Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία προειδοποιεί: H Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα χτυπήσουν το Ιράν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν

Οι διαβεβαιώσεις των τρομοκρατών Ταλιμπάν, ότι δεν σχεδιάζουν να συνεργαστούν με καμία τρομοκρατική ομάδα στο μέλλον, αποδείχτηκε απλώς ένα τέχνασμα, προκειμένου να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάληψη της επικράτειας του Αφγανιστάν από άλλες χώρες.

 Όπως διαπίστωσε το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro, στις 30 Αυγούστου, μάλιστα, μία ημέρα πριν από την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ένας από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα έφτασε σε αυτή τη χώρα για διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των Ταλιμπάν.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εποπτεύονται στην πραγματικότητα από το Πακιστάν, οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι ο Αμίν αλ Χακ, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, προήλθε από το Πακιστάν.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, επιβεβαίωσε ότι ο Αμίν αλ Χακ έφτασε στην Καμπούλ στις 30 Αυγούστου για να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με  το BulgarianMilitary.com, επικαλούμενο  πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ο σκοπός της επίσκεψης του Αμίν αλ Χακ ήταν να διαπραγματευτεί την ανάπτυξη μαχητών της Αλ Κάιντα σε όλο το Αφγανιστάν. Οι αναλυτές θεωρούν, ότι ένα τέτοιο αίτημα υποβάλλεται για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων σε στόχους στο Ιράν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.Ένα ερασιτεχνικό βίντεο από το Αφγανιστάν, εντόπισε την άφιξη ενός διαβόητου τρομοκράτη που συνοδεύτηκε από τους Ταλιμπάν και έγινε δεκτός από τους ντόπιους.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές διεθνών πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων), οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ελέγχονται από το γειτονικό Πακιστάν. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Amin Al-Haq, κρυβότανε στο Πακιστάν για πολλά χρόνια και ότι η επίσκεψή του δεν είναι τυχαία.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 4 Σεπτεμβρίου, ο πακιστανός Αρχηγός πληροφοριών Φαίζ Χαμίντ έφτασε επίσημα στην Καμπούλ, για να συναντηθεί με τους Ταλιμπάν και να διαπραγματευτεί μαζί τους. Η επιρροή της Αλ Κάιντα είναι επίσης περισσότερο από αισθητή στην Καμπούλ, αφού έγινε σαφές ότι ο καταζητούμενος τρομοκράτης Χαλίλ Χακάνι με ανταμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, έχει διοριστεί ως υπεύθυνος για την ασφάλεια της αφγανικής πρωτεύουσας.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Μετά από 20ετή παρουσία στις 31 Αυγούστου τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει αυτό που είχαν σκοπό: να εξαλείψουν την τρομοκρατική ομάδα της Αλ Κάιντα, που είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και να αποτρέψουν το Αφγανιστάν να γίνει κέντρο τρομοκρατίας.

Τα λόγια του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με έκθεση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον 20 μικρές τρομοκρατικές ομάδες επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια λόγω της ξένης παρουσίας. Διάφορες αναφορές δείχνουν ότι οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, εντάσσονται στους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος θα δημιουργήσει παρουσία στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, η ίδια έκθεση των ΗΠΑ έλεγε ότι η Καμπούλ θα κατέρρεε μέσα σε έξι μήνες, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέκρυψε αυτές τις πληροφορίες. Προσπάθησε πολύ να πείσει το κοινό, ότι δεν υπήρχε τέτοια επιλογή μπροστά στο Αφγανιστάν και ανέφερε τα χιλιάδες στρατεύματα και τον εξοπλισμό που υπήρχε στην ασιατική χώρα. Παρά την «αισιοδοξία» του Τζο Μπάιντεν , οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα μέσα σε ένα μήνα και μπήκαν στην Καμπούλ. Ο πρώην πρόεδρος Ashraf Ghani εγκατέλειψε τη χώρα.

Προς το παρόν, έχει απομείνει μόνο ένα έδαφος στο Αφγανιστάν που δεν έχει κατακτηθεί από τους Ταλιμπάν, και αυτή είναι η επαρχία Παντζσίρ. Δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν και Αφγανοί στρατιώτες (ηγείται ο Αχμάντ Μασούντ), την υπερασπίζονται δίνοντας μεγάλες μάχες ζητώντας την βοήθεια τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας, χωρίς όμως να έχουν πάρει κάποια απάντηση. 
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ