Ένοπλες Συρράξεις

Στρογγυλοκάθισε! Πάει...ταμείο στη Συρία η Τουρκία ελέγχοντας σημαντικά την οικονομία της Δαμασκού

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ιρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Mohammad Amirzadeh, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία ελέγχει το 30% της συριακής οικονομίας, η χώρα του αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του εμπορίου, σύμφωνα με το Baladi News.

Η Τουρκία ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό την οικονομία της Συρίας σήμερα

«Οι αδυναμίες στην οικονομική διπλωματία μας έχουν καταστήσει αδύνατο να παίξουμε όπως πρέπει, ακόμη και σε περιοχές όπου έχουμε ισχυρή παρουσία», είπε ο Μοχάμαντ Αμιρζαντέχ, σε μια συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ιράν.

Το Ιράν αντιπροσωπεύει μόνο το 3% της συριακής οικονομίας, αλλά η Τουρκία αντιπροσωπεύει το 30%  του εμπορίου της χώρας, γεγονός που δείχνει την αδυναμία μας στην οικονομική διπλωματία, τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους τομείς. Αν θέλουμε να αλλάξει αυτό, πρέπει να κάνουμε τα πρώτα βήματα σε αυτόν τον τομέα».

«Όταν μιλάμε για οικονομική διπλωματία, σημαίνει ότι πρέπει να παρέχουμε μια πλατφόρμα στους Ιρανούς επενδυτές και επιχειρηματίες στη διεθνή σκηνή για να αντέξουν τη λιγότερη ζημιά και  να έχουν ένα όπλο στις διαπραγματεύσεις, έτσι θα προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο και θα δώσουμε ευκαιρίες εργασίας στην διάφορους τομείς».

Η μείωση των εντάσεων με τον κόσμο και η προσπάθεια εποικοδομητικής δέσμευσης σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σημαντική προτεραιότητα για το Ιράν, είπε ο Amirzadeh, προσθέτοντας:

«Δυστυχώς, σε πολλές ιστορικές στιγμές, αντί να επιλέξουμε να συμμετάσχουμε, επιλέξαμε την πρόκληση και την ένταση. Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών αντικατοπτρίζονται επανειλημμένα σε διαφορετικούς δείκτες. Γιατί ο πληθωρισμός στο Ιράκ είναι το 1/6 και στο Πακιστάν το 1/5 εκείνου του Ιράν; ".

Η Τουρκία υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση και αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Idlib και ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας υπό τον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης. Οι περιοχές αυτές είναι γεμάτες εκτοπισμένους από το καθεστώς και φτωχές σε φυσικούς πόρους και υπόγειο πλούτο.

Με τη σειρά του, το Ιράν υποστηρίζει το καθεστώς, όπου οι δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές του έχουν αναπτυχθεί σε περισσότερο από το ήμισυ της επικράτειας της Συρίας, σε εδάφη  μερικά από τα οποία είναι πλούσια σε  ορυκτά όπως φωσφορικά άλατα, ενώ  ελέγχει επίσης επενδύσεις σε διαφορετικούς τομείς.

Η Ρωσία είναι η  χώρα που  με μεγάλη διαφορά έναντι Τουρκίας και Ιράν ελέγχει την Συριακή οικονομία

Το Ιράν έχασε στον οικονομικό ανταγωνισμό από τη Ρωσία και άλλες χώρες στη Συρία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Συρίας-Ιράν, αναφέρει το Asharq al-Awsat.

Το Ιράν έχασε στον οικονομικό ανταγωνισμό  όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τη Ρωσία στη Συρία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Συρίας-Ιράν.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ILNA, ο Ali Asghar Zebardast παραδέχτηκε ότι «το ίδιο πράγμα που συνέβη στο Ιράκ θα συμβεί και στη Συρία. Η Ρωσία θα κερδίσει ακόμη  περισσότερα   οικονομικά οφέλη στη Συρία», ενώ επισήμανε ότι η Τουρκία έχει το πάνω χέρι στο εμπόριο, εκτός από τη Συρία και στο Ιράκ, σε σχέση με το Ιράν. 

Εξήγησε ότι στους Σύριους επιχειρηματίες περιλαμβάνονται εκείνοι που δεν υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ και συναλλάσσονται κυρίως με την Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες, και εκείνους που υποστηρίζουν την κυβέρνησή του και είναι πιο πιθανό να συναλλάσσονται με το Ιράν.

Αλλά η Ρωσία παίρνει τη μερίδα του λέοντος στα έργα ανοικοδόμησης.

Οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου αποκάλυψαν έμμεσα ότι η συριακή κοινωνία απορρίπτει την ιρανική παρουσία, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που είναι πιο πιστές στο καθεστώς, καθώς προτιμούν τη ρωσική παρουσία.

Οι περισσότεροι Σύριοι τείνουν να κατευθύνονται προς το αραβικό περιβάλλον, ανέφεραν ανεπίσημες οικονομικές πηγές στη Δαμασκό στο Asharq al-Awsat, σημειώνοντας ότι οι Σύριοι γενικά δεν δέχονται ιρανικά προϊόντα σε ορισμένες συριακές αγορές.

Τα ιρανικά προϊόντα είναι δημοφιλή στις σιιτικές κατοικημένες περιοχές και είναι σπάνια στις αγορές στην κεντρική Δαμασκό.

Οι πηγές τόνισαν ότι ορισμένοι έμποροι καταφεύγουν στην απόκρυψη της χώρας προέλευσης του προϊόντος και της περσικής επιγραφής για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Ο Zebardast ανέφερε επίσης ότι το εμπόριο με τη Συρία ήταν θλιβερό και για να ενισχύσει την εικόνα του Ιράν ως εμπορικού εταίρου.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τις οικονομικές σχέσεις με τη Συρία ως «αργές», κατηγορώντας τη συριακή πλευρά για αυτό, λέγοντας ότι «τα οικονομικά οφέλη της Συρίας πηγαίνουν στη Ρωσία, στην Τουρκία καθώς και σε άλλες χώρες».

Οι οικονομικοί στόχοι του Ιράν και οι δυσκολίες λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ

Ο ετήσιος όγκος εμπορίου μεταξύ του Ιράν και της Συρίας εκτιμάται μεταξύ 170 και 180 εκατομμυρίων δολαρίων και η Τεχεράνη φιλοδοξεί να διπλασιάσει αυτόν τα επόμενα χρόνια.

Ο Οργανισμός Προώθησης Εμπορίου του Ιράν έχει καταστρώσει σχέδιο εξαγωγής αγαθών 400 εκατομμυρίων δολαρίων στη Συρία, σε αντάλλαγμα για εισαγωγές 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο του όγκου-στόχου περιλαμβάνει την επέκταση των εξαγωγών τεχνικών και μηχανικών υπηρεσιών στη Συρία .

Η ποσότητα των λαθραίων εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Συρία από την Τουρκία είναι πολύ υψηλή, δεδομένου ότι η απουσία χερσαίων συνόρων μεταξύ Συρίας και Ιράν επηρεάζει αρνητικά τις εμπορικές συναλλαγές και τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων.

Ο Ζεμπαρντάστ συζήτησε επίσης τις δυσκολίες μεταφοράς μεταξύ Συρίας και Ιράν και πρόσθεσε ότι η συντομότερη απευθείας διαδρομή είναι μέσω του Ιράκ. Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση «δεν έχει ακόμη προετοιμάσει τη χερσαία οδό προς τη Συρία», είπε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για μεταφορά στη Συρία, είτε μέσω Τουρκίας, που έκλεισε τα σύνορα λόγω του πολέμου είτε μέσω του Κόλπου, που βρίσκεται όμως σε μεγάλη απόσταση.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ  εμποδίζουν επίσης το εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της Συρίας, επειδή οι εταιρείες δεν μπορούν εύκολα να μεταφέρουν χρήματα στο Ιράν.

Το 2019, το Ιράν υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με τη Συρία, η οποία περιελάμβανε τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, την κατασκευή και την ανοικοδόμηση της χώρας  και ένα μνημόνιο κατανόησης που περιλάμβανε την κατασκευή 30.000 κατοικιών στις περισσότερες πόλεις της Συρίας.

Οι δύο πλευρές ίδρυσαν επίσης τη Μικτή Επιτροπή Συρίας-Ιράν και τη Μικτή Τράπεζα Συρίας-Ιράν. Ωστόσο, η εμφάνιση του κορωνοϊού σταμάτησε τις συμφωνίες και η εμπορική δραστηριότητα διαταράχθηκε σοβαρά.

Οι ιρανικές εξαγωγές στη Συρία μειώθηκαν κατά 43%  μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021.

Συμπεράσματα-Διαπιστώσεις

Κατά σειρά  ελέγχου της οικονομίας της Συρίας μεταξύ των τριών Συμμάχων της Άγκυρας, η σειρά  είναι Ρωσία, Τουρκία και τέλος το Ιράν.

Η σειρά αυτή δεν αντανακλά στις προσπάθειες και την στρατιωτική παρουσία και βοήθεια του Ιράν προς το Συριακό καθεστώς που προσφέρθηκε και προσφέρεται αφειδώς , είτε άμεσα  απευθείας στο στρατό του Άσαντ μέσω των Φρουρών της Επανάστασης IRGC, είτε εμμέσως μέσω της Σιιτικής Οργάνωσης του νοτίου Λιβάνου της Χεζμπολάχ.

Η Τουρκία κάνει εκτενές λαθρεμπόριο στη Συρία, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έχει υποσκελίσει το Ιράν ακόμη και στο Ιράκ

Τελικά η Τουρκία μπορεί να μην επιτεθεί κατά των δυνάμεων του Άσαντ και των Κούρδων στη Συρία, αφού δεν παίρνει το πράσινο φως προς τούτο από ΗΠΑ και Ρωσία, όμως δεν πρόκειται να αποχωρήσει ούτε από το Ιντλίμπ, ούτε φυσικά και από την επαρχία Αφρίν.Και τα δύο είναι Συριακά εδάφη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ