Ένοπλες Συρράξεις

Συνεχίζεται η «λυκοφιλία» Ρωσίας-Τουρκίας - S-400 στην Άγκυρα, πλάτες Τσαβούσογλου στην Ουκρανία

Η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την παράνομη κατοχή της Κριμαίας και δεν θα την αναγνωρίσει, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Τσαβούσογλου απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της "Πλατφόρμας της Κριμαίας" στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία παρευρέθηκε στη σύνοδο για να δείξει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τη σημασία που αποδίδει στα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας, είπε:

«Δεν αναγνωρίσαμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τονίζουμε συνεχώς ότι δεν θα το κάνουμεΤο να το πούμε αυτό δεν είναι αρκετό. Εκφράζουμε την εδαφική και συνοριακή ακεραιότητα της Κριμαίας και της Ουκρανίας μαζί με άλλες φιλικές και συμμαχικές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία και τονίζουμε την υποστήριξή μας ".

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι πιστεύει ότι η πλατφόρμα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κριμαίας και των Τατάρων της Κριμαίας και στην προστασία της ακεραιότητας των συνόρων της Ουκρανίας.

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, ο Τσαβούσογλου είπε:

"Εργαζόμαστε σκληρά για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας σε διάφορους τομείς. Θα έρθω ξανά στην Ουκρανία τον Οκτώβριο για να πραγματοποιήσω την Κοινή Στρατηγική Συνάντηση με τον αγαπητό μου φίλο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα ».

Επισημαίνοντας ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη στρατηγική συνεργασία τους με την Τουρκία, η Νατάλια Λοπατίνα, επίτροπος της Ουκρανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, δήλωσε επίσης στο Anadolu Agency (AA) τη Δευτέρα:

«Είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την υποστήριξή της στην κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική ακεραιότητα, την ακλόνητη στάση της σχετικά με τη μη αναγνώριση της προσπάθειας της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία και τις συνεχείς προσπάθειές της να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τατάρων της Κριμαίας ».

Η Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας διεθνούς συνόδου κορυφής που καλεί η Ουκρανία για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία έχει καταγγελθεί ως παράνομη από τον περισσότερο κόσμο.

Η μοίρα των Τατάρων της Κριμαίας είναι ένα από τα κορυφαία θέματα στην εναρκτήρια συνάντηση της "Πλατφόρμας της Κριμαίας".

Η τουρκική μουσουλμανική εθνοτική ομάδα αντιμετώπισε μια αδυσώπητη καταστολή από τις ρωσικές αρχές εν μέσω της συνεχιζόμενης συστηματικής πολιτικής διακρίσεων και διώξεων.

Οι Ρώσοι, που αποτελούν την πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Κριμαίας, υποστήριξαν ευρέως τη ρωσική προσάρτηση, αλλά οι Τάταροι της Κριμαίας, οι οποίοι αντιπροσώπευαν σχεδόν το 15%, αντιτάχθηκαν στην εξαγορά της Μόσχας. Υπολογίζεται ότι 30.000 Τάταροι της Κριμαίας εγκατέλειψαν την Κριμαία από το 2014.

Μερικοί από αυτούς που έμειναν αντιμετώπισαν μια αμείλικτη καταστολή από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες απαγόρευσαν το κύριο εκπρόσωπο των Τατάρων της Κριμαίας και ορισμένες θρησκευτικές ομάδες.

Περίπου 80 Τάταροι της Κριμαίας έχουν καταδικαστεί και 15 ακτιβιστές έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Σε μια προσπάθεια να επιστήσει τη διεθνή προσοχή στα δεινά της Κριμαίας, η Ουκρανία δημιούργησε την "Πλατφόρμα της Κριμαίας", η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της συνάντηση στο Κίεβο τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων από 44 χώρες και μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

«Αυτή είναι μια διαρκής πλατφόρμα διαλόγου που αποσκοπεί στην εδραίωση της διεθνούς και ουκρανικής προσπάθειας για την ανακατάληψη της Κριμαίας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμινέ Τζαπάροβα στο Associated Press (AP).

Η Τουρκία είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές του ζητήματος της Κριμαίας σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε πρόσφατα η Τζαπάροβα, εκφράζοντας την ελπίδα της ότι η επικείμενη  σύνοδος της "Πλατφόρμας της Κριμαίας" θα ενισχύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την απελευθέρωση της περιοχής.

Οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν υψηλές μετά  την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Τουρκία, μαζί με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ, επέκριναν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η "Πλατφόρμα της Κριμαίας" δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 ως μέρος της στρατηγικής της Ουκρανίας για την εκκαθάριση  της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Λυκοφιλία Τουρκίας-Ρωσίας

Οι Βρετανοί διπλωμάτες όταν η Μ. Βρετανία μεσουρανούσε ως Παγκόσμια Δύναμη στο παρελθόν έλεγαν : " Δεν υπάρχουν αιώνιοι εχθροί και παντοτινοί φίλοι στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αιώνια είναι μόνο τα συμφέροντα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας τα οποία οφείλουμε να υπηρετούμε πάντα".

Αυτό επαληθεύεται περίτρανα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Το γιατί σημειώστε:

Στη Συρία σκοτώνονται μεταξύ τους κυρίως μέσω εκπροσώπων τους, οι μεν Τούρκοι έχοντας τους μισθοφόρους τους οι δε Ρώσοι έχοντας το στρατό του Άσσαντ και τους μισθοφόρους τους.

Στη Λιβύη επίσης σκοτώνονται μεταξύ τους μέσω εκπροσώπων τους και πάλι, αφού οι Τούρκοι έχουν το στρατό του Σάρατζ και τους μισθοφόρους τους και οι Ρώσοι τον Στρατάρχη Χαφτάρ και τους μισθοφόρους τους επίσης 

Οι Τούρκοι αγόρασαν S-400 από τους Ρώσους και θα αγοράσουν στο εγγύς μέλλον και άλλους, ενώ  παράλληλα είναι σύμμαχοι με την Ουκρανία που είναι εχθρός της Ρωσίας

Τέλος οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους, ενώ θέλουν να δημιουργήσουν δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Για ποιό Διεθνές Δίκαιο μιλάμε;

Όλα στο βωμό του συμφέροντος, τίποτε παραπάνω.

Αν θέλαμε μεταφορικά  να παρομοιάσουμε τις σχέσεις  Ρωσίας-Τουρκίας θα λέγαμε ότι μοιάζουν με ένα ταγκό , όπου η Αρκούδα ενώ χορεύει  με το λύκο, ο ένας δαγκώνει τον άλλο ταυτόχρονα.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ