Ένοπλες Συρράξεις

Όλα έτοιμα για το «τελικό χτύπημα»: Το Ισραήλ εγκρίνει προϋπολογισμό "μαμούθ" για αμυντικές δαπάνες

Πληθαίνουν τα σενάρια για επικείμενη σύρραξη ανάμεσα στις δύο ισχυρές δυνάμεις της περιοχής, που θα οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και νέο τοπίο, προτού εκδηλωθεί η νέα πολιτική των ΗΠΑ του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή.

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη, ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν δεν είναι καινούριος. Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι χωρίς να ξεκαθαρίσει το τοπίο ανάμεσα στους δύο ισχυρούς «παίκτες», αλλά και τη Σαουδική Αραβία, δεν υπάρχει περίπτωση να επέλθει… τάξη στη Μέση Ανατολή.

«Η σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν θα είναι φέτος το βασικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή», προέβλεπε για του λόγου το αληθές, στις 2 Ιανουαρίου 2020, ανάλυση της Deutsche Welle. Επειδή, όμως, το 2020 τελείωσε χωρίς ο πολυσυζητημένος πόλεμος να ξεσπάσει, θα μπορούσε άραγε κανείς να ισχυριστεί πως δεν θα συμβεί κάτι που να μας κάνει να πιστεύουμε, ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αυτό να συμβεί φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, επανεξετάζει τα στρατιωτικά της σχέδια που αφορούν μια ενδεχόμενη σύρραξη με το Ιράν. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, επεξεργάζεται τρεις επιλογές για «να υπονομεύσει» τις πυρηνικές προσπάθειες του Ιράν ή, εάν απαιτηθεί, να αντιμετωπίσει την ιρανική επιθετικότητα.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια περί επικείμενου χτυπήματος - απροειδοποίητου, αστραπιαίου και καταστροφικού - του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης. 

H ισραηλινή κυβέρνηση, ενέκρινε έναν προϋπολογισμό ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση του στρατού ενάντια στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ιράν και οι φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και ένοπλες ομάδες.

Που «στοχεύουν» οι αμυντικές δαπάνες ;

Ειδικότερα, το συνολικό αυτό ποσό προκύπτει από τα 900 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονται από τον φετινό προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες, σε συνδυασμό με 600 εκατομμύρια δολάρια βάσει του δημοσιονομικού έτους 2022, που θα χρησιμοποιηθούν για προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, οπλικών συστημάτων αλλά και για τη συλλογή πληροφοριών, με «στόχο» το Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με τις δηλώσεις του Αρχηγού του ισραηλινού Στρατού τον περασμένο μήνα, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες και τις προσπάθειές τους, ώστε να είναι ικανές για μια πιθανή επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να ληφθούν υπόψη και οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναφορικά με το πρόγραμμα πυρηνικών της Τεχεράνης, πως: «Φτάνουμε σε ένα σημείο, στο οποίο η επιστροφή στην τήρηση της (σ.σ. πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν) JCPOA δεν θα ανακτήσει από μόνη της τα οφέλη της JCPOA, και αυτό, γιατί το Ιράν χρησιμοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα για να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με διάφορους τρόπους».

Τα επιπλέον κεφάλαια, θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά πρόσθετων αεροσκαφών, drones επιτήρησης και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να πλήξουν τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η έκθεση ανέφερε, ότι περίπου 620 εκατομμύρια δολάρια θα προέρχονταν από τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του 2022 και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέρχονταν από τον φετινό προϋπολογισμό.

Για χρόνια, το Ισραήλ αναζητούσε βόμβες που θα μπορούσαν να διεισδύσουν στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Ιράν. Εάν αποκτήσουν όπλα, το Ισραήλ θα χρειαζόταν επίσης βομβαρδιστικά ικανά να τα μεταφέρουν, κάτι που δεν έχει προς το παρόν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν μία  νέα βόμβα  5000 λιβρών νωρίτερα αυτό το μήνα, το οποίο ισραηλινά ΜΜΕ ερμήνευσαν ως πιθανό μήνυμα προς το Ιράν.

Τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ζήτησαν επιπλέον κεφάλαια, για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν. Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Aviv Kohavi, επανειλημμένα είπε ότι οι IDF "επιταχύνουν" τα σχέδια για να πλήξουν το Ιράν και οι Ισραηλινοί πολιτικοί απειλούν συνεχώς την Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί συχνά κρυφές επιθέσεις εναντίον του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά ο σχεδιασμός των IDF, υποδηλώνει ότι μια απροκάλυπτη επιχείρηση θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Οι ΗΠΑ προσχώρησαν στο Ισραήλ για να εκδώσουν απειλές κατά του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, άφησε να εννοηθεί για στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid . 

Ο Μπλίνκεν είπε, ότι εάν η διπλωματία με το Ιράν αποτύχει, οι ΗΠΑ θα στραφούν σε «άλλες επιλογές».

Ο Lapid κατέστησε σαφές ότι μία από τις "επιλογές" του Blinken, ήταν η στρατιωτική δράση. «Θα ήθελα να ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Ναι, άλλες επιλογές θα είναι στο τραπέζι εάν η διπλωματία αποτύχει. Και λέγοντας άλλες επιλογές, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν εδώ ... τι εννοούμε », είπε ο Lapid.

Οι κινήσεις της Τεχεράνης

Πρόκειται για ανησυχία η οποία εντείνεται από δύο ακόμη διαπιστώσεις: Αφενός, ότι η Τεχεράνη ενισχύει και εκσυγχρονίζει συστηματικά τις ένοπλες δυνάμεις της, όπως φαίνεται και στις ασκήσεις που πραγματοποιεί ολοένα πιο συχνά. Και αφετέρου, ότι επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα, έστω  και  αν εξακολουθεί να απέχει πολλά χρόνια από την απόκτηση ατομικής βόμβας, όπως διαβεβαιώνει η ΙΑΕΑ.

Μπορούν όλα αυτά να φέρουν πιο κοντά τη στρατιωτική σύρραξη; Ή έχουν στόχο να ενισχύσουν τις διαπραγματευτικές θέσεις και τις συμμαχίες κάθε πλευράς, ενόψει της αναμενόμενης παρέμβασης των ΗΠΑ του Μπάιντεν;

Υπενθυμίζεται πως η Τεχεράνη, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, κατηγόρησε στις 3 Ιανουαρίου τους Ισραηλινούς ότι σχεδιάζουν μια προβοκάτσια σε βάρος των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, για να «σύρουν» σε πόλεμο τον Τραμπ πριν από τη λήξη της θητείας του. Πέρα από την απάντηση που έδωσε τότε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουσούφ Στάινιτζ - «πρόκειται απολύτως για ανοησίες» - το σενάριο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Στο θέμα αυτό, ωστόσο, ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί αφού πέσει η νύχτα…

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ