Ένοπλες Συρράξεις

Συνεχίζεται η στρατιωτική κλιμάκωση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία

Η στρατιωτική κλιμάκωση  ενεργειών στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Ρωσία δεν λέει να κοπάσει μετά την διαδυκτιακή συνάντηση που είχαν Μπάϊντεν και Πούτιν.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ και η στάση του ΝΑΤΟ

Όπως έγινε γνωστό από ανοικτές  ρωσικές πηγές συνήθους αξιοπιστίας,  Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη  αναπτύσσονται στα σύνορα της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι Αμερικανικά μαχητικά F-15 έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας εν μέσω σοβαρών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Ο ακριβής αριθμός των μαχητικών που αναπτύχθηκαν στο έδαφος της Ρουμανίας, της γειτονικής Ουκρανίας, παραμένει άγνωστος , όπου σύμφωνα με ορισμένες πηγές μιλάμε για 6 μαχητικά αεροσκάφη και σύμφωνα με άλλες για 12 μαχητικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διατυπωθεί ερμηνείες-αναλύσεις  ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί έτσι να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων περνώντας τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» στις σχέσεις με τη Μόσχα.

"Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα στείλουν άμεσα στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, ωστόσο, με όλα αυτά, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να μην συνεχίσουν να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, αλλά η στρατιωτική τους ισχύς πλησιάζει στα σύνορα της Ρωσίας βήμα προς βήμα. "- αναφέρει η δημοσίευση της "Sohu."

Κρίνοντας από τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, μια πολύ σοβαρή σύγκρουση δημιουργείται στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ειδικά από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει τις προθέσεις του να μην συνάψει καμία συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι που αναφέρθηκε ευθέως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτή η άρνηση του ΝΑΤΟ  λένε ρωσικά ΜΜΕ, θα αναγκάσει τη Μόσχα να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ρωσία αρνείται  να παράσχει εγγυήσεις μη επίθεσης κατά της Ουκρανίας

Οι εντάσεις στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα αυξήθηκαν πολλές φορές αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριάμπκοφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να παράσχει καμία εγγύηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι η ρωσική πλευρά δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ryabkov, τα ρωσικά στρατεύματα θα διατηρήσουν την παρουσία τους κοντά στα ουκρανικά σύνορα και αυτό το θέμα δεν υπόκειται σε συζήτηση.

«Απαιτούν από εμάς ορισμένα γεγονότα στην επικράτειά μας, γεγονός που προκαλεί μια φυσική απόρριψη μέσα μας τόσο στην ουσία όσο και με τη μορφή αυτού του είδους απαίτησης. Παρέχαμε όλες τις σχετικές εγγυήσεις ακόμη και όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994.

Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης αφορά εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία ως μη πυρηνικό κράτος κατά την έννοια της NPT. Και από αυτή την άποψη, όλες οι εγγυήσεις παρέχονται και τηρούνται.

Αλλά στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν υπάρχει λέξη για τα πραξικοπήματα στην Ουκρανία και τις επακόλουθες ενέργειες, ούτε για τη δυνατότητα,για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να καταλήξει ένα μέρος του πληθυσμού που ζούσε εκείνη την εποχή  στην Ουκρανία, με το αν αξίζει να συνεχίζει  να μένει στην Ουκρανική επικράτεια ή πρέπει να επιστρέψει στη Ρωσική Ομοσπονδία », - αναφέρει τα λόγια του Sergei Ryabkov το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Οι ειδικοί αξιολογούν τα λόγια του Ryabkov ως άμεση νύξη στο γεγονός ότι εάν η Ουκρανία συνεχίσει να κλιμακώνεται στο Donbass και οι ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απειλούν τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να φέρει τις δυνάμεις της στο έδαφος της DPR και LPR, αν και νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Μπάιντεν και του Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν πρέπει να αναμένεται επίθεση στην Ουκρανία.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Εκτίμηση είναι ότι το διακύβευμα Ρωσίας -ΗΠΑ ,για το τι θα επακολουθήσει αν ξεφύγει στρατιωτικά η κατάσταση και έχουμε εχθροπραξίες μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι τεράστιο και αποφευκτέο, αφού δεν συμφέρει καμία από τις 2 υπερδυνάμεις.

Αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται στην Ουκρανία θα λέγαμε ότι είναι μια μάχη εντυπώσεων περισσότερο, για το ποιος από τις Ουάσιγκτον και Μόσχα θα υποχωρήσει πρώτος.

Σε όποια πάντως των περιπτώσεων η συσσώρευση τόσων στρατιωτικών δυνάμεων  και μέσων στην περιοχή της Ουκρανίας από ΝΑΤΟ και Ρωσία, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο να προκληθεί "θερμό επεισόδιο" τυχαίο ή ακόμη και προσχεδιασμένο, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...