Ένοπλες Συρράξεις

Δήλωση-βόμβα από Λίβυα ΥΠΕΞ: "Οι εκλογές στη χώρα μπορεί να πρέπει να αναβληθούν"

Οι γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Δεκέμβριο στη Λιβύη ενδέχεται να αναβληθούν εάν το κοινοβούλιο καθυστερήσει την επικύρωση του εκλογικού νόμου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

Η εξέλιξη έρχεται μια μέρα αφότου ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, προειδοποίησε ότι ο χρόνος στενεύει για την προετοιμασία για τις εκλογές, αφού οι πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη αποκάλυψαν βαθιά διχογνωμία σχετικά με το πότε διεξάγονται εκλογές, ποιες εκλογές να διεξαχθούν και σε τι συνταγματικό υπόβαθρο.

"Ως κυβέρνηση, έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα όσα απαιτούνται για να προχωρήσουμε προς τις εκλογές, παρέχοντας οικονομική, τεχνική και υλική υποστήριξη στην εκλογική επιτροπή", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Najla Mangoush σε συνέντευξη Τύπου στο Αλγέρι, μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχους της Αλγερίας.

"Δεν μπορώ να απαντήσω εάν οι εκλογές θα αναβληθούν ή όχι, αλλά προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθούν την προγραμματισμένη ημερομηνία" στις 24 Δεκεμβρίου.

Αλλά πρόσθεσε, "Ακόμα περιμένουμε να δούμε αν το κοινοβούλιο θα εγκρίνει τον εκλογικό νόμο, αφού αυτό θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να αναβάλει τις εκλογές".

Η υπουργός είπε επίσης ότι θα υπάρξει μια «συμβουλευτική συνάντηση» γειτονικών χωρών και «φιλικών κρατών» στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, με την ασφάλεια της διεξαγωγής των εκλογών να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γιαν Κούμπις δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο χρόνος πιέζει τους Λίβυους να οριστικοποιήσουν το νομικό πλαίσιο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν εγκαίρως.

Η βορειοαφρικανική χώρα πέρασε  από  πολιτική αναταραχή και εμφύλιο πόλεμο  μετά την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ, η οποία εκδίωξε  βίαια τον δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι 

Τα τελευταία χρόνια, η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα χωρίστηκε μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις και πολυάριθμους πολιτοφυλακές.

Μετά την απομάκρυνση των δυνάμεων του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ από τα δυτικά της χώρας πέρυσι, τα δύο στρατόπεδα υπέγραψαν κατάπαυση του πυρός στη Γενεύη τον Οκτώβριο και μια προσωρινή κυβέρνηση δημιουργήθηκε νωρίτερα φέτος για να οδηγήσει τη χώρα στις προγραμματισμένες εκλογές.

 Παράλληλα πραγματοποιήθηκε  διήμερη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών από τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιάν Κούμπις, η οποία  ολοκληρώθηκε την Τρίτη στο Αλγέρι.

Σε μια κοινή τελική δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Αιγύπτου, του Σουδάν, του Νίγηρα και του Τσαντ τόνισαν τη σημασία του σεβασμού των αποτελεσμάτων των Συνεδρίων Βερολίνου 1 και 2, σύμφωνα με την κυριαρχία, την εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, «καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων και μισθοφόρων σε ένοπλους σχηματισμούς, κατά κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβάλλεται από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και εσκεμμένες προσπάθειες να σπείρουν διχασμό μεταξύ των Λίβυων υπονομεύοντας όλες τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη».

Η συνάντηση τόνισε επίσης τη σημασία της διασφάλισης του "συντονισμού, της ευθυγράμμισης και της ολοκλήρωσης" των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), του Αραβικού Συνδέσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπογράφοντες ζήτησαν  την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων, σύμφωνα με το ψήφισμα 2.570 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

«Οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των κύριων προτεραιοτήτων του συμφωνημένου χάρτη πορείας, όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών την προγραμματισμένη ημερομηνία σύμφωνα με το ψήφισμα 2.570 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου 2 και τον χάρτη πορείας που εξέδωσε η Λιβυκή Πολιτική Φόρουμ διαλόγου, υπό την προϋπόθεση ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Λιβύης θέτουν τις νομικές και συνταγματικές βάσεις ».

"Επομένως, είναι αναγκαία η απόσυρση ξένων δυνάμεων, ξένων μαχητών και μισθοφόρων, η ενοποίηση του στρατιωτικού θεσμού και η επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης. Αυτό θα γίνει  χωρίς να βλάψει την ασφάλεια των γειτονικών χωρών", ανέφερε η δήλωση.

Οι χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Αλγέρι αποφάσισαν επίσης να στείλουν υπουργική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Λιβυκό λαό και να αξιολογήσουν την πρόοδο της πολιτικής διαδικασίας πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Τέλος η επόμενη συνάντηση των χωρών που συνορεύουν με τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι υπάρχουν δύο σοβαρότατα εμπόδια προς τις εκλογές που πρέπει να υπερπηδηθούν

Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να γίνει έγκαιρα  η επικύρωση του εκλογικού νόμου από το κοινοβούλιο για να γίνουν οι εκλογές

Το δεύτερο είναι να φύγουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους από τη χώρα.

Αναφορικά με το πρώτο θα πρέπει να λειανθούν οι διαφορές μεταξύ των βουλευτών, πράγμα δύσκολο, αφού πολλοί από αυτούς εξυπηρετούν συμφέροντα ξένων δυνάμεων.

Το δυσκολότερο όλων φαντάζει να επιλυθεί το δεύτερο αφού η Τουρκία δηλώνει ανυποχώρητη σε όλους τους τόνους να φύγει στρατιωτικά από τη Λιβύη.

Τελικά ποιός θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Ποιός θα διώξει τους Τούρκους από τη Λιβύη;

Οι ΗΠΑ  και το ΝΑΤΟ πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εμπλακούν στρατιωτικά στη Λιβύη, ενώ η ΕΕ δεν έχει ακόμη τη στρατιωτική δυνατότητα και συναίνεση των κρατών μελών της προς τούτο.

Συνεπώς όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά στη Λιβύη, από επανάληψη των εχθροπραξιών, μέχρι διαμελισμό της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ