Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σκηνές χάους στο Αφγανιστάν: 11 χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ οι Ταλιμπάν-Ελέγχουν ήδη 19 επαρχιακές πρωτεύουσες

Οι Ταλιμπάν εχουν φτάσει σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Καμπούλ και θα μπορούσαν να εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν πολύ πριν από τις 90 ημέρες που φοβούνταν οι Αμερικανοί , ισχυρίζεται ένας βουλευτής από την επαρχία Λογκάρ, ο Χόντα Αχμάντι, που επικαλείται το Al Jazeera.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αφγανός βουλευτής λέει  οτι οι αντάρτες έχουν κατακτήσει ολόκληρη την επαρχία και έχουν συλλάβει τοπικούς αξιωματούχους, φτάνοντας στην περιοχή Τσαρ Ασιάμπ , περίπου έντεκα χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ . Οι αντάρτες επιτέθηκαν επίσης στην πόλη Μαζάρ -ε-Σαρίφ , στο βόρειο Αφγανιστάν ,από διαφορετικές κατευθύνσεις,με αποτέλεσμα να μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις με τα κυβερνητικά στρατεύματα .

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη 19 επαρχιακές πρωτεύουσες, χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση από τον κυβερνητικό στρατό.

Δύο άλλες πόλεις  έπεσαν στα χέρια τους ,νοτιοανατολικά της χώρας: η Σαράνα, στην περιοχή Πακτίκα και η Καλάτ, στην περιοχή Ζάμπολ. “Το σπίτι του κυβερνήτη και το αρχηγείο της αστυνομίας εκκενώθηκαν και οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πόλη”, δήλωσε ο βουλευτής της επαρχίας Πακτίκα , Χαλίντ Ασάντ.

Η Σαράνα παραδόθηκε ειρηνικά και χωρίς να «πέσει μια σφαίρα », σύμφωνα με τον Ασάντ. Αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης και δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν την πόλη μετά από συμφωνία με τους Ταλιμπάν, με φυλετικούς ηγέτες  της  περιοχής. «Μπήκαμε στην πόλη Σαράνα . Όλα τα αμυντικά σημεία ελέγχου στην πόλη έχουν κατακτηθεί » , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ στο Twitter.

“Η πόλη του Καλάτ έχει επίσης καταληφθεί και ελέγχουμε το γραφείο του κυβερνήτη, το αρχηγείο της αστυνομίας, το κέντρο πληροφοριών και όλες τις εγκαταστάσεις στην πόλη”, δήλωσε ο Μουτζαχίντ.

Τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες ,οι Ταλιμπάν  έχουν αναλάβει τον έλεγχο 140 περιφερειακών κέντρων, 19 πρωτευουσών της επαρχίας και σχεδόν 10 μεθοριακών σταθμών  .

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν τους Ταλιμπάν σε πέντε από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν: στις εχθροπραξίες τουλάχιστον 1 72 αντάρτες σκοτώθηκαν και άλλοι 107 τραυματίστηκαν , σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από το υπουργείο Άμυνας της Καμπούλ.

 

Σε επείγουσες διαβουλεύσεις ο πρόεδρος της χώρας

 

Με την στρατιωτική κατάσταση να είναι κρίσιμη, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε μια πιθανή παραίτηση, την οποία ζητούν ορισμένοι.

«Ως πρόεδρός σας, εστιάζομαι στο να αποτρέψω το ενδεχόμενο περαιτέρω αστάθειας, βίας και εκτοπισμού του λαού μου», είπε ο Γάνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τηλεοπτικής παρέμβασης.

«Δεν θα επιτρέψω ο πόλεμος που επιβάλλεται στον λαό να προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων αθώων ανθρώπων, την εξαφάνιση των επιτευγμάτων των τελευταίων 20 ετών, την καταστροφή των κρατικών υποδομών και τη συνέχιση της αστάθειας», υποσχέθηκε επίσης ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να καταλαμβάνουν εδάφη, με νεότερη την πρωτεύουσα της ανατολικής αφγανικής επαρχίας Πακτίκα, Σαράνα, χωρίς μάχη, όπως δήλωσαν σήμερα τρεις ντόπιοι πολιτικοί.

Οι μαχητές κατέλαβαν σημαντικά κυβερνητικά γραφεία περιλαμβανομένου του γραφείου του κυβερνήτη, του αρχηγείου της αστυνομίας, της διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών και της φυλακής της πόλης, δήλωσαν στο Γερμανική Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι επαρχιακοί σύμβουλοι Αφσάρ Χαν Σουλίμαν Χαΐλ και Μπαχτιάρ Γκιουλ Χεμάτ και η βουλευτής Σουράγια Ακμπάρι.

Όπως είπαν, οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Σαράνα χωρίς μάχη αφού το συμβούλιο των πρεσβυτέρων της επαρχίας μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί η "αιματοχυσία".

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατέφυγαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

 

Καταστρέφει έγγραφα η πρεσβεία των ΗΠΑ

 

Δεδομένης της προέλασης των Ταλιμπάν, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Καμπούλ διέταξε χθες Παρασκευή το προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς προπαγάνδας από τους Ταλιμπάν.

Σε υπηρεσιακό σημείωμα που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο, στέλεχος της πρεσβείας υπενθυμίζει στο προσωπικό πού βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας της πρεσβείας και άλλος εξοπλισμός καταστροφής εγγράφων.

Στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς», διευκρινίζεται στο σημείωμα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη συνήθη διαδικασία σε περίπτωση μείωσης της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα.

«Η μείωση του προσωπικού στις διπλωματικές αντιπροσωπείες μας σε όλο τον κόσμο γίνεται βάσει τυποποιημένης επιχειρησιακής διαδικασίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλαση-αστραπή, κατέλαβαν τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν και πλησιάζουν επικίνδυνα την Καμπούλ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να σταλούν 3.000 αμερικανοί στρατιωτικοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες ώστε η πρεσβεία να μετεγκατασταθεί στο αεροδρόμιο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, διαβεβαίωσε μολαταύτα χθες Παρασκευή ότι η Καμπούλ δεν αντιμετωπίζει «άμεση απειλή».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λαμβάνει προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμερικανούς διπλωμάτες στο Αφγανιστάν, εννιά χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης. Στην επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή Κρις Στίβενς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η αγορά Rafale από Ελλάδα-Αίγυπτο-ΗΑΕ μαζί με την μετεγκατάσταση 36 μαχητικών του Κατάρ στην Τουρκία, φέρνουν πιό κοντά την σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας;

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την διατήρηση της συμμαχίας της με ΗΑΕ-Αίγυπτο και ιδιαίτερα με το Ισραήλ,...