Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αντι-δυτικό μπλοκ! Τι ετοιμάζουν Τουρκία-Ιράν-Ρωσία; Θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής το πρώτο τρίμηνο του 2022 στην Τεχεράνη- Η Συρία στο προσκήνιο

Ρωσία, Ιράν και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2022, αποκάλυψε  Ιρανός διπλωμάτης

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη σύνοδο κορυφής στα πρότυπα της συμφωνίας της  Αστάνα, αυτή τη φορά  στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022, ανάλογα με την κατάσταση του κορωνοϊού, δήλωσε στο TASS την Τετάρτη ο Ανώτερος Βοηθός του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν για Ειδικές Πολιτικές Υποθέσεις Αλί Ασγκάρ Χατζί.

"Ναι, έχει προγραμματιστεί η σύνοδος κορυφής. Ετοιμαζόμαστε να την πραγματοποιήσουμε στις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της πανδημίας, αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο κορυφής. Πιθανότατα, θα μπορέσουμε να την πραγματοποιήσουμε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Ο Khaji είπε ότι το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών στη Νουρ-Σουλτάν και θα τεθεί σε ξεχωριστή διάταξη της τελικής δήλωσης των εθνών εγγυητών για τη Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=-LTy8DogTu0

Όταν ρωτήθηκε αν θα προηγηθεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της συνόδου κορυφής, απάντησε: "Ναι, έχουμε συμφωνήσει για το θέμα. Θα είναι του χρόνου, πιθανόν  τον Ιανουάριο ή αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής».

Είπε επίσης ότι η επόμενη διεθνής συνάντηση της Αστάνα για τη Συρία θα συγκληθεί εντός λίγων εβδομάδων μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.

Την 1η Ιουλίου 2020,  οι ηγέτες της Ρωσίας του Ιράν και της Τουρκίας, πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή σύνοδο αφιερωμένη στο συριακό ζήτημα , συζητώντας τις προοπτικές μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης στην Τεχεράνη όταν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Η προσέγγιση Τουρκίας-Ιράν μέσω Πακιστάν

Πέραν όμως της Συρίας όπου οι τρεις παραπάνω χώρες έχουν  συγκλίνοντα συμφέροντα, υπάρχει και ο εμπορικός τομέας που δημιουργεί περαιτέρω προϋποθέσεις σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ τους.

Πρόσφατα ο υπουργός Σιδηροδρόμων  του Πακιστάν Azam Khan Swati είπε ότι η εμπορευματική αμαξοστοιχία Ισλαμαμπάντ-Τεχεράνη-Κωνσταντινούπολη θα αποδειχτεί ότι θα αλλάξει το παιχνίδι στην περιοχή και θα τονώσει το εμπόριο μεταξύ των τριών χωρών.

Κατά τα εγκαίνια του εμπορευματικού τρένου Ισλαμαμπάντ-Τεχεράνη-Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι και τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις Abdul Razak Dawood, είπε ότι ήταν επίσης μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τους Πακιστανικούς Σιδηροδρόμους.

https://www.youtube.com/watch?v=C1U7o2gFBJw

Ο Azam Swati είπε ότι το εμπορευματικό τρένο όχι μόνο θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των τριών χωρών, αλλά θα κάνει επίσης τους Πακιστανικούς Σιδηροδρόμους κερδοφόρο οντότητα.

Ο υπουργός είπε ότι οι σιδηρόδρομοι του Πακιστάν σχεδίαζαν επίσης να κυκλοφορήσουν επιβατικό τρένο μεταξύ αυτών των χωρών στο εγγύς μέλλον, προσθέτοντας ότι «Έχουμε ανοίξει τους εμπορικούς μας δρόμους και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εισαγωγές και εξαγωγές».

Χαρακτηρίζοντας το εμπορευματικό τρένο Ισλαμαμπάντ-Τεχεράνη-Κωνσταντινούπολη σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της χώρας, είπε ότι η επαφή μεταξύ επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας  των τριών χωρών θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω αυτού του τρένου, με αποτέλεσμα  την περαιτέρω  αύξηση των δεσμών μεταξύ των τριών χωρών.

https://www.youtube.com/watch?v=a3K4p53LYIY

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Οι τρείς χώρες Ιράν-Τουρκία-Ρωσία αρχής γενομένης  με το "ζήτημα της Συρίας" , έχουν αναπτύξει μια εταιρική σχέση, η οποία μπορεί να έχει σε μερικές περιπτώσεις αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και αποκλίσεις, ωστόσο βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

Ο Κινεζικός "δρόμος του μεταξιού" και η εξυπηρέτηση του , με δύο από τις τρεις οδεύσεις του να διέρχονται από το Ιράν και την Τουρκία, ενώ η τρίτη μέσω ΚΑΚ από τη Ρωσία, δημιουργεί περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ τους.

Αυτά πρέπει να τα δουν οι γραφειοκράτες σε ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να πάρουν τις σωστές αποφάσεις άμεσα.

Η Τουρκία με ή χωρίς τον Ερντογάν έχει χαράξει τη μελλοντική της πορεία, η οποία είναι αυτόνομη πλήρως και σε πολλές περιπτώσεις έρχεται σε αντίθεση  σε σχέση με ΗΠΑ και ΕΕ. 

Η Τουρκία τύποις ανήκει στο ΝΑΤΟ και τη Δύση, αφού έχει κάνει στροφή 180 μοιρών προς την Ανατολή.

Η πορεία της ταυτίζεται με αυτή των  εχθρών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα!

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...