Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σφίγγουν τα πράγματα! Η Ρωσία ανακοίνωσε χρήση ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό για την προστασία των πολιτών της

Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ έχουν περάσει από τη συνεργασία στην αντιπαράθεση. Ένας από τους λόγους ήταν τα επίσημα δόγματα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ , τα οποία εκλαμβάνονται από την Ρωσία  ως η κύρια πηγή απειλών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, σε μια ενημέρωση για στρατιωτικούς ακόλουθους και εκπροσώπους ξένων πρεσβειών που είναι διαπιστευμένοι στη Μόσχα, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει περάσει στην πρακτική των άμεσων προκλήσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Τόνισε επίσης, ότι η συμμαχία αγνοεί με συνέπεια τα ρωσικά συμφέροντα και αποφεύγει την ισότιμη συζήτηση των υφιστάμενων προβλημάτων.

«Η στρατιωτική κατασκευή του μπλοκ έχει αναπροσανατολιστεί πλήρως για να προετοιμαστεί για μια μεγάλης κλίμακας, υψηλής έντασης ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία. Κάθε χρόνο το μπλοκ του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί 30 μεγάλες ασκήσεις, κατά τις οποίες επεξεργάζονται σενάρια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας», είπε ο Φόμιν.

Στην Ρωσία, δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία δυνάμεων κρούσης κοντά στα σύνορά τους, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μαχητικής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ νέες δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από την Maxar Technologies δείχνουν την κλίμακα της στρατιωτικής ανάπτυξης της Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Αρκετές νέες ρωσικές ομάδες μάχης, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αρμάτων μάχης, APC και MLRS, έχουν σταθμεύσει κοντά στο Μπριάνσκ και το Βορονέζ τις τελευταίες εβδομάδες.

Για παράδειγμα, τον Μάιο-Ιούνιο του 2021, πραγματοποιήθηκε μια σειρά ασκήσεων Defender Europe 2021 με τη μεταφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη στην «ανατολική πλευρά» των στρατευμάτων ενίσχυσης. 

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B και B-52H της  Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας,  πέταξαν 92 φορές φέτος (πέρυσι - 78 φορές) στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας, φτάνοντας στη γραμμή υπό όρους χρήσης πυραύλων κρουζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους έγιναν 30 κλήσεις πλοίων του ΝΑΤΟ, το 2020 έγιναν 23. Η συνολική διάρκεια παραμονής ήταν πάνω από 400 ημέρες, το 2020 - 359 ημέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι η συνέχιση μιας τέτοιας πορείας, αναγκάζει τη Ρωσία να θέσει σκληρά το ζήτημα των νομικών εγγυήσεων ασφάλειας.

«Η συνέχιση της συγκρουσιακής πορείας της συμμαχίας προς τη χώρα μας,  αναγκάζει να θέσουμε σταθερά ενώπιον του ΝΑΤΟ το ζήτημα των νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία, που θα απέκλειαν κάθε περαιτέρω προέλαση του μπλοκ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη απειλητικών οπλικών συστημάτων σε κοντινή απόσταση στα σύνορά μας», είπε ο Φόμιν.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δύση να μην προσπαθήσει να «φλυαρήσει» τις συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας και σε αυτό συμφωνεί και ο Φόμιν λέγοντας «Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία έχει αναπτυχθεί προς το συμφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και της Ευρώπης συνολικά. Ανυπομονούμε για μια σοβαρή, εποικοδομητική συζήτηση. Αναμένουμε από τη συμμαχία μια άμεση ουσιαστική αντίδραση στις προτάσεις μας και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις σε κάθε βολική στιγμή».

Συνομιλίες 

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον έλεγχο των εξοπλισμών στις 10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου, ενώ οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ ενδέχεται να συναντηθούν στις 13 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών είναι σημαντικό για τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση τους είναι απαράδεκτη παρά το γεγονός ότι η Μόσχα θέτει τώρα τελεσίγραφα για το θέμα αυτό. Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι η Ουάσιγκτον είναι ο κύριος διαπραγματευτής στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.

Αυτό όμως που έρχεται να ταράξει τα «νερά», είναι η δήλωση του αντιπρόεδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Konstantin Kosachev, που ανέφερε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό για να προστατεύσει τους πολίτες της σε περίπτωση επίθεσης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, η  Ρωσία δεν έχει σχέδια να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Μετά την τραγωδία του Τσινβάλι, τον Νοέμβριο του 2009, η Ρωσία έκανε σοβαρές τροποποιήσεις στον ισχύοντα ομοσπονδιακό νόμο Περί Άμυνας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορούν γρήγορα να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, είναι «η προστασία των Ρώσων πολιτών εκτός της επικράτειάς της σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον τους».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Kosachev, η Ρωσία δεν καταστρώνει σχέδια με τη δική της ελεύθερη βούληση για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας. 

Τέλος σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στο TASS πως οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες μετά τις συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Μόσχας και της Ουάσιγκτον στη Γενεύη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ρωσική διυπουργική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις στη Γενεύη με τις ΗΠΑ. "Εάν βρούμε κοινό έδαφος [στις Βρυξέλλες], θα εκπροσωπηθούμε από τη διυπουργική αντιπροσωπεία με την ισχυρή συνιστώσα μας από το υπουργείο Άμυνας. Αντίστοιχα, αναμένουμε ότι το ΝΑΤΟ, και οι ΗΠΑ, θα εξασφαλίσουν επαρκή εκπροσώπηση των στρατιωτικών τους υπηρεσιών", τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Ryabkov, οι ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...