Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κόλπο γκρόσο στην Μαύρη Θάλασσα με παράκαμψη της Συνθήκης του Μοντρέ;

Σήμερα ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαράδεκτη η υστερία που προκαλούν τα αγγλοσαξονικά και ουκρανικά ΜΜΕ...

«Οι ίδιες οι δηλώσεις ότι η Ρωσία πρόκειται να επιτεθεί σε κάποιον και οι επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας με την έννοια ότι η Ρωσία συμπεριφέρεται κατά κάποιο τρόπο επιθετικά, είναι απολύτως αβάσιμες και λανθασμένες στην ουσία», είπε ο Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, οι κατηγορίες για επιθετικότητα κατά της Ρωσίας μπορεί να είναι μια προσπάθεια απόκρυψης προετοιμασιών για μια στρατιωτική λύση του ζητήματος στο Ντονμπάς. "Φοβόμαστε ότι αυτή η πίεση μπορεί να είναι μια προσπάθεια απόκρυψης των προετοιμασιών της Ουκρανίας για μια στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Ντονμπάς. Θα ήταν απόλυτη τρέλα", είπε ο Πεσκόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι «η Ρωσία δεν έχει προετοιμάσει, δεν προετοιμάζει και δεν θα προετοιμάσει επιθέσεις σε κανέναν». «Η Ρωσία είναι μια απολύτως ειρηνική χώρα που ενδιαφέρεται για καλές σχέσεις με τους γείτονές της», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Την ίδια στιγμή ΗΠΑ συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι «όλες οι επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι, ως απάντηση στην συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά τους με την Ουκρανία. Ανώτατοι αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν με το ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα, για να αποφασίσουν ποια περαιτέρω βήματα θα λάβουν.

«Όπως καταλαβαίνετε, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και υπάρχει μια εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά επιλογών », είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ.

Υπάρχει μια διάχυτη άποψη, ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία μπορεί να λάβει το δικαίωμα να αναπτύξει δεκάδες πολεμικά πλοία και υποβρύχιά της στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας τη Σύμβαση του Μοντρέ. Αυτό κατέστη δυνατό, αφού ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παναγιότοφ, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα στο έδαφος της χώρας, η οποία επιτρέπει στη Συμμαχία να διατηρεί ελεύθερα μεγάλο αριθμό πλοίων στην περιοχή.

Ο επικεφαλής του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας, Γκεόργκι Παναγιότοφ, δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να αναπτύξει ένα περιφερειακό τμήμα της ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφός της. Ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν ήδη εγκρίνει αυτήν την πρόταση, ωστόσο, η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μόνο στο μέλλον.

«Η ανάπτυξη στο έδαφος της Βουλγαρίας της περιφερειακής συνιστώσας της ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ελευθερώνει αυτόματα τα χέρια της Συμμαχίας σε αυτήν την περιοχή», αναφέρει ο Παναγιότοφ. 

Στην πραγματικότητα, αυτό καθιστά δυνατή τη διατήρηση οποιουδήποτε αριθμού πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα ανήκουν. Δεδομένης της τρέχουσας σχέσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η κατάσταση θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητική επίδραση στην ασφάλεια κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αυτή τη στιγμή, η λύση αυτού του ζητήματος εξαρτάται από την Τουρκία, αλλά όπως φαίνεται η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει πρόσθετη ένταση στα σύνορά της.

Οι ευρέως διαδεδομένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης στη Δύση, προειδοποιούσαν για περισσότερο από - την περασμένη εβδομάδα - περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες που  συγκεντρώνονται κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, έτοιμοι για εισβολή , όπως ήταν ο τίτλος  του Bloomberg . Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα, ως παραπληροφόρηση και ως μέρος κατασκευασμένων προσπαθειών για αύξηση της πολιτικής πίεσης κατά της Μόσχας. 

«Τώρα εναπόκειται στη συμμαχία να αποφασίσει ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που θέλει να κάνει το ΝΑΤΟ», είπε η Ντόνφριντ. "Την επόμενη εβδομάδα, θα μιλήσουμε για την εκτίμησή μας για το τι συμβαίνει στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία και θα ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση, για το ποιες είναι οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι και τι είναι αυτό που το ΝΑΤΟ ως συμμαχία θα ήθελε να κάνει μαζί ", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, αναμένεται να βρεθεί στη Λετονία τη Δευτέρα για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ - αυτό μετά από κάποια αιχμηρά λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προειδοποίησε τη Ρωσία την Παρασκευή: «Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βία κατά της Ουκρανίας θα έχει κόστος, θα είχε συνέπειες ».

Ωστόσο, υπήρξε συμφωνία από όλες τις πλευρές, ότι απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση των εντάσεων, αν και η ρητορική της Ουάσιγκτον «όλες οι επιλογές στο τραπέζι» πιθανότατα δεν βοηθάει, δεδομένου ότι η φράση στο παρελθόν είχε βασικά υποδείξει τη  στρατιωτική επιλογή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Blinken είπε τους χειρότερους φόβους τόσο του Κιέβου όσο και της Ουάσιγκτον, εν μέσω της κίνησης των ρωσικών στρατευμάτων και των αναφορών συσσώρευσης: «Η ανησυχία μας είναι, ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει το σοβαρό λάθος να προσπαθήσει να επαναλάβει αυτό που ανέλαβε το 2014 , όταν συγκέντρωσε δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων, πέρασε σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος και το έκανε ισχυριζόμενη —ψευδώς— ότι προκλήθηκε» , είπε προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ, αποκάλυψε ότι 27 Ρώσοι διπλωμάτες πρόκειται να απελαθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, μαζί με τις οικογένειές τους.

Οι απελάσεις σχετίζονται με βίζες που λήγουν. Να υπενθυμίσουμε ότι 24 διπλωμάτες, είχαν απελαθεί για τον ίδιο λόγο τον Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι λένε ότι υπήρξαν εκτεταμένες καθυστερήσεις στην ανανέωση της βίζας.

Ο Αντόνοφ, είπε ότι το βλέπει αυτό ως μια προσπάθεια «συμπίεσης» των Ρώσων εργαζομένων και προειδοποίησε ότι αντιμετωπίζουν «σοβαρή έλλειψη προσωπικού». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε, ότι η κίνηση δεν απευθύνεται στη Ρωσία και δεν είναι «τίποτα καινούργιο».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, 200 Ρώσοι διπλωμάτες εργάζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διατήρηση αυτών των διπλωματών μπορεί να είναι μια πρόκληση με τις καθυστερήσεις έκδοσης βίζας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...