Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ποιά είναι η υπ' αριθμόν ένα απειλή για τις ΗΠΑ : Οι πύραυλοι της Ρωσίας ή της Κίνας;

Σήμερα, εκτός από τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τα ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας διαθέτουν μαχητικά εξοπλισμένα με ραντάρ με ενεργή διάταξη κεραιών, αισθητήρες υπερύθρων και πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας.

O συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ  Mark Ganzinger, σημείωσε την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων Tor, Tunguska, Pantsir, καθώς και των κινεζικών συστημάτων που βασίζονται σε αυτά έναντι αεροσκαφών στόχων χαμηλής πτήσης, πυραύλων κρουζ, πυραύλων αντι-ραντάρ και βομβών.

«Ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους, όπως ο ρωσικός R-37 και ο κινεζικός PL-XX, έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν αερομεταφερόμενα όπλα των ΗΠΑ, όπως αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, αεροπορικά τάνκερ και βομβαρδιστικά», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο αρθρογράφος του περιοδικού The National Interest Dave Majumar, υποστήριξε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι αέρος-αέρος, καθώς και τα μαχητικά πέμπτης γενιάς που είναι ικανά να τους μεταφέρουν, αποτελούν απειλή για τη στρατιωτική υποδομή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και περιοχές του Ειρηνικού.

Μιλάμε για τον πύραυλο R-37 και τον RVV-BD που αναπτύχθηκε στη βάση του, καθώς και για το πολλά υποσχόμενο αεροσκάφος KS-172 και τον κινεζικό πύραυλο PL-15.

Κατά τη γνώμη ενός στρατηγού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η κύρια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα προέρχεται από τη Ρωσία, χάρη στον προηγμένο σχεδιασμό υποβρυχίων και πυραύλων κρουζ

«Η Ρωσία ανέπτυξε δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν από είκοσι χρόνια. . . Πύραυλοι κρουζ διατομής ραντάρ πολύ χαμηλής, υποβρύχια ισοδύναμα με τα υποβρύχια μας»,  εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης  Βόρειας Διοίκησης  στρατηγός Glen VanHerck, σε σχόλια που δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Κέντρου Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών   με τίτλο Rethinking Homeland Defense: Domain Awareness, Κυριαρχία πληροφοριών και υπεροχή αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πύραυλος  (AAM) “Vymperl R-37M”, ο οποίος μπορεί να προσβάλει στόχους έως 300 χιλιόμετρα μακριά, είναι υπό εξέλιξη σε διάφορες εκδόσεις από το τέλος της περασμένης δεκαετίας και θα παρέχει στην αεροπορική δύναμη της Ρωσίας τον “AAM” με το μεγαλύτερο βεληνεκές που θα εφοδιαστούν όλα τα αεροσκάφη εκτός από ένα. 

Το σχέδιο του “R-37M” είναι παράγωγο των πυραύλων που αντικατέστησε, τους: “R-33” και “R-37”. Όπως κι οι προκάτοχοι του, αρχικά ο “R-37Μ” προορίζονταν να ενσωματωθεί μόνο στο αναχαιτιστικό “MiG-31.

Ο πύραυλος διαθέτει μεγάλα πτερύγια στο μέσο του σώματος για αυξημένη ανύψωση, και αναδιπλούμενους σταυροειδείς ουραίους σταθεροποιητές για ήμι-σύμμορφη μεταφορά.

Έχει ενσωματωθεί μια έκδοση του ενεργού ανιχνευτή (“seeker”) “Agat 9B-1388”, που σύμφωνα με ισχυρισμούς μπορεί να προσβάλει στόχο 5 τετραγωνικών μέτρων στα 21,5 ναυτικά μίλια. Τα βλήματα παραγωγής πιθανόν να εξοπλιστούν με το βελτιωμένο ανιχνευτή του “Agat”, τον “ARGS-PD”.

H απόδοση του βεληνεκούς ποικίλει ανάλογα με το προφίλ πτήσης, από 80 ν.μ. για άμεση βολή, ως το μέγιστο των 251 ν.μ. για προφίλ πλεύσης ανεμοπορίας. Το 1994 μια δοκιμαστική βολή κατέστρεψε έναν στόχο στα 162 ν.μ., απόσταση ρεκόρ για πύραυλο “BVR”.

Το σύστημα ελέγχου του πυραύλου, συνδυάζει αδρανειακό σύστημα με ραντάρ ενεργής και ημιενεργής καθοδήγησης που συμπληρώνεται απο ενα σύστημα ράδιο-διόρθωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής ουκρανικών εταιρειών στην εξέλιξη του “GOS”, η σχεδίαση του “GOS”, το σύστημα καθοδήγησης κι άλλα συστήματα πάνω στον πύραυλο απαίτησαν δραστικές αλλαγές.

Από την άλλη ο Κινεζικός πύραυλος PL-15,  είναι η αντικατάσταση του  κινεζικού BVRAAM, του καθοδηγούμενου από ραντάρ, PL-12, το οποίο φέρεται να έχει αυτονομία περίπου 100χλμ. Σε σύγκριση με το PL-12, το PL-15 διαθέτει βελτιωμένο ενεργό σύστημα αναζήτησης ραντάρ  ανθεκτικό στη σύνδεση, μαζί με διπλό παλμικό κινητήρα πυραύλων για επέκταση της εμβέλειάς του.

Ακόμα και στο στάδιο του πρωτοτύπου, το PL-15 ήταν ήδη ένα διεθνές αστέρι. Μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Πολεμικής Αεροπορίας , ο διοικητής της αεροπορικής μάχης της USAF, στρατηγός Hawk Carlisle, ανέφερε πως ο PL-15 είναι η αιτία που το Κογκρέσο πρέπει να χρηματοδοτήσει έναν νέο πύραυλο που θα αντικαταστήσει το αμερικανικό AMRAAM.

Οι λόγοι ανησυχίας του είναι το εύρος του PL-15. Με την ενσωμάτωση ενός κινητήρα ramjet, η εμβέλεια του θα μπορούσε να φτάσει τα 150-200 χιλιόμετρα, καθώς και η τελική ευελιξία του. Αυτό θα ξεπερνούσε τους υφιστάμενους αμερικανικούς πυραύλους αέρος-αέρος, καθιστώντας το PL-15 όχι μόνο απειλή για μαχητικά όπως το F-35, αλλά και για αμερικανικά βομβαρδιστικά και εναέρια δεξαμενόπλοια κρίσιμα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις στον τεράστιο Ειρηνικό. Ο στρατηγός Carlisle αποκάλεσε το "out-sticking" του PL-15 υψηλή προτεραιότητα για το USAF.

Ο PL-15  θα εξοπλίσει κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη stealth, όπως τα J-20 και J-31, καθώς και τα παλαιότερα μαχητικά J-10, J-11, J-15 και J-16 Ε. Αυτή  η συμβατότητα των κινεζικών αεροσκαφών με το PL-15, καθιστά σημαντικό μέρος των αμερικανικών προσπαθειών για την επίτευξη ενός καινοτόμου και βελτιωμένου αντι-κινεζικού στρατιωτικού συστήματος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ