Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το ΝΑΤΟ ''κοντράρει'' την Ρωσία: Προετοιμάζεται για την άσκηση Rapid Trident στην Ουκρανία

Συνεχίζεται η ένταση και το ψυχροπολεμικό κλίμα, με αφορμή τη ρωσο-ουκρανική κρίση, την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν σταματά  με συνεχής ανακοινώσεις, να προειδοποιεί Ουκρανία και  ΝΑΤΟ να μην συνεχίζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορά της.

Το τελευταίο στάδιο της άσκησης Rapid Trident 21, θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου και θα προετοιμάσει το προσωπικό από συμμαχικά και φιλικά κράτη για αντιμετώπιση κρίσεων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της αμερικανικής διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής.

Σε αυτήν την φάση της άσκησης, 6.000 στρατιώτες από 12 χώρες και 300 Αμερικανοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν  στην ετήσια πολυεθνική άσκηση στην Ουκρανία , από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Πρέπει να αναφερθεί ότι η περσινή άσκηση περιελάμβανε μόνο 4.100 προσωπικό.

Στρατιώτες από την Ομάδα Μάχης της 81ης Εθνικής Φρουράς της Εθνικής Φρουράς της Ουάσινγκτον, έχουν αναπτυχθεί για την υποστήριξη της Κοινής Πολυεθνικής Ομάδας Εκπαίδευσης-Ουκρανίας από τον Απρίλιο. Άλλοι 150 εκπρόσωποι του Στρατού  θα συμμετάσχουν ως ενεργοποιητές αποστολής.

Η άσκηση είναι η τελική φάση μιας μεγαλύτερης ετήσιας εκπαίδευσης, η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη προετοιμασία των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, για αμυντικές προκλήσεις σε πραγματικό πόλεμο.

Η άσκηση είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον στρατό. Έρχεται  σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά τη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν στις 31 Αυγούστου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Άντριι Ταράν.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο του Ντόνμπας και την προσάρτηση της Κριμαίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής  τους, ο Όστιν και ο Ταράν, υπέγραψαν το Στρατηγικό Αμυντικό Πλαίσιο ΗΠΑ-Ουκρανίας.

Το πλαίσιο καθορίζει διμερείς αμυντικούς στόχους και προτεραιότητες, που καθορίζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα διαρκέσει έως το 2026.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του πλαισίου περιλαμβάνουν, τη βοήθεια των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των ρωσικών δραστηριοτήτων, «συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού προγράμματος κατάρτισης και άσκησης», αναφέρεται σε ένα έγγραφο εκκίνησης.

Ο κατάλογος των στόχων αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατηγικής και της μεταρρύθμισης, καθώς αναδεικνύει επίσης, τις εταιρικές σχέσεις στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια των πληροφοριών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, δεσμεύονται να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να αποφασίσει για τη μελλοντική της εξωτερική πολιτική, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο Όστιν στη συνάντηση του Αυγούστου.

Η άσκηση του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Κέντρο Ειρηνευτικής Ασφάλειας, κοντά στο Γιάβοριβ της Ουκρανίας. Η φετινή άσκηση Rapid Trident, δεν θα χάσει τη μοναδικότητά της και από πολλές απόψεις έχει επαναστατικό σχεδιασμό.

Η ιδιαιτερότητα της άσκησης είναι ο συνδυασμός της, με το γενικό σενάριο στρατηγικής εκπαίδευσης διοίκησης και προσωπικού με τον χαρακτηρισμό στρατευμάτων «United_Effort_2021». Επιπλέον, θα δημιουργηθούν πολυεθνικές μονάδες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων άσκησης, καθώς όλες οι μονάδες ξένων χωρών πρόκειται να ενσωματωθούν στα τάγματα της Ουκρανίας και όλες οι ασκήσεις θα διεξαχθούν από κοινά πολυεθνικά τάγματα.

Εκ μέρους της Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης της Ουκρανίας, οι συνοριοφύλακες της ταχείας απόκρισης της συνοριακής διοίκησης της Διεύθυνσης Συνοριακής Φρουράς Ismail της Διεύθυνσης Νότιας Περιφέρειας θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Για πρώτη φορά, μια υποδιαίρεση της Υπηρεσίας Φρουράς των Συνόρων του Κράτους, δεν θα λειτουργήσει ως μέρος του σχηματισμού, αλλά θα εκπροσωπηθεί από μια ανεξάρτητη μονάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνοριοφύλακες θα μπορούν να εκτελούν καθήκοντα, τόσο ανεξάρτητα στην περιοχή ευθύνης όσο και μαζί με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών και υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ