Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αυτά είναι τα όπλα του μέλλοντος-Τα υπέρ και τα κατά των drones και 4 λόγοι που τα καθιστούν απαραίτητα

Μιλώντας σε μια συνέντευξη σε περιοδικό στα τέλη Απριλίου, για το ρόλο που έπαιξαν τα drones και τα περιπλανώμενα πυρομαχικά στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer, παρατήρησε ότι τα drones, είναι πιθανό να παραμείνουν χαρακτηριστικό της ένοπλης σύγκρουσης, δεδομένου ότι είναι συγκριτικά φθηνά και εύκολα στην απόκτηση, αποκαλώντας τα ως ένα από τα «οπλικά συστήματα του μέλλοντος».

Στην πραγματικότητα, η σημασία των οπλισμένων drones στις μέρες μας είναι τέτοια, που σχεδόν όλες οι μεγάλες χώρες αποκτούν όλο και περισσότερα οπλισμένα συστήματα drone. Μια παρενέργεια αυτής της εξάπλωσης, είναι η αύξηση των εξαγωγών τους, γεγονός που αποδείχθηκε οριστικά την περασμένη εβδομάδα με τη δημοσίευση δύο εκθέσεων.

Στις 25 Νοεμβρίου, το  Reportlinker.com ανακοίνωσε την κυκλοφορία της «Αγοράς μόνωσης αεροσκαφών ανά πλατφόρμα, τύπο, υλικό, εφαρμογή και περιοχή – Πρόβλεψη για το 2026». Σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς μόνωσης αεροσκαφών, προβλέπεται να αυξηθεί από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.

Λέει ότι η αγορά καθοδηγείται από διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση της ζήτησης για ελαφρά υλικά, η εισαγωγή προηγμένων ακουστικών και πυρίμαχων υλικών που έχουν ως αποτέλεσμα ασφαλέστερες λειτουργίες αεροσκαφών, μείωση του κόστους σύνθετων υλικών και αύξηση της ζήτησης για στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτού και των drones; 

Λοιπόν, τα drones, όπως και άλλες πλατφόρμες στην αγορά αεροδιαστημικής, χρησιμοποιούν σύνθετα υλικά στην κατασκευή τους. Αυτά περιλαμβάνουν σκυρόδεμα, πολυμερή ενισχυμένα με ίνες, σύνθετα υλικά μετάλλων και κεραμικά σύνθετα υλικά όπως τα σύνθετα υλικά πολυμερούς μήτρας (PMCs), τα σύνθετα κεραμικής μήτρας (CMCs) και τα σύνθετα μήτρας μετάλλων (MMCs). Αυτά τα σύνθετα υλικά έχουν ικανότητα απορρόφησης θερμότητας, μικρότερο βάρος, ικανότητα ακύρωσης θορύβου, απορρόφηση κραδασμών κ.λπ.

Τεράστια ζήτηση για υλικά κατασκευής drones 

Δεδομένου αυτού, εάν η αγορά για αυτά τα υλικά έχει μεγαλώσει, σημαίνει ότι κατασκευάζονται περισσότερες αεροκατασκευές.

Με βάση αυτό, η έκθεση λέει ότι οι πλατφόρμες UAV είναι το ταχύτερο τμήμα της αγοράς μόνωσης αεροσκαφών. Και κύριοι παίκτες αυτής της αγοράς, είναι οι DuPont (ΗΠΑ), Triumph Group, Inc. (ΗΠΑ), Transdigm Group, Inc. (ΗΠΑ), Zotefoams (Ηνωμένο Βασίλειο), BASF SE (Γερμανία), Rogers Corporation (ΗΠΑ), Safran Group ( Γαλλία) και Evonik Industries (Γερμανία).

Η άλλη έκθεση που έρχεται στις 23 Νοεμβρίου, εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά αμυντικών drones θα αποφέρει 16.902,0 εκατομμύρια δολάρια, λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αναμένεται να σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη μέχρι το 2028, αναφέρει η έκθεση, η οποία, παρεμπιπτόντως, εκπονήθηκε από την «Research Dive», μια εταιρεία έρευνας αγοράς με έδρα το Pune της Ινδίας.

Η Αμερική οδηγεί τον αγώνα δρόμου

Η έκθεση Research Drive, έχει προσδιορίσει τα ακόλουθα ως τους 10 πιο σημαντικούς παίκτες στην αγορά των UAV:

  1. General Atomics Aeronautical Systems, Inc.
    2. Northrop Grumman Corporation,
    3. Lockheed Martin Corporation
    4. Elbit Systems Ltd.,
    5. Textron Systems,
    6. AeroVironment, Inc.
    7. Thales Group
    8. Boeing
    9. Ισραηλινές αεροδιαστημικές βιομηχανίες ltd
    10. Όμιλος SAAB.

 

Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι κινεζικά, ιρανικά και τουρκικά drones έχουν βρει τον δρόμο τους στην αγορά. 

Διάδοση Στρατιωτικών Drone  

Συνολικά, εάν τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητα για τις ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν ουσιαστικά τέσσερις λόγοι πίσω από αυτή την τάση.

Πρώτον, είναι λιγότερο δαπανηρές αλλά αρκετά αποτελεσματικές ως πλατφόρμες επιχειρησιακών πληροφοριών, για σωστή ροή δεδομένων και παρέχουν επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο για τον εντοπισμό απειλών βαλλιστικών πυραύλων. 

Δεύτερον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου τα συστήματα επικοινωνίας είναι φτωχά. Είναι έτσι σε θέση, να παρέχουν ζωτικά δεδομένα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία. Ως αποτέλεσμα, το κέντρο ελέγχου του χρήστη είναι σε θέση να σχεδιάζει και να προετοιμάζεται για αβέβαιες επιθέσεις. Έτσι, βοηθούν στη λήψη καλώς ενημερωμένων αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτον, και αυτό είναι απόρροια των παραπάνω, σε ζώνες βαριάς μάχης, τα drones βοηθούν στην παροχή πληροφοριών στο κέντρο διοίκησης για τον καλύτερο εντοπισμό των στόχων, τη βελτίωση της ασφάλειας και την προστασία των υποδομών από κάθε είδους εξωτερικές απειλές ή κινδύνους. Υπό αυτή την έννοια, μειώνουν σημαντικά τη θέση του στρατιωτικού προσωπικού σε κίνδυνο ή σε μάχη. Σώζουν ζωές. 

Τέταρτον, τα drones αποδεικνύονται επίσης θανατηφόρα για τις μάχες του εχθρού ως κανονικά αεροπλάνα. Αυτό σημαίνει, ότι είναι ευκολότερο να εξουδετερωθεί η εχθρική δύναμη χρησιμοποιώντας ένα drone με ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη κριτική κατά των στρατιωτικών drones, είναι ότι συχνά προκαλούν παράπλευρες ζημιές σε ζωές και περιουσίες πολιτών. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν την ικανότητα να κρίνουν εάν θα αναπτυχθούν ή όχι. Δεν είναι περίεργο γιατί τα US MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper, είναι τόσο «βρώμικες» λέξεις στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. 

Στη συνέχεια, όμως, ο σύγχρονος πόλεμος γίνεται όλο και πιο αναίσθητος στις απόψεις των πολιτών. Τα εθνικά συμφέροντα, βαραίνουν τις έννοιες του δικαιώματος και του λάθους κατά τη διεξαγωγή πολέμων, ιδιαίτερα όταν οι εχθροί τυχαίνει να είναι εκείνοι, που σέβονται τον ελάχιστο σεβασμό για αυτές ακριβώς τις έννοιες των δικαιωμάτων και των αδικιών. 

Και αυτό εξηγεί, γιατί η αγορά των οπλισμένων drone αυξάνεται και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ