίνεται πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. 

Μερικά από αυτά τα σκαλοπάτια προς την ένοπλη σύγκρουση έχουν ήδη ολοκληρωθεί:

Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, πλήρης διακοπή των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων,  ακύρωση συμβάσεων κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες, αναστολή της διμερούς σύμβασης για την κοινή χρήση του αγωγού φυσικού αερίου Μαγκρέμπ-Ευρώπης που συνδέει Αλγερία-Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία.

Επιπρόσθετα, απαγόρευση των μαροκινών πολιτικών και στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Αλγερίας, ακύρωση διεθνών συνεδριάσεων πολυμερούς χαρακτήρα στις οποίες θα μπορούσαν να είναι παρούσες και οι δύο χώρες (απουσία των υπουργών του Μαρόκου και της Αλγερίας στη συνάντηση της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη), αναστολή της συνάντησης Ρωσίας-Αραβικού Κόσμου στο Μαρακές, στην οποία συμμετείχε ο Αλγερινός υπουργός προσκεκλημένος, σκληρές διαλεκτικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο διπλωματιών σε διάφορα φόρουμ (των Ηνωμένων Εθνών).  

Η ένταση αυξάνεται κάθε μέρα λίγο περισσότερο μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, σε σημείο που τώρα μιλάμε για πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών του Μαγκρέμπ.

Η jpost επικαλούμενη την εφημερίδα L'Opinion με έδρα το Παρίσι, αναφέρει πηγές προσκείμενες στον αλγερινό στρατό που είπαν: «Η Αλγερία δεν θέλει πόλεμο με το Μαρόκο, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει».

Μια ανώτερη πηγή κοντά στον στρατό της Αλγερίας, είπε στη γαλλική εφημερίδα ότι, «αν πρέπει να γίνει, είναι σήμερα, γιατί είμαστε στρατιωτικά ανώτεροι σε όλα τα επίπεδα και αυτό μπορεί να μην ισχύει σε λίγα χρόνια».

Αυτό που ανησυχεί το αλγερινό καθεστώς, «είναι η υποστήριξη του Ισραήλ προς το Μαρόκο», είπε η πηγή. «Αυτό θα αλλάξει την κατάσταση, μέσα σε μια εκτιμώμενη περίοδο τριών ετών».

Τα όπλα που ανησυχούν περισσότερο τους Αλγερινούς, είναι αυτά που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα drones. Προς το παρόν, οι Αμερικανοί λένε στους Ισραηλινούς να μην προμηθεύουν οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεση στρατιωτική ανισορροπία υπέρ του Μαρόκου.

Ο μαροκινός στρατός αγόρασε το ισραηλινό σύστημα αντι-drone Skylock Dome. Τον ίδιο μήνα σύμφωνα με την jpost, η Israel Aerospace Industries (IAI) εξασφάλισε μια συμφωνία 22 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή στο Μαρόκο με drones "kamikaze".

Ο διορισμός του πρώην υπουργού Άμυνας Αμίρ Πέρετς ως επικεφαλής του ΔΑΑ, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαρόκο, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για το καθεστώς της Αλγερίας.

Η μάχη μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας, είναι για «ηγεσία στην περιοχή». Το 2018, το Μαρόκο, το οποίο καθιέρωσε τη διπλωματική ομαλοποίηση με το Ισραήλ το 2020, είπε ότι η ιρανική πρεσβεία στην Αλγερία βοήθησε τη λιβανική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, για την υποστήριξη του ανεξάρτητου κινήματος Polisario στη Δυτική Σαχάρα που ελέγχεται από το Μαρόκο.

Ο υπουργός Επικοινωνίας της Αλγερίας Ammar Belhimer, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η χώρα του ήταν «αντικείμενο ενός πραγματικού και συστηματικού πολέμου από πολλά κόμματα, το κορυφαίο από τα οποία είναι η συμμαχία Μαρόκου-Σιωνισμού», σύμφωνα με το Morocco World News.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ