Ένοπλες Συρράξεις

Εξοπλιστικό "κρεσέντο" στην Σαουδική Αραβία: Μετά τους Ελληνικούς Patriot βάζει στην "buy list" αντιπυραυλικό σύστημα από το Ισραήλ

Mόλις προχτές έγραψε το Πενταπόσταγμα, ότι η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ), του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης, της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Turki al-Faisal, έχει επικρίνει την κίνηση των Αμερικανών να πάρουν τους Patriot, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να απομακρύνουν τους πυραύλους Patriot από το βασίλειο και είπε, ότι το έθνος χρειάζεται διαβεβαίωση της στρατιωτικής δέσμευσης των ΗΠΑ. Ο Φαϊσάλ είπε ότι αυτή ήταν μια κακή στιγμή για τις ΗΠΑ, να αποσύρουν τους πυραύλους, "όταν η Σαουδική Αραβία είναι θύμα πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όχι μόνο από την Υεμένη, αλλά από το Ιράν".

Με τη Σαουδική στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη να συνεχίζεται, οι Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους και επιθέσεις από οπλισμένα drone ως αντίποινα, αν και αυτά βρίσκονται κυρίως στη νότια Σαουδική Αραβία, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την  περιοχή ανάπτυξης των αντιαεροπορικών συστημάτων των ΗΠΑ. Λέγεται επίσης ότι το Ριάντ, εξετάζει άλλες επιλογές για την πυραυλική του άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και του Ισραήλ.

Έγινε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία προσέγγισε το Ισραήλ, για τη δυνατότητα προμήθειας συστημάτων πυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό περιοδικό ειδήσεων και ανάλυσης Breaking Defense. Ο ''Σιδερένιος Θόλος'' (Iron Done) που κατασκευάζεται από την ισραηλινή αμυντική τεχνολογική εταιρεία Rafael και Barak ER, που παράγονται από την Israel Aerospace Industries (IAI), είναι δύο από τις επιλογές που εξετάζει το Ριάντ.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι ανοιχτό, στη μελλοντική συνεργασία στον τομέα της πυραυλικής άμυνας με αραβικά κράτη του Κόλπου που συμμερίζονται τις ανησυχίες του για το Ιράν, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Όμως, ο Μοσέ Πατέλ, επικεφαλής του Ισραηλινού Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι είναι ακόμη πρόωρο να επιδιωχθεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Είπε ότι η έγκριση της Ουάσιγκτον, θα χρειαζόταν εάν εμπλέκονταν ισραηλινά συστήματα που αναπτύχθηκαν με τεχνολογία των ΗΠΑ.

«Από μηχανικής πλευράς, φυσικά, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μοιραστούν, όπως αισθητήρες που μπορούν να αναπτυχθούν και στις δύο χώρες επειδή έχουμε τους ίδιους εχθρούς» είπε.

Να υπενθυμίσουμε πως η ανησυχία για το Ιράν, ήταν ο οδηγός ενός συμφώνου μεσολάβησης των ΗΠΑ στις 15 Σεπτεμβρίου, που επισημοποίησε τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν, για πρώτη φορά. Η Σαουδική Αραβία ενθάρρυνε την προσέγγιση, ενώ παράλληλα διατηρεί τους δικούς της διμερείς δεσμούς, με το Ισραήλ προς το παρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινές αμυντικές πηγές είπαν, ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ρεαλιστική, αρκεί και τα δύο έθνη να λάβουν έγκριση από την Ουάσινγκτον. Μια πηγή πρόσθεσε ότι το «ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας, για τα ισραηλινά συστήματα έχει φτάσει σε μια πολύ πρακτική φάση».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ριάντ, έχει ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες χαμηλού επιπέδου με το Τελ-Αβίβ εδώ και αρκετά χρόνια, για τέτοια συστήματα. Οι συνομιλίες προφανώς άρχισαν να παίρνουν πιο καθαρή μορφή, μόλις έγινε σαφές, ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο να αφαιρέσουν τα στοιχεία της αεροπορικής άμυναςτους από το Βασίλειο.

Αυτή η απόφαση είχε ήδη ληφθεί με την Ουάσινγκτον να αφαιρεί αθόρυβα τις αμερικανικές συστοιχίες THAAD και Patriot, από την αεροπορική βάση Prince Sultan, που βρίσκεται έξω από το Ριάντ. Οι συστοιχίες είχαν αναπτυχθεί στο Βασίλειο μετά από μια επίθεση του 2019, στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι Χούτι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, των οποίων οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά συστήματα αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας, θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουάσινγκτον είναι απίθανο να εμποδίσει, μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Πράγματι, η αγορά του Ισραηλινού όπλου από το Ριάντ, αναμένεται να επιταχύνει τις πωλήσεις όπλων με τις αραβικές χώρες που ομαλοποίησαν τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ, πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο των Συμφωνιών Αβραάμ. Η Σαουδική Αραβία διατήρησε τη θέση, ότι η πλήρης εξομάλυνση με το Ισραήλ, θα συμβεί μόνο «αφού τερματίσει την κατάληψη της Παλαιστίνης».

Ο απόστρατος Ταξίαρχος Giora Elland, πρώην διευθυντής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και πρώην επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι δεν αναμένει καμία αντίρρηση από την Ουάσινγκτον για την πώληση αυτών των ισραηλινών συστημάτων σε "φιλικές χώρες του Κόλπου".

Το Ισραήλ εμπλουτίζει τον Iron Dome, με τον αναχαιτιστή μεσαίας εμβέλειας David's Sling και με το σύστημα Arrow, το οποίο καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους-συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...