Ένοπλες Συρράξεις

Τον άφησαν στην απ' έξω! Συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ χωρίς τον Ερντογάν για Συρία και Κούρδους

Την περασμένη Τετάρτη, το Reuters ανέφερε ότι εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι δεν σχεδιάζει να «εξομαλύνει ή να αναβαθμίσει» τις διπλωματικές σχέσεις με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να ενθαρρύνει άλλους να το κάνουν.

Αυτό ήταν, είπε ο εκπρόσωπος, εξαιτίας των "θηριωδιών που προκλήθηκαν από το καθεστώς Άσαντ στον συριακό λαό ... Ο Άσαντ δεν απέκτησε καμία νομιμότητα στα μάτια μας και δεν τίθεται θέμα ομαλοποίησης των σχέσεων των ΗΠΑ με την κυβέρνησή του αυτή τη στιγμή".

Μπορούμε να υποθέσουμε από αυτό ότι εάν τελειώσουν τέτοιες θηριωδίες, θα μπορούσε να γίνει και η 'αποκατάσταση'' του Άσαντ από την Αμερική. Άλλες χώρες δεν είναι τόσο αδρανείς, όμως. Ορισμένοι έχουν ήδη αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό, όπως το Σουδάν, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Ουγγαρία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αυστρία.

Όλοι τους είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και είναι σίγουρα αδιανόητο ότι θα είχαν κάνει μια τέτοια κίνηση χωρίς πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζέιμς Τζέφρι, ο Αμερικανός ειδικός εκπρόσωπος για τη Συρία επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πριν από δύο μήνες ότι οι ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν σιωπούν σχετικά με τις τρέχουσες κινήσεις για την ενσωμάτωση του καθεστώτος Άσαντ στο διεθνές σύστημα. "Αυτό που δεν κάνουμε τώρα είναι να αποθαρρύνουμε όσους κάνουν ανοίγματα στον Άσαντ".

Επιπλέον, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Λιβάνου συναντήθηκαν πρόσφατα με τους Σύριους ομολόγους τους στη Δαμασκό και συζήτησαν για την αναβίωση του έργου του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου. Προφανώς δεν φοβούνται τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβάλλονται  σε οποιαδήποτε χώρα εμπλέκεται σε ουσιαστικές συναλλαγές με τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι, ο οποίος είναι αξιωματούχος των ΗΠΑ, οι Άραβες διαβεβαιώθηκαν ότι οι ΗΠΑ δεν θα τους επιβάλλουν κυρώσεις εάν ασχοληθούν με τη Συρία ή εργαστούν για να την επαναφέρουν στον Αραβικό Σύνδεσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η διαβεβαίωση ήταν περισσότερο σαφής από τη σιωπή της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Σε κάποιο βαθμό, τα παράτησαν επειδή κανείς στην Ουάσινγκτον δεν τους πιέζει να κρατήσουν τον Άσαντ εκτός του Αραβικού Συνδέσμου, να διατηρήσουν τη διπλωματική και οικονομική πίεση πάνω του», εξήγησε.

Ταυτόχρονα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βηρυτό, Ντόροθι Ση, δήλωσε στο Al-Arabiya πριν από έξι εβδομάδες ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την Αίγυπτο και την Ιορδανία για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στον Λίβανο. Υπήρξε επίσης αναφορά στον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα ωφελήσει τη Συρία.

Η Shea είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, καθώς και την Παγκόσμια Τράπεζα, για να λύσουν αυτό το δύσκολο θέμα.

"Υπάρχει βούληση να συμβεί αυτό. Θα υπάρξουν και κάποια υλικοτεχνικά πράγματα που πρέπει να συμβούν επίσης", πρόσθεσε.

Είναι γεγονός ότι ορισμένες χώρες της περιοχής και πιο μακρινές ακόμη δεν έχουν διακόψει ποτέ τους δεσμούς τους με το καθεστώς Άσαντ, παρά τις θηριωδίες του. Οι χώρες του Μαγκρέμπ, το Ιράκ και το Ομάν δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από τη Συρία, στην οποία επετράπη επίσης να απευθυνθεί στον κόσμο μέσω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου οι αξιωματούχοι της συναντούν τους ομολόγους τους από όλο τον κόσμο.

Ο Μαχέρ Σαραφιντίν,  Σύριος δημοσιογράφος που ζει στην εξορία, δήλωσε στο Al Jazeera την Τρίτη ότι το πράσινο φώς για την επανένταξη της Συρίας στην αραβική και τη διεθνή κοινότητα δόθηκε από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας από το Ντιτρόιτ, σημείωσε, για παράδειγμα, ότι οι Άραβες που διατήρησαν ή αποκατέστησαν τους δεσμούς τους με το συριακό καθεστώς είναι όλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

«Η επιφυλακτική πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο συριακό καθεστώς, ακόμη και όταν το τελευταίο χρησιμοποίησε χημικά όπλα, έπεισε τον αραβικό κόσμο ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία επιθυμία να ανατρέψουν τον Άσαντ παρά την αρχική του κινητοποίηση εναντίον του», δήλωσε ο καθηγητής Σπουδών Μέσης Ανατολής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Παρίσι.

Ο Ziyad Majid, δήλωσε τα παραπάνω στο Al Jazeera Center for Studies στη Ντόχα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις ανέχονται τη διάσωση του καθεστώτος από τη Ρωσία μέσω της διαδικασίας της Αστάνα. «Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επανέναρξη της επαφής με τη Δαμασκό από ορισμένα αραβικά κράτη, με την ώθηση του Κρεμλίνου».

ΗΠΑ-Τουρκία

Η σχέση της Αμερικής με την Τουρκία παρέχει ένα άλλο παράδειγμα ανοχής από πλευράς ΗΠΑ ενός ηγέτη, όπως ο Ερντογάν, που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ χρειάζονται την Τουρκία λόγω των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων της. 

Ο Μπάιντεν έστειλε μια επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με την οποία την ειδοποίησε για την πρόθεσή του να παρατείνει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη Συρία.

Μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

«Η κατάσταση μέσα και σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την νίκη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή του ISIS, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και περαιτέρω απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπάιντεν σε επιστολή προς τον Πελόσι.

"Ως εκ τούτου, αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Συρία έχει καταστραφεί από μια δεκαετία πολέμου μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν ως αντιπολίτευση στον πολύχρονο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Άσαντ προχώρησε σε μια βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και προχώρησε στη χρήση χημικών όπλων εναντίον συρίων πολιτών.

Η Ρωσία, το Ιράν και οι ''πληρεξούσιοι'' του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, παρενέβησαν για να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία εξαπέλυσε πολλαπλές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Οι Κούρδοι, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ήττα του ISIS και άλλων ριζοσπαστικών ομάδων. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για τον οπλισμό τρομοκρατικών ομάδων για να αντεπιτεθεί ενάντια στο κουρδικό YPG, το οποίο θεωρεί θυγατρική του PKK.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεννόηση ΗΠΑ-Ρωσίας

Εκείνο το οποίο θα φαίνεται  από τις εξελίξεις είναι ότι ΗΠΑ-Ρωσία έχουν συνεννοηθεί για την Συρία εν αγνοία του Ερντογάν, όπως είχαμε αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας 

Αυτό το λέμε γιατί ο Άσσαντ, με τις ευλογίες Πούτιν κάλεσε πρόσφατα την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Συρία. Για τους Κούρδους, τους προστατευόμενους των ΗΠΑ δεν έχει γίνει η παραμικρή μνεία, γεγονός που παραπέμπει σε συμφωνία  ΗΠΑ-Ρωσίας, για τη δημιουργία Ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία που να περιλαμβάνει ένα κουρδικό ημιαυτόνομο κρατίδιο στα πρότυπα του κουρδικού μορφώματος του Βορείου Ιράκ.

Με αυτή τη λύση ικανοποιούνται, τόσο η Ρωσία που θέλει να τελειώσει ο κοστοβόρος για αυτήν πόλεμος στη Συρία προκειμένου να ξεκινήσει η εν λόγω χώρα να ανοικοδομείται, όσο και τις ΗΠΑ οι οποίες θα δημιουργήσουν το κουρδικό μόρφωμα που τόσο επιθυμούν, προκειμένου να έχουν αξιόπιστους συμμάχους στην περιοχή.

Στο παραπάνω κατατείνει το γεγονός της σιωπηρής αποδοχής  του Άσαντ από τις  ΗΠΑ με την μη επιβολή κυρώσεων κατά κρατών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, καθώς και στην εμμονή πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης των Κούρδων του YPG της Συρίας από την Ουάσιγκτον, η οποία κατακεραυνώνει τον Ερντογάν ότι με τις επιθέσεις του κατά των Κούρδων υπονομεύει την εκστρατεία για την νίκη του Ισλαμικού Κράτους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται