Μέση Ανατολή

Η αυξανόμενη τουρκική επιρροή σε Συρία-Ιράκ-Γάζα στο μικροσκόπιο-έλεγχο των ΗΠΑ

Η Τουρκία χαιρέτισε το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ελπίζοντας  ότι η συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη τουρκική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής, σημειώνει Ισραηλινό ΜΜΕ.

Η Χαμάς είναι σημαντική για την Τουρκία

Το κυβερνών κόμμα AKP της Τουρκίας και η Χαμάς έχουν ρίζες στην Μουσουλμανική Αδελφότητα,ενώ ο Ερντογάν έχει φιλοξενήσει τους ηγέτες της Χαμάς στο παρελθόν.

Η Χαμάς είναι σημαντική για την Τουρκία, δίνοντας στην Άγκυρα μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των Παλαιστινίων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εργαστεί σκληρά για την αποκατάσταση των περιφερειακών δεσμών τα τελευταία χρόνια, προσεγγίζοντας την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, ενώ θεωρεί τη νέα κυβέρνηση στη Συρία ως σύμμαχο.

Πιστός σύμμαχος της Τουρκίας είναι το Κατάρ, ενώ και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα προετοιμάστηκε εν μέρει μέσω της συνεργασίας της Άγκυρας και της Ντόχα με τον Τραμπ.

Η Τουρκία κάνει ήδη σημαντικές κινήσεις στην περιοχή για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ερντογάν  τέλος καλωσόρισε τον πρόεδρο της Περιφέρειας Κουρδιστάν του Ιράκ στην Άγκυρα στις 9 Οκτωβρίου αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν:" Η Τουρκία θεωρεί την ασφάλεια του Ιράκ άρρηκτα συνδεδεμένη με την δική της"

Ο Ερντογάν δήλωσε στον Νετσιρβάν Μπαρζανί, Πρόεδρο της αυτόνομης Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στο Ιράκ, ότι η Τουρκία θεωρεί την ειρήνη και την ασφάλεια του Ιράκ σημαντική και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας.

Για δεκαετίες, η Άγκυρα διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ, όπου ισχυρίζεται ότι πολεμά το ΡΚΚ.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης στο Προεδρικό Συγκρότημα στην τουρκική πρωτεύουσα , οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ, τη συνεργασία με την KRG και τις περιφερειακές εξελίξεις, ανέφερε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας στην τουρκική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης NSosyal.

Η Τουρκία στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας τη σημασία της αποστασιοποίησης του Ιράκ από κάθε κύκλο βίας και σημειώνοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τα βήματα που λαμβάνει η KRG σε αυτό το θέμα», ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ιρακινές βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα θα είναι επωφελείς για όλο τον ιρακινό λαό. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της KRG για θέματα πετρελαίου, τονίζοντας ότι η επίτευξη συναίνεσης για το έργο του Δρόμου Ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον θα εξυπηρετήσει επίσης τα συμφέροντα ολόκληρης της περιοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση του Προέδρου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με  τον Σύρο ΥΠΑΜ

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, ο Σύρος Υπουργός Άμυνας Murhaf Abu Qasra συναντήθηκε με τον Haluk Gorgun, πρόεδρο της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό, ανέφερε το συριακό κρατικό μέσο ενημέρωσης SANA.

«Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας που κοινοποιήθηκε μέσω του καναλιού Telegram, οι δύο πλευρές συζήτησαν μια σειρά αμοιβαίων θεμάτων και διερεύνησαν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών μεταξύ Συρίας και Τουρκίας», σημείωσε το SANA.

«Στα μέσα Αυγούστου, τα Υπουργεία Άμυνας της Συρίας και της Τουρκίας υπέγραψαν συμφωνία για κοινή στρατιωτική συνεργασία. Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Συριακού Αραβικού Στρατού, στην ενίσχυση της θεσμικής του δομής και στην υποστήριξη της συνεχιζόμενης ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του τομέα ασφάλειας της χώρας».

Τουρκικό ΥΠΑΜ:«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να αναλάβουν οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί»

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για τη Γάζα», ανέφερε το Anadolu στην Τουρκία.

«Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι τουρκικές δυνάμεις θα ενταχθούν στην Ομάδα Εργασίας για τη Γάζα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Ζέκι Ακτούρκ, δήλωσε ότι ο στρατός έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε πολυάριθμες διεθνείς αποστολές που διοργανώθηκαν από διάφορους φορείς σε διαφορετικές περιοχές για να διασφαλιστεί η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

«Είπε ότι ο επαγγελματισμός και η δίκαιη στάση του τουρκικού στρατού έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλων των μερών, προσθέτοντας: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν εκτεταμένη εμπειρία στην εδραίωση και διατήρηση της ειρήνης, είναι έτοιμες να αναλάβουν οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί».

Στενή η επιτήρηση από τις ΗΠΑ

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Τουρκία κινείται γρήγορα για να εδραιώσει τα κέρδη στη Συρία και το Ιράκ μετά τη συμφωνία για τη Γάζα, ελπίζοντας να της δοθεί ρόλος για τους Παλαιστίνιους, ακόμη και μετά την συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς, που πέτυχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τράμπ.

Οι παραπάνω κινήσεις του Ερντογάν  σίγουρα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν την συμμετοχή της Τουρκίας σε Συρία-Ιράκ και Γάζα, πάντα όμως κάτω από τις δικές τους εντολές για εξυπηρέτηση πρωτίστως των δικών τους συμφερόντων.

Με αυτό τον τρόπο ο Τράμπ επιθυμεί να "τραβήξει" την Τουρκία μακριά από τον Πούτιν, επιστρέφοντάς την στο "αμερικανικό μαντρί", εξασφαλίζοντας για τον Ερντογάν κέρδη οικονομικά και γεωπολιτικά στη βάση του win-win, εξευμενίζοντας τον.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ