Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν - Στα χέρια των Ταλιμπάν το τελευταίο προπύργιο πριν την Καμπούλ

Στο Αφγανιστάν επικρατεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου οι Ταλιμπάν προέλασαν αστραπιαία θα λέγαμε καταλαμβάνοντας την μια πόλη πίσω από την άλλη, φθάνοντας σε σημείο να βρίσκονται στα πρόθυρα της πρωτεύουσας Καμπούλ σήμερα.

Πρόσφυγες από την υπόλοιπη χώρα πλημμύρισαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και οι πεζοναύτες των ΗΠΑ επέστρεψαν για να επιβλέψουν τις εκκενώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Με τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Κανταχάρ και Χεράτ να έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, η Καμπούλ έχει γίνει η πολιορκημένη τελευταία στάση των κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν προβάλλει μικρή ή καθόλου αντίσταση αλλού.

Οι μόνες άλλες πόλεις μικρής σημασίας που δεν έχουν ακόμη καταληφθεί ήταν η Τζαλαλαμπάντ, η Γκαρντέζ και η Χοστ, όλες ευρισκόμενες στο νότο, όπου πόλεις όπου διαβιούν Παστούνοι  και οι οποίες είναι, απίθανο να προσφέρουν μεγάλη αντίσταση τώρα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν το Σάββατο το βράδυ, την βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την πόλη που ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ.

https://twitter.com/etribune/status/1426608177542483968

"Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ", δήλωσε ο Αφζάλ Χαντίντ, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαλχ, προσθέτοντας ότι η πόλη φαίνεται πως έπεσε χωρίς να γίνει μάχη. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους και κατευθύνθηκαν προς τη συνοριακή διάβαση.


"Όλα τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έφυγαν από την πόλη Μαζάρ", δήλωσε, παρότι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται σε μια περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Που οφείλεται η αστραπιαία προέλαση  των Ταλιμπάν;

Η κλίμακα και η ταχύτητα της προόδου των Ταλιμπάν έχει συγκλονίσει τους Αφγανούς και τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έριξε δισεκατομμύρια στη χώρα μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

Μεμονωμένοι στρατιώτες, μονάδες, ακόμη και ολόκληρα τμήματα Αφγανικών στρατευμάτων παραδόθηκαν πριν από την λήξη της προθεσμίας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ, παραδίδοντας στους αντάρτες ακόμα περισσότερα οχήματα και στρατιωτικό υλικό για να τροφοδοτήσουν την αστραπιαία προέλασή τους.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν απτά πλεονεκτήματα έναντι των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης μιας βιώσιμης αεροπορίας και μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών, υποδηλώνοντας ότι απλά οι αφγανικές δυνάμεις δεν πολεμούν τους Ταλιμπάν.

Η επίθεση των Ταλιμπάν επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, με την κατάληψη της Χεράτ στα βόρεια την Πέμπτη και, λίγες ώρες αργότερα, την κατάληψη της Κανταχάρ ,της πόλης κλειδί στο νότο.

Ο κάτοικος του Κανταχάρ Αμπντούλ Νάφι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πόλη ήταν ήρεμη αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις την εγκατέλειψαν και το μόνο που έκαναν ήταν ότι διαπραγματεύτηκαν τους όρους παράδοσης τους στους Ταλιμπάν

Οι λογαριασμοί των Ταλιμπάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καυχιούνται για τα τεράστια λάφυρα πολέμου που κατέλαβαν οι αντάρτες-δημοσιεύοντας φωτογραφίες θωρακισμένων οχημάτων, βαρέων όπλων, ακόμη και ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που κατασχέθηκαν από τους μαχητές τους σε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Χεράτ, οι Ταλιμπάν συνέλαβαν τον  ισχυρό Ισμαήλ Χαν, ο οποίος  ηγείτο ί της άμυνας της πρωτεύουσας της επαρχίας μαζί με τους μαχητές της πολιτοφυλακής του.

Το Πουλ-ε-Αλάμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, ήταν η τελευταία πόλη που έπεσε την Παρασκευή, φέρνοντας τους Ταλιμπάν σε εντυπωσιακή απόσταση από την Καμπούλ.

Παρά την κρίσιμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Μπάϊντεν δεν ανησυχεί για το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ, αφού  οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή υποστήριξη  στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την εν λόγω χώρα.

Ελικόπτερα πετούσαν μπρος -πίσω μεταξύ του αεροδρομίου της Καμπούλ και του εκτεταμένου διπλωματικού συγκροτήματος των ΗΠΑ στην ισχυρά οχυρωμένη περιοχή, ανασύροντας μνήμες 46 χρόνια μετά την στιγμή που  ελικόπτερα εκκένωναν Αμερικανούς από τη Σαϊγκόν, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

Το σχέδιο των Ταλιμπάν

Εκείνα που οδήγησαν την  τωρινή κατάσταση στο Αφγανιστάν, είναι  δύο πολύ σημαντικές  στρατιωτικές εξελίξεις που θα λέγαμε προφητικά είχαμε αναφέρει-αναλύσει σε προγενέστερο, άρθρο μας.

"Η πρώτη πολύ σημαντική εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφορά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν των οδών επικοινωνίας της χώρας με Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Ιράν , Κίνα (είχε γίνει νωρίτερα) και Πακιστάν (ορμητήριο των Ταλιμπάν).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απομένει συνεπώς να επιτευχθεί ο έλεγχος της συνοριακής επικοινωνίας με το Τουρμενιστάν από τους Ταλιμπάν, προκειμένου  να ελέγχεται πλήρως η οδική επικοινωνία του Αφγανιστάν με τις όμορες χώρες του, από τους Ταλιμπάν.

Αυτό θα σημαίνει χερσαία αποκοπή των κυβερνητικών δυνάμεων από τις όμορες χώρες και κατά συνέπεια έλεγχο της επικοινωνίας με αυτές από τους Ταλιμπάν. Συνεπώς ο έλεγχος της οικονομίας και του εμπορίου του Αφγανιστάν περνάει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων αφορά την σταδιακή αποκοπή της πρωτεύουσας Καμπούλ από τις περιφέρειες της. Αρχικά αεροπορικά όπως βλέπουμε και στη συνέχεια οδικά, όπως θα δούμε.

Αυτό θα συνεπάγεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν θα δίνουν ολοένα και πιο άνισες μάχες με του Ταλιμπάν με αποτέλεσμα να βρεθούν τελικά να ελέγχουν μόνο την πρωτεύουσα της χώρας και το αεροδρόμιο της.

Ευελπιστούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι κρατώντας την Καμπούλ και το αεροδρόμιο της υπό τον έλεγχο τους ότι θα ελέγχουν ως ένα βαθμό τη χώρα, διασφαλίζοντας την είσοδο και έξοδο διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν , και οι οποίες θα αναγνωρίζουν ως νόμιμη κυβέρνηση την υπάρχουσα και όχι τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο θα μιλάμε ουσιαστικά για πόλη κράτος και όχι για πραγματικό κράτος στο Αφγανιστάν, γεγονός που θα οδηγήσει τελικά σε νέες υπαναχωρήσεις τους συμμάχους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ