Ένοπλες Συρράξεις

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την Προεδρία της Λιβύης- Ο Χαφτάρ και ο φιλότουρκος Ντμπέιμπε φαβορί για τη νίκη

Συνολικά 98 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απέρριψε τις αιτήσεις 25 υποψηφίων, για λόγους όπως «διπλή υπηκοότητα» και « δικαστική απόφαση».

Η υποψηφιότητα του Στρατάρχη Χάφταρ, ηγέτη των ένοπλων πολιτοφυλακών στα ανατολικά της χώρας, έγινε δεκτή όπως αναμενόταν άλλωστε.

Ο Σεϊφουλισλάμ, γιος του ανατραπέντος ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ήταν μεταξύ των ονομάτων που απέρριψε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης. Ως λόγος απόρριψης, ο Σεϊφουλισλάμ Καντάφι αναφέρθηκε ότι «έχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση και δεν μπορεί να προσκομίσει έγγραφο που να αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση αίρεται».

Ένα άλλο σημαντικό όνομα του οποίου η υποψηφιότητα απορρίφθηκε είναι ο Αλί Ζεϊντάν. Ο Ζεϊντάν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 2012-2014 μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Καντάφι, εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του Κόμματος Nida al-Kardabiye.

Ο Ζεϊντάν, πτυχιούχος  στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις, ήταν στις τάξεις του «Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Λιβύης», το οποίο σχηματίστηκε στο εξωτερικό ενάντια στο καθεστώς Καντάφι το 1980.

Ο Ζεϊντάν είναι γνωστός ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες που εκπροσωπούν τη 17η Φεβρουαρίου 2011 Επανάσταση στη Λιβύη.

Απορρίπτοντας την υποψηφιότητα Καντάφι και Ζεϊντάν, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έθεσε εκτός ένα σημαντικό όνομα και από τις δύο πλευρές εκτός κούρσας.

Στις προεδρικές εκλογές, που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, στη Λιβύη, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Οι επιφανείς υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές είναι οι εξής:

 Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπε

Ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (UBH), Abdulhamid Dibeybe, είναι μεταξύ των ονομάτων των οποίων η υποψηφιότητα έγινε δεκτή στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ντιμπέιμπε γεννήθηκε το 1959 στη Μισράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου ζουν και Λίβυοι τουρκικής καταγωγής.

Ο Dibeybe, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει 6 παιδιά, ήταν ο πρόεδρος της Libya Investment and Development Holding (LIDCO), γνωστή ως η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Λιβύης, από το 2006 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Ντιμπέιμπε προήδρευε επίσης του Ιτιχάντ, ενός από τους δύο σημαντικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας. Ο Ντιμπέιμπε, ο οποίος έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά, είχε επίσης στενές σχέσεις με τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ντιμπέιμπε, ο οποίος υπηρετεί ως Πρωθυπουργός στη Λιβύη από τον Φεβρουάριο, κατεδάφισε τα ερειπωμένα και κατεστραμένα  κτίρια που προέκυψαν μετά το 2011, ειδικά στην Τρίπολη, και στη θέση τους έχτισε παιδικές χαρές και πάρκα για τα παιδιά. Ο Dibebebe παρείχε επίσης δωρεάν βοήθεια γάμου σε νιόπαντρα ζευγάρια με 20 χιλιάδες δηνάρια (περίπου 4 χιλιάδες δολάρια) ανά άτομο.

Αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης στην πόλη Tobruk, με επικεφαλής τον Akile Salih, ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι απέσυρε την ψήφο εμπιστοσύνης από το UBH, οι Λίβυοι στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης και η δημόσια υποστήριξη για το Dibeyba αυξήθηκε. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Χαλίφα Χάφταρ

Ο ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, Χαλίφα Χάφταρ γεννήθηκε το 1943 στην πόλη Ecdebiye, νότια της Βεγγάζης. Έλαβε εξειδικευμένη εκπαίδευση στο πυροβολικό στη Σοβιετική Ένωση.

Ο Χάφταρ υποστήριξε το πραξικόπημα του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 1969 για την ανατροπή της κυβέρνησης του βασιλιά Ίντρις.

Όταν το πραξικόπημα ήταν επιτυχές, ανήλθε γρήγορα στον στρατό υπό τον Καντάφι και έγινε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Συνελήφθη αιχμάλωτος από τον στρατό του Τσαντ το 1987 με περίπου 700 στρατιώτες.

Ο Χάφταρ κατέφυγε στις ΗΠΑ το 1990, επιχείρησε πραξικόπημα κατά του Καντάφι το 1999. Αφού απέτυχε, επέστρεψε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χάφταρ ήρθε στη Βεγγάζη για να εισέλθει στην προσωρινή διοίκηση στη Λιβύη αμέσως μετά τον θάνατο του Καντάφι το 2011. Έφυγε από τη χώρα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της κυβέρνησης, Αμπντουλφετάχ Γιουνούς. Ο Χάφταρ εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή το 2014 και για άλλη μια φορά επιχείρησε πραξικόπημα.

Χωρίς επιτυχία, ίδρυσε τη λεγόμενη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του στο Τομπρούκ και άρχισε να πολεμά ενάντια στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη.

Κατέλαβε την περιοχή Φεζάν με 60 χιλιάδες στρατιώτες που συγκέντρωσε από τις φυλές γύρω του. Διέταξε την πολιτοφυλακή του να επιτεθεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη στις 4 Απριλίου 2019. Οι πολιτοφυλακές του Χάφταρ εξαπέλυσαν επιθέσεις με ρουκέτες στις νότιες περιοχές της Τρίπολης για μήνες.

Ο Χαλίφα Χάφταρ εξακολουθεί να ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 κατατέθηκε μήνυση κατά του Χάφταρ στην επαρχία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ για «εγκλήματα πολέμου όπως βασανιστήρια, απαγωγές και αυθαίρετες εκτελέσεις». Επιπλέον, η στρατιωτική εισαγγελία της Λιβύης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Χάφταρ. Προβλέπεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τον άλλο υποψήφιο Ακιλέ Σαλίχ στις περιοχές που ελέγχει.

Fethi Basaga

Ο Fethi Başağa γεννήθηκε το 1962 στη Misrata. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας Misrata το 1984. Πέρασε δέκα χρόνια ως εκπαιδευτής πιλότος με ειδίκευση στα μαχητικά αεροσκάφη. Άφησε τη Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία το 1993 και μπήκε στην πολιτική.

Ο Μπάσαγα εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Μισράτα το 2014. Το 2018-2021 υπηρέτησε ως Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (UMH) υπό τον Πρωθυπουργό του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ.

Ο Başağa, η οποία είναι τουρκικής καταγωγής, ήταν γνωστή ως το πιο ισχυρό όνομα στο GNA μετά το Serrac.

Ακίλε Σαλάχ

Γεννημένος το 1944 στον οικισμό Kubbe στην ανατολική Λιβύη, ο Akile Salih αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βεγγάζης το 1970. Κατά την περίοδο του Καντάφι, ήταν επικεφαλής της Διοίκησης Νομικής Επιθεώρησης στο Γραφείο του Εισαγγελέα και στο Εφετείο.

Ο Σάλεχ, ο οποίος εισήλθε στην ενεργό πολιτική μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011, εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2014 στη Λιβύη.

Στη διαδικασία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Χάφταρ, πήγε στο Τομπρούκ και άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση της Βουλής των Αντιπροσώπων εκεί. Ο Σάλεχ, ο οποίος είναι επί του παρόντος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιγράφεται από τα κόμματα στη δυτική Λιβύη ως «ς παράγοντας που διαπραγματεύεται».

Ibrahim ed-Debbasi

Ο Ibrahim ed-Debbashi γεννήθηκε το 1950 στην πόλη Sabrata στη δυτική Λιβύη. Ο Ντεμπάσι, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ κατά την εποχή του Καντάφι, προήδρευσε του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2009.

Ο Ντεμπάσι ήταν ένας από τους υποστηρικτές της Επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου, η οποία τερμάτισε το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη. Κατά τα γεγονότα του 2011 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προστασία των αμάχων και στην παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Μπασίρ Σάλεχ

Ο Μπεσίρ Σαλέχ, ο οποίος ήταν διευθυντής γραφείου του Μουαμάρ Καντάφι, υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Αλγερία και την Τανζανία. Σύμφωνα με τη δική του δήλωση, άφησε τη θέση της πρεσβείας του και επέστρεψε στη Λιβύη το 1998 για να συνεργαστεί με τον Καντάφι στο έργο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής.

Ο Σάλεχ, που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «δεξί χέρι του Καντάφι», διετέλεσε επίσης επικεφαλής του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Λιβύης στην Αφρική.

Osman Abdulcelil

Ο Osman Abdulcelil γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Zintan στην περιοχή που ονομάζεται West Mountains. Υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπό τον Πρωθυπουργό του Fayez al-Sarraj.

Ο Abdulcelil, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη γενετική και τη γενετική μηχανική, διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια στη Λιβύη.

Μετά τη λήξη της περιόδου ένστασης, η λίστα θα οριστικοποιηθεί.Εντός 48 ωρών θα εξεταστούν πιθανές ενστάσεις για 73 άτομα των οποίων η υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη έγινε καταρχήν αποδεκτή.

Εάν δεν υπάρχει κώλυμα στην υποψηφιότητα, η λίστα θα οριστικοποιηθεί.

Εκτίμηση είναι εφόσον δεν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές η Προεδρία να διεκδικηθεί τελικά στον δεύτερο γύρο από τον Χαφτάρ και τον  φιλότουρκο Ντιμπέιμπε

Τέλος την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), Γιαν Κούμπις δήλωσε ότι η Λιβύη παραμένει σε μια λεπτή και εύθραυστη ισσοροπία στην πορεία της προς την ενότητα και τη σταθερότητα.

«Ενώ οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση γύρω από τις εκλογές είναι προφανείς και παρόντες, η μη διεξαγωγή των εκλογών θα μπορούσε να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στη χώρα και να οδηγήσει σε περαιτέρω διχασμό και σύγκρουση», είπε ο Κούμπις σε ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόνισε επίσης τη σημασία της διατήρησης ενωμένης της διεθνούς κοινότητας στην υποστήριξή της στις εκλογές, όπως καταδείχθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι απαιτείται ρεαλιστική δέσμευση για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της εκλογικής διαδικασίας και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων πόλωσης και αντιπαράθεσης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές