Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στόχος να δηλητηριάσουν το νερό! Η Μόσχα καταγγέλλει Αμερικανούς μισθοφόρους πως προετοιμάζουν επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία

Εντείνοντας τον πόλεμο ανακοινώσεων για την Ουκρανία, η Ρωσία κατηγόρησε την Τρίτη ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ (PMC) ότι προετοιμάζουν προκλήσεις, με χρήση χημικών όπλων στην ανατολική Ουκρανία.

Αφού τα τελεσίγραφα του Κρεμλίνου προς το ΝΑΤΟ φάνηκαν να καταρρίπτονται νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μόσχα ανέδειξε την Τρίτη νέους ισχυρισμούς μισθοφόρων των ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι προετοιμάζουν επίθεση με «χημικά όπλα» και απειλή απροσδιόριστης «στρατιωτικο-τεχνικής» δράσης.

Αυτό συνέβη στο πλαίσιο του Υπουργείου Άμυνας, στο περιθώριο των προτάσεων που έκανε η Ρωσία στις 15 Δεκεμβρίου, να μην επεκταθεί η Συμμαχία προς τα ανατολικά και να εξαλειφθούν οι υποδομές της στην Ανατολική Ευρώπη. 

Ο Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι περίπου 120 αμερικανοί μισθοφόροι εργάζονται τώρα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, εκπαιδεύοντας τον ουκρανικό στρατό «για ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις».

Ο Πούτιν, από την άλλη, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν θα ανεχόταν τα όπλα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, γιατί «απλώς δεν υπάρχει πουθενά περαιτέρω υποχώρηση». 

«Έχει διαπιστωθεί αξιόπιστα, ότι υπάρχουν περισσότεροι από 120 υπάλληλοι αμερικανικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στους οικισμούς Avdiivka και Priazovskoye στην περιοχή του Ντόνετσκ», είπε σε συνεδρίαση του συμβουλίου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

«Εξοπλίζουν θέσεις βολής σε κτίρια κατοικιών και κοινωνικά σημαντικές εγκαταστάσεις, εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και ριζοσπαστικές ένοπλες ομάδες για ενεργές επιχειρήσεις μάχης», ανέφερε.

Τι είπαν ο Πούτιν και ο Σόιγκου

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα ανησυχεί εξαιρετικά για την ανάπτυξη στοιχείων αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στη Ρουμανία και την Πολωνία, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν στην Ουκρανία, κοντά στη Ρωσία. 

«Εάν αυτή η υποδομή συνεχίσει να κινείται, εάν τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εμφανιστούν στην Ουκρανία, τότε ο χρόνος πτήσης τους στη Μόσχα θα μειωθεί σε επτά με δέκα λεπτά και με την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων  σε πέντε . Για εμάς, αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση,  μια πρόκληση για την ασφάλειά μας», είπε ο Πούτιν. 

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ότι θα απαιτήσει γρήγορες απαντήσεις από τη Δύση και δεν θα επιτρέψει να καταχραστεί αυτή η διαδικασία. Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα απαντήσει με  στρατιωτικο-τεχνικά μέσα, σε περίπτωση άρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ από εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. 

"Αυτό που κάνουν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορά μας, είναι στο κατώφλι του σπιτιού μας. Και πρέπει να καταλάβουν ότι απλώς δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε περαιτέρω. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μεταφέρει υπερηχητικά όπλα ακόμη, αλλά ξέρουμε πότε θα εμφανιστούν. Αυτά δεν κρύβονται εύκολα. Λοιπόν, θα τα βάλουν στην Ουκρανία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο θα τα χρησιμοποιήσουν, επειδή έχουμε ήδη το Zircon. Αλλά κάτω από αυτή την κάλυψη, θα οπλίσουν και θα πιέσουν τη Ρωσία με εξτρεμιστές από ένα γειτονικό κράτος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών της Ρωσίας, ας πούμε, της Κριμαίας, υπό ευνοϊκές, όπως πιστεύουν, συνθήκες για τους εαυτούς τους. Απλώς δεν θα  υποχωρήσουμε! " είπε.

Να υπενθυμίσουμε ότι  περιοχή, είναι μία από τις πολλές πηγές τριβής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της προσάρτησης της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία, την οποία οι ΗΠΑ,  και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεωρούν παράνομη.

Το Ντονμπάς βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία, όπου παρατηρείται μεγάλη στρατιωτική συσσώρευση.

Ο Σόιγκου πρόσθεσε ότι το μερίδιο των σύγχρονων όπλων στην «πυρηνική τριάδα της Ρωσίας», έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ  89,1%. Το 2022, 21 εκτοξευτές με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, Avangard και Sarmat θα αναλάβουν καθήκοντα μάχης. Τον επόμενο χρόνο, ο θαλάσσιος πύραυλος Zircon θα μπει επίσης σε σειριακή παραγωγή. 

Τα αμερικανικά PMC ετοιμάζουν μια χημική επίθεση στο Ντονμπάς

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, οι 120 εργαζόμενοι των αμερικανικών PMC έφεραν χημικά συστατικά στο Ντονμπάς και ετοιμάζουν προβοκάτσια χωρίς να διευκρινίσει τι είδους πρόκληση.

Ένας βουλευτής όμως  του «Λαϊκού Συμβουλίου της ΛΔΔ» ο  Βλάντισλαβ Μπερντιτσέφσκι, είπε ότι στο Ντόνετσκ παραδέχονται το σενάριο της δηλητηρίασης του πόσιμου νερού, το οποίο προέρχεται από τα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο.

«Υπάρχουν φόβοι ότι εάν τα αμερικανικά PMC εφαρμόσουν τέτοια σχέδια, ένας τόσο σημαντικός πόρος υποστήριξης της ζωής όπως το νερό μπορεί να γίνει αντικείμενο χρήσης χημικών όπλων. Κατόπιν αιτήματός μας, ένας από τους διεθνείς οργανισμούς ελέγχει την ποιότητα του νερού στο κανάλι Severskiy Donets-Donbass σε καθορισμένη συχνότητα», είπε.

Μια  εκδοχή των κατηγοριών για χημική επίθεση, ίσως είναι ένα είδος προληπτικού μέτρου της Μόσχας, η οποία προσπαθεί να αναγκάσει τους Αμερικανούς να διαψεύσουν και να δικαιολογήσουν τα σχέδιά τους για στρατιωτική ή περιβαλλοντική πρόκληση στο Ντονμπάς (αν έχει όντως σχεδιαστεί).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχολίασαν τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ότι τα  αμερικανικά PMC ετοιμάζουν προκλήσεις με χημικά όπλα στο Ντονμπάς . Το Πεντάγωνο ανέφερε, ότι δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Ρωσική Ομοσπονδία ότι χρησιμοποιεί υποκινητική ρητορική. 

"Αυτές οι δηλώσεις του υπουργού Σόιγκου είναι εντελώς αναληθείς", είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, κατηγορώντας τη Ρωσία για κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς. 

Κάλεσε δε  τη Ρωσία, να σταματήσει να χρησιμοποιεί ψεύτικη, υποδαυλιστική ρητορική και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης προκειμένου να δημιουργηθεί θετική ατμόσφαιρα για συζήτηση. 

Η διοίκηση του ΝΑΤΟ αύξησε για πρώτη φορά τη μαχητική ετοιμότητα των δυνάμεων

Οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, έχουν τεθεί σε συναγερμό λόγω της «απειλής μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» . Ο συνολικός αριθμός της επιχειρησιακής ομάδας είναι 40 χιλιάδες στρατιώτες. Παράλληλα, σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά αντιδρά με συγκεκριμένα μέτρα, στο γεγονός της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

 Η Die Welt αναφέρει «η Κοινή Ειδική Ομάδα Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, μέρος της NRF, πρέπει τώρα να είναι έτοιμη να αναπτυχθεί σε περιοχή κρίσης εντός πέντε ημερών, από επτά ημέρες».

Άλλες μονάδες NRF, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων και της στρατιωτικής επιμελητείας, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη,  είπε ότι «η συμμαχία δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τη Ρωσία για την επέκταση, το κυριαρχικό δικαίωμα των ευρωπαϊκών χωρών, και για το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει τον δικό της δρόμο. "

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...