Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ σε Ουκρανία: Μην τρέφετε αυταπάτες για τα Bayraktar δεν είναι άτρωτα

Το Πενταπόσταγμα έγραψε : Έσκασε από Bloomberg! Η Τουρκία πούλησε στο Κίεβο περισσότερα ΒΑΥRAKTAR T-B2 από όσα αναφέρει η σύμβαση.

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει με τα Bayraktar της Τουρκίας, την Ουκρανία και την Ρωσία ασφαλώς.

Καταρχάς όπως γράφαμε και χθες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι “το Κίεβο συνεχίζει την καταστροφική του γραμμή με στόχο τη διατάραξη των συμφωνιών του Μινσκ όπως αποδεικνύεται από τη χρήση του τουρκικού Μπαϊρακτάρ”.

Η Ουκρανία φέρεται να αγόρασε πολλά περισσότερα UAV Bayraktar TB2 από την Τουρκία από ότι είχε αναφερθεί προηγουμένως, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Τουρκίας.

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι από το 2019, η τουρκική πλευρά έχει πουλήσει «πολλά» μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα- drones στο Κίεβο, μαζί με πυραύλους καθώς και σταθμούς ελέγχου, ενώ συμπληρώνει πως η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε από την Τουρκία δυο επιπλέον δωδεκάδες από drones.

Την ίδια στιγμή ο Τσαβούσογλου κοκορεύεται πως “μεγάλος αριθμός χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη”.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την dailysabah που επικαλείται ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της χώρας  η πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που κατασκευάστηκαν από τον τουρκική Bayraktar στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση.

Η άσκηση, η οποία περιελάμβανε εκπαιδευτικές πτήσεις με πραγματικά πυρά, είχε στόχο να βελτιώσει τις μαχητικές δεξιότητες της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν.

«Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών πτήσεων με πραγματικά πυρά, η εναέρια αναγνώριση διεξήχθη σε συνεργασία με μονάδες άλλων τύπων στρατευμάτων και καθορίστηκαν οι συντεταγμένες των χερσαίων στόχων του φανταστικού εχθρού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με το σχέδιο μάχης εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές πτήσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar (UAV). Στις εκπαιδευτικές πτήσεις σκοποβολής μάχης, πραγματοποιήθηκαν εναέριες αναγνωρίσεις σε αλληλεπίδραση με άλλους τύπους στρατευμάτων και οι συντεταγμένες των επίγειων στόχων του συμβατικού εχθρού προσδιορίστηκαν και καταστράφηκαν με ακριβή χτυπήματα. Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στα καθορισμένα δρομολόγια. Οι χειριστές PUA ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις ασκήσεις προκειμένου να βελτιώσουν τις μαχητικές τους δεξιότητες.

 

Εν τω μεταξύ, το Hürkuş πέταξε πάνω από τους ουρανούς του Αζερμπαϊτζάν. Στη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, αναφέρθηκε ότι 2 εκπαιδευτικά αεροσκάφη «Hürkuş», τα οποία μεταφέρθηκαν στο Μπακού στο πλαίσιο της «Ημέρας Παρατηρητών Υψηλού Επιπέδου» που διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν και παράγονται από την TAI , πραγματοποίησε πτήση επίδειξης.

Την πτήση επίδειξης που πραγματοποίησαν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με το εκπαιδευτικό αεροπλάνο «Hürkuş», παρακολούθησαν ο Διοικητής της Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, Αντιστράτηγος Ramiz Tahirov, ο Τούρκος Πρέσβης στο Μπακού Cahit Bağcı, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πρεσβείας του Μπακού Ακόλουθος Ταξίαρχος Zekeriya Yalçın και άλλοι αξιωματούχοι. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για την τακτική, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την αρχή λειτουργίας του εκπαιδευτικού αεροσκάφους «Hürkuş».

Οι Ουκρανοί τρέφουν επικίνδυνες ψευδαισθήσεις για το άτρωτο των «Bayraktars» τους

Μιλώντας για την πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ορισμένοι δυτικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2 και άλλα μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου. Ωστόσο, το Forbes δεν συμμερίζεται αυτήν την πεποίθηση.

Στη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το τελευταίο βοηθήθηκε από τουρκικά UAV, χτυπώντας αρμενικά τεθωρακισμένα οχήματα με πυραύλους κατευθυνόμενους με λέιζερ. Η Ουκρανία, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια και προμήθεια μαχητών drones, υπολογίζει επίσης πολύ σε αυτά σε περίπτωση ρωσικής επιθετικότητας.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός διαθέτει και τακτικά drones εξοπλισμένα με φονικά όπλα (A1 «Fury»), καθώς και drones καμικάζι. Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, οι Ουκρανοί δεν πρέπει να καθησυχάζουν τον εαυτό τους και να τρέφουν επικίνδυνες ψευδαισθήσεις για το άτρωτο των drones. Η Μόσχα έλαβε υπόψη την εμπειρία του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προετοίμασε μια απάντηση στις ενέργειες του Μπαϊρακτάρ, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και των δικών της μαχητικών drones.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι πιο προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ανίχνευσης ραντάρ και αεράμυνας μπορούν να βρουν και να εξουδετερώσουν τα UAV TB2 χωρίς να αποτελούν απειλή για δυνάμεις και πόρους στην περιοχή μάχης», σημειώνουν οι ειδικοί του Forbes.

Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε, ειδικότερα, για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Pantsir, εκσυγχρονισμένο για την καταπολέμηση των drones, καθώς και για τα ισχυρά drones Orion, Orlan-10 και Outpost. Οι τελευταίοι είναι ικανοί να πραγματοποιούν αναγνώριση σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, καθώς και να μεταδίδουν δεδομένα στόχων στα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Smerch. Η Μόσχα διαθέτει επίσης τα drones καμικάζι Kub και Lancet. Αυτά τα οπλικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί σε ασκήσεις και κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Συρία.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ